Άφεση χωρίς ιερέα;

Άφεση χωρίς ιερέα;

Η σωτηρία των ψυχών, είναι ο υπέρτατος νόμος της Εκκλησίας, το θεμελιώδες ερμηνευτικό κριτήριο για τον καθορισμό  του τι είναι σωστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πάντα η Εκκλησία προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να προσφέρει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να συμφιλιωθεί με το Θεό σε όλους εκείνους που το επιθυμούν, που βρίσκονται σε αναζήτηση, αναμονή ή που σε κάθε περίπτωση συνειδητοποιούν την κατάστασή τους και αισθάνονται την ανάγκη να γίνουν δεκτοί από το Θεό με  αγάπη και ευσπλαχνία. συγχωρεμένη.
Σ’  αυτή την περίοδο της περιόδου έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, με ανθρώπους που είναι σοβαρά άρρωστοι και απομονωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς και για τις οικογένειες που καλούνται να μείνουν στο σπίτι για να αποφύγουν τη διάδοση της λοίμωξης, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε όλο τον πλούτο της παράδοσης. Αυτά είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, χθες Παρασκευή 20 Μαρτίου  2020, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Μάρθας.

Ο Πάπας προσεύχεται για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που δίνουν τη ζωή τους

"Ξέρω ότι πολλοί από εσάς, για το Πάσχα – είπε ο Πάπας – πηγαίνουν να εξομολογηθούν για να συμφιλιωθούν με το Θεό". Αλλά, πολλοί θα μου πουν σήμερα: "Αλλά, Πατέρα, πού μπορώ να βρω έναν ιερέα, έναν εξομολόγο; Αφού δεν μπορώ να βγω από το σπίτι; Θέλω να έχω την ειρήνη με τον Κύριο, θέλω Εκείνος να με αγκαλιάσει, θέλω να με αγκαλιάσει ο Πατέρας μου… Τι μπορώ να κάνω αν δεν βρω ιερείς; " Να κάνεις αυτό που λέει η Κατήχηση της Εκκλησίας».

"Είναι πολύ ξεκάθαρο: αν δεν βρείτε έναν ιερέα για να εξομολογηθείς -εξήγησε  ο Πάπας – μίλησε  με το Θεό, είναι ο Πατέρας σου, και να του πεις την αλήθεια:" Κύριε, έκανα, αυτό, αυτό, κι’ αυτό…. Συγχώρησέ με  "και ζήτησε την άφεση  με όλη σου την καρδιά, με την Πράξη του Μετανοίας και να του υποσχεθείς  ότι: "Με την πρώτη ευκαιρία που θα μου δοθεί, θα  εξομολογηθώ, αλλά σε παρακαλώ, συγχώρεσε με τώρα". Και αμέσως, θα επιστρέψεις στη χάρη του Θεού, εσύ ο ίδιος μπορείς να πλησιάσεις, όπως μας διδάσκει η Κατήχηση, στη άφεση  του Θεού χωρίς να έχεις έναν ιερέα κοντά σου. Να το σκεφθείτε καλά! Και αυτή είναι η σωστή στιγμή, η κατάλληλη στιγμή. Μια καλή Πράξη Μετανοίας, και έτσι η ψυχή μας θα γίνει λευκό σαν χιόνι ».

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε  στους αριθμούς 1451 και 1452 της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας, που εκδόθηκε από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β και συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση του τότε Προέδρου της Ρωμαϊκής Συνόδου για τη Διδασκαλία της Πίστης, Joseph Ratzinger. Όσον αφορά τη «συντριβή, η Σύνοδος της Τριόδου, διδάσκει ότι μεταξύ των πράξεων του αμαρτωλού «την πρώτη θέση καταλαμβάνει "ο πόνος της ψυχής και της συντριβής   συνοδευόμενες από την υπόσχεση για την αποφυγή της αμαρτίας στο μέλλον" ".

«Όταν προέρχεται από την αγάπη του Θεού αγαπημένο πάνω απ 'όλα – συνεχίζει η Κατήχηση – η έκφραση αποκαλείται « τέλεια » (έκφραση αγάπης). Αυτή η συνεννόηση συγχωρεί τα φανταστικά λάθη. παίρνει επίσης τη συγχώρεση των θανάσιμων αμαρτιών, αν συνεπάγεται την αποφασιστική λύση να στραφεί στη μυστηριακή ομολογία το συντομότερο δυνατό ». Ως εκ τούτου, ενώ περιμένετε να μπορέσετε να λάβετε αποβολή από ιερέα, μόλις το επιτρέψουν οι περιστάσεις, είναι δυνατόν με αυτή την πράξη να συγχωρεθεί αμέσως. Μια τέτοια συντριβή προβλέπεται  ήδη από τη Σύνοδο της Τριόδου, στο κεφάλαιο 4 της Διδασκαλίας για το Μυστήριο της Μετανοίας όπου αναφέρεται ότι η συντριβή που συνοδεύεται από την πρόθεση να ομολογήσει "συμφιλιώσει τον άνθρωπο με τον Θεό, ακόμη και προτού τελεστεί αυτό το μυστήριο".

Ένα μονοπάτι για την ευσπλαχνία  του Θεού ανοιχτό σε όλους, που ανήκει στην παράδοση της Εκκλησίας και που μπορεί να είναι χρήσιμο σε κανέναν και ιδιαίτερα  για εκείνους που βρίσκονται κοντά στους άρρωστους στα σπίτια και στα νοσοκομεία αυτή τη δύσκολη στιγμή.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου