Δίκαιοι όπως Εκείνος

3

Δίκαιοι όπως Εκείνος

Όποιος εφαρμόζει τη δικαιοσύνη είναι δίκαιος, όπως ο Χριστός είναι δίκαιος. Με το να λέμε ότι είμαστε δίκαιοι όπως ο Χριστός δεν πρέπει να νομίζουμε ότι είμαστε και ίσοι με τον Χριστό, ούτε να νομίζουμε ότι η δικαιοσύνη μας είναι ίδια με εκείνη του Θεού. Ασφαλώς κανείς δεν νομίζει κάτι τέτοιο.
Μεταχειριζόμενοι τη λέξη «όπως» δεν σημαίνει και «ισότητα». Π.χ. Ένας είδε ένα Μεγάλο Ναό και θέλει να κατασκευάσει έναν άλλο με πιο μικρές διαστάσεις σε μάκρος και φάρδος, λέμε τον έκανε «όπως» εκείνο. Όμως ετούτος είναι 30 μέτρα και ο άλλος 50 και είναι όπως ο άλλος, αλλά δεν είναι «όμοιος» με εκείνο. Έτσι, φαίνεται καθαρά ότι το «όπως» δεν αναφέρεται πάντα στην ισότητα ή την ομοιότητα.
Ακόμα ένα παράδειγμα. Η μεγάλη ομοιότητα που υπάρχει ανάμεσα στο πρόσωπο ενός ανθρώπου με τον ίδιο ως είδωλο στον καθρέφτη. Στον καθρέφτη είναι μια όψη σε εικόνα, ενώ εδώ είναι με σάρκα και οστά, εδώ έχουμε μια εικόνα εκεί μια πραγματικότητα. Κι όμως, βλέπουμε το ίδιο αντικείμενο και εδώ και εκεί.
Μεταχειριζόμαστε τη λέξη «όπως» για να εκφράσουμε μια ομοιότητα. Και εμείς έχουμε την εικόνα του Θεού, αλλά όχι εκείνη που κατέχει ο Χριστός, όμοια με τον Πατέρα. Είμαστε «δίκαιοι» όπως Εκείνος, αλλά Εκείνος είναι δίκαιος κατ’ εξοχήν, εμείς είμαστε «δίκαιοι» κατά «συμμετοχή» επειδή πιστεύουμε σε Εκείνον!

ΠΜΒ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου