ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΌΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ “ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΟΙΚΙΑ ”

6

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΡΙΤΑΣ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΌΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ “ ΚΟΙΝΗ ΜΑΣ ΟΙΚΙΑ ”

Με την ευκαιρία της 6ης Παγκόσμιας Ημέρας Προσευχής για την προστασία της Δημιουργίας (1/9) και το μήνα δράσης των Χριστιανικών Εκκλησιών ( 1/9 – 4/10 γιορτή Αγίου Φραγκίσκου ) η Διεθνής Κάριτας απηύθυνε έκκληση σεβασμού της Δημιουργίας, στον απόηχο των παγκόσμιων επιδράσεων του κορωνοϊού.
“Είναι σημαντική ευκαιρία να γιορτάσουμε τον πλούτο της χριστιανικής μας πίστης όπως αυτή εκφράζεται (και) στην προστασία της Κοινής μας Οικίας, καθώς επίσης και να ανανεώσουμε την καρδιά και το μυαλό μας, αποκαθιστώντας τη σχέση μας με το Θεό ”.
Οι δύσκολες μήνες, κατά τους οποίους όλος ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε απ΄ την πανδημία μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι “ απαιτείται μια κοινή αντίληψη ανθρωπισμού σε όλα τα επίπεδα : πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, πνευματικό, πολιτιστικό ”. Διαπιστώσαμε ότι τα “συστήματα κοινωνικής προστασίας” αποτέλεσαν το “γόνιμο έδαφος” για την εξάπλωση της αρρώστιας, ότι οι ζωές μας εξαρτώνται από ευαίσθητους παράγοντες και ότι είμαστε τρωτοί στην εξάπλωση των ιών . Απαιτούνται νέες μορφές αλληλεγγύης ως “απάντηση” στις υγειονομικές ανάγκες. “ Απαιτείται μια πανδημία αγάπης ” ( καρδινάλιος L.A. Tagle).
H σχέση μας με το περιβάλλον δε διαφοροποιείται από τη σχέση μας με τον άλλο ή με το Θεό. Για αυτό ο Covid-19 μας θυμίζει το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε προς την “Κοινή μας Οικία” Δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες είναι τα πρώτα θύματα “ μη προστασίας” της Δημιουργίας, “ Απαιτούνται άμεσα μέτρα με συγκεκριμένους στόχους ιδιαίτερα για την προστασία της τροφικής αλυσίδας, τη δίκαιη πρόσβαση σε νερό και την προστασία του οικοσυστήματος. Απαιτείται να επιδιώξουμε νέους τρόπους ζωής, δίκαιους και βιώσιμους.
Χρειάζεται ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη όλων των ικανοτήτων κάθε ανθρώπου (γνώση, θέληση, ελευθερία και υπευθυνότητα ) διαφορετικά να μην περιμένουνε όλοι οι άνθρωποι να αισθάνονται υπεύθυνοι, για τον κόσμο μέσα στον οποίον ζουν. Έχουμε ανάγκη γενναίων πολιτικών για το περιβάλλον και δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Είναι ευκαιρία για τους χριστιανούς όλου του κόσμου, για προσευχή και δράση, με σκοπό την προστασία της Δημιουργίας.

Πληροφόρηση και φωτογραφία απo VaticanNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής

  4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Α   Το σημερινό ευαγγέλιο αρχίζει ως εξής: «Όταν ο Ιησούς είδε τα πλήθη ανέβηκε στο όρος, κάθισε και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου