Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Μετά το πέρας της οικουμενικής   συνάντησης στο Μπάρι, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ευχή: «Η Μέση Ανατολή να μην είναι πια  ένα τόξο μάχης τεντωμένο μεταξύ των ηπείρων, αλλά μια κιβωτός ειρήνης για τους λαούς και τις θρησκείες»

Η  ειρήνη επιτυγχάνεται με «την πραγματική βούληση  της ακοής και του διαλόγου». Όχι   «στις εχθρικές εκεχειρίες με τοίχους» και «στις δοκιμές αντοχής». Με αυτά τα λόγια, που ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος στο προαύλιο  της Βασιλικής του Αγίου Νικολάου στο τέλος της επίσκεψης στο Μπάρι, ήθελε να επιμείνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανή εναλλακτική λύση για την ειρήνη.

Με την ελπίδα ότι «η τέχνη της συνάντησης θα κυριαρχήσει στις στρατηγικές της αντιπαράθεσης», ο Ποντίφικας προτρέπει: «οι κραυγές του πολέμου να μετατραπούν σε τραγούδια της ειρήνης».

Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο, όσοι βρίσκονται στην εξουσία   να υπηρετούν την ειρήνη και όχι τα δικά τους συμφέροντα. Αρκετά για τα οφέλη λίγων σε βάρος των  πολλών! Αρκετά στην καταπάτηση των εδαφών που χωρίζουν τους λαούς! Ας σταματήσει επί τέλους η εκμετάλλευση της Μέσης Ανατολής για συμφέρονται άλλων λαών!

Ο πόλεμος – προσθέτει ο Πάπας Φραγκίσκος   είναι μια πληγή που πλήττει κυρίως τους φτωχούς:

Σκεφτείτε την κατεστραμμένη Συρία. Εκεί, άρχισαν οι συγκρούσεις, προκαλώντας έναν τεράστιο αριθμό εκτοπισμένων, εκτεθειμένων σε τρομερά δεινά. Ο πόλεμος είναι η κόρη της εξουσίας και της φτώχειας. Ο πόλεμος σταματά με την  απομάκρυνση της λογικής της υπεροχής και την εξάλειψη της φτώχειας.

Ο Πάπας στο Μπάρι: ελπίζουμε στο πέταμα των περιστεριών

Πολλές συγκρούσεις – εξηγεί ο Ποντίφικας  – "έχουν επίσης προκληθεί από τις διάφορες  μορφές του φονταμενταλισμού και του φανατισμού" αλλά "η βία τροφοδοτείται πάντα από τα όπλα":

Δεν μπορείτε να υψώνετε τη φωνή σας για να μιλήσετε για ειρήνη και ταυτόχρονα στα κρυφά να κάνετε εμπορία καταστρεπτικών όπλων. Μην ξεχνάτε  τι συνέβη τον τελευταίο αιώνα, μη ξεχνάτε τα διδάγματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Μη μετατρέπετε τα εδάφη της Ανατολής σε τόπους πολέμου. Μη ξεχνάτε πως εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά η ψαλμωδία της ειρήνης.

Η ελπίδα έχει το πρόσωπο των παιδιών

Για να ανοιχτούν μονοπάτια της ειρήνης, ο Πάπας ζητά  να προστατευθούν οι μειονότητες, να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην  υπηκοότητα. Ακόμη και οι χριστιανοί – όπως υπογραμμίζει – είναι «πολίτες με ίσα δικαιώματα». 

Στρέφοντας  το βλέμμα του προς την Ιερουσαλήμ, ο Πάπας Φραγκίσκος   επανέλαβε ότι το «status quo» πρέπει να γίνει σεβαστό, όπως αποφασίστηκε από τη διεθνή κοινότητα". «Μόνο μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων – προσθέτει ο Πάπας – μπορεί να οδηγήσει σε μια σταθερή και διαρκή ειρήνη, και να εξασφαλιστεί η συνύπαρξη των δύο κρατών για δύο λαούς». Στη Μέση Ανατολή, όπου "για πολλά χρόνια, ένας τρομακτικός αριθμός παιδιών είναι θύματα του πολέμου, πρέπει να καταλάβουμε ότι η ελπίδα έχει το πρόσωπο των παιδιών:

Τα μάτια πολλών παιδιών έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους βλέποντας τα ερείπια αντί για τα σχολεία, ακούγοντας το βουητό  των βομβών και όχι τις μελωδίες  των παιχνιδιών. Η ανθρωπότητα ας ακούσει  – παρακαλώ – την κραυγή των παιδιών, των οποίων το στόμα διακηρύσσει τη δόξα του Θεού (Πρ. 8,3).

Είναι με το σκούπισμα των δακρύων τους που  ο κόσμος θα ξαναβρεί την αξιοπρέπεια.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου