“Ο πολιτισμός της συνάντησης” στην Κύπρο

“Ο πολιτισμός της συνάντησης” στην Κύπρο

Από τις 29 Ιουνίου ως τις 2 Ιουλίου, διεξήχθη στην Λευκωσία η συνάντηση των Γραμματέων των Καθολικών Ιερών Συνόδων της Ευρώπης (CCEE), που είχε ως θέμα μελέτης: “Ο πολιτισμός της συνάντησης στη σημερινή Ευρώπη”.

Τον Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας Σεβ/το Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο, εκπροσώπησε ο Β’ Γραμματέας π. Λέων, και συμμετείχαν Γραμματείς ή εκπρόσωποι από 27 Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συναντήσεις έγιναν στην  αίθουσα συνεδριάσεων της Αρχιεπισκοπής Μαρωνιτών Κύπρου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου, Σεβ/του Ιωσήφ Σουέηφ.

Μελετήθηκε το κύριο θέμα: “Ο πολιτισμός της συνάντησης στη σημερινή Ευρώπη” στις διάφορες εκφάνσεις του. Ένα θέμα άκρως επίκαιρο για την Κύπρο, για την Ελλάδα, όπως και για όλη την Ευρώπη, που καλείται να συναντηθεί με το “διαφορετικό” (διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμικά υπόβαθρα, διαφορετικότητα μεταναστευτών-προσφύγων, φόβος, γνωριμία και αποδοχή του “άλλου”, συνεργασία των Εκκλησιών, κ.α.).

Η εργασίες διεξήχθησαν στην Κύπρο. Σε ένα νησί διαιρεμένο σε δύο ζώνες, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή, και τέσσερις θρησκευτικές κοινότητες, ορθόδοξη, μαρωνιτική, λατινική και τουρκική, η “συνάντηση” αποτελεί καθημερινό γεγονός. Και γνωρίζουμε ότι η συνάντηση και η επαφή με τη “διαφορετικότητα”, διώχνει φόβους και προκαταλήψεις αιώνων.

Στην Κύπρο γίνεται ακριβώς αυτό: η συνάντηση με τον άλλον, και καλλιεργείται συνεχώς αυτός ο πολιτισμός της γνωριμίας, που οδηγεί στο να συναντηθούν μαζί άνθρωποι διαφορετικών πίστεων. Στις ενέργειες αυτές εντάσσεται η λειτουργία ενός οικουμενικού χριστιανικού τηλεοπτικού σταθμού στη Λευκωσία, υπό το όνομα SAT7, που αποτελεί συνεργασία ορθοδόξων, καθολικών (λατίνων και μαρωνιτών), και προτεσταντών Χριστιανών, και οι άριστες σχέσεις που έχουν οι Καθολικοί Ιεράρχες με του Ορθοδόξους αδελφούς τους, δείγμα των οποίων υπήρξε η παρουσία δύο μητροπολιτών σε εκδηλώσεις προσευχής των Καθολικών αδελφών τους.

Στα πλαίσια της γνωριμίας με την πραγματικότητα των Καθολικών της Κύπρου (Μαρωνιτών και Λατίνων), ενημερωθήκαμε από τον πανοσιολογιότατο π. Γεώργιο Kraj, του Τάγματος των Φραγκισκανών, Πατριαρχικού Βικαρίου για τους Καθολικούς Λατίνους της Κύπρου, και τελέσαμε τη Θεία Λειτουργία ανήμερα της πανήγυρης των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού των Λατίνων, ενώ η Θεία Λειτουργία της Κυριακής 1ης Ιουλίου τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ, κατά το Τυπικό της Συρο-μαρωνιτικής Εκκλησίας της Αντιοχείας, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, των Μαρωνιτών Λευκωσίας.

Το απόγευμα της Κυριακής 1ης Ιουλίου, έγινε προσκυνηματική επίσκεψη στα Μαρωνιτικά χωριά που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι Μαρωνίτες εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο τον 8ο αιώνα, προερχόμενοι από το Λίβανο και τη Συρία, και είναι Χριστιανοί Συρο-αντιοχειανής Λειτουργικής παράδοσης που στη λατρεία χρησιμοποιούν την αραμαϊκή γλώσσα (στην Κύπρο μαζί με την ελληνική). Από τα τέσσερα κεφαλοχώρια τους, δύο (η Αγία Μαρίνα και ο Ασώματος) βρίσκονται σε στρατιωτικοποιημένη από τους Τούρκους περιοχή και δεν είναι προσβάσιμα, ενώ τα άλλα δύο η Καρπασία και ο Κορμακίτης είναι προσβάσιμα από το 2004. Έως τότε αρκετοί Μαρωνίτες παρέμειναν στα χωριά τους εγκλωβισμένοι, μη θέλοντας να τα εγκαταλείψουν για να πάνε στην ελεύθερη Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Σήμερα στα δύο αυτά χωριά υπάρχει μόνιμος Μαρωνίτης ιερέας, αρκετοί Μαρωνίτες έχουν ξαναφτιάξει τα σπίτια τους, και πηγαίνουν όσο συχνά μπορούν. Οι Μαρωνίτες μαζί με τους Λατίνους έχουν τον αντιπρόσωπο τους στην Κυπριακή Βουλή.

Στο τέλος των συνάντησης των Γραμματέων των Καθολικών Ιερών Συνόδων Ευρώπης, δόθηκε συνέντευξη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ Σουέηφ και τον Γενικό Γραμματέα CCEE, πανοσιολογιότατο Duarte Da Cuhna, στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΡΙΚ, ΑΝΤ1 Κύπρου και SAT7. Από τον Β΄ Γραμματέα π. Λέοντα Κισκίνη ζητήθηκε να μιλήσει για τον πολιτισμό της συνάντησης με τη διαφορετικότητα στους χώρους όπου διακονεί, ειδικά για τη συνάντηση με τους πρόσφυγες, στα ακριτικά νησιά της Λέσβου και Χίου, στα οποία είναι εφημέριος.

π.Λ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 21.24-27) Δεν θα μπει στη βασιλεία του

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του