Δεν υφίσταται ελευθερία σκέψης χωρίς την προστασία των τόπων λατρείας

Δεν υφίσταται ελευθερία σκέψης χωρίς την προστασία των τόπων λατρείας

Ο Σεβασμιότατος Bernardino Auza, μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας στον Ο.Η.Ε., παρενέβη στη Νέα Υόρκη για το θέμα της προστασίας των τόπων λατρείας. Ένα σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την διαφύλαξη αυτών των τόπων καθώς και άλλων θρησκευτικών χώρων, όπως δήλωσε ο αποστολικός νούντσιος θα αποτελούσε ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Παρά το ισχυρό νομικό πλαίσιο που εξετάζει και προστατεύει το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, συνεχίζουμε να βλέπουμε σε ολόκληρο τον κόσμο, μια ανησυχητική αύξηση σοβαρών πράξεων μισαλλοδοξίας, διακρίσεων, διωγμών ακόμη και γενοκτονιών κατά των πιστών, εξαιτίας της πίστης τους. Αυτό υπογράμμισε ο σεβασμιότατος Bernardito Auza,  μόνιμος παρατηρητής της Αγίας Έδρας στον Ο.Η.Ε., παρεμβαίνοντας σήμερα στη Νέα Υόρκη, κατά τις διαβουλεύσεις σχετικά με το Σχέδιο Δράσης για την προστασία των τόπων λατρείας καθώς και άλλων θρησκευτικών χώρων. Πρόσφατα, είπε ο ιεράρχης, πράξεις βίας εκδηλώθηκαν εναντίον πιστών που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν, όπως συνέβη στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ, σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία, σε τρεις εκκλησίες στη Σρι Λάνκα και σε μερικές εκκλησίες στη Μπουρκίνα Φάσο.

Το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία

Αναφερόμενος στους κανόνες περί θρησκευτικής ελευθερίας, ο ιεράρχης υπενθύμισε ειδικότερα το άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την ελευθερία να αλλάξουμε θρησκεία ή πεποιθήσεις καθώς και την ελευθερία να τα εκφράζουμε μεμονωμένα ή από κοινού». Ένα άλλο σχετικό κείμενο, εξήγησε ο σεβασμιότατος Auza,  είναι το άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα: «Κανένας δεν μπορεί να υποβληθεί σε περιορισμούς που μπορούν να βλάψουν την ελευθερία να έχει ή να υιοθετήσει μια θρησκεία ή πεποιθήσεις της επιλογής του. Η ελευθερία έκφρασης της θρησκείας ή των πεποιθήσεων του καθενός μπορεί να υπόκειται μόνο στους περιορισμούς που προβλέπονται από τους νόμους και που είναι απαραίτητοι για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας τάξης και της δημόσιας υγείας, των δημοσίων ηθών ή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων».

Θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία σκέψης

Ο σεβασμιότατος Auzaπαρατήρησε ότι ένα σχέδιο δράσης του Ο.Η.Ε. για τη διαφύλαξη των τόπων λατρείας καθώς και άλλων θρησκευτικών χώρων θα αποτελούσε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η προστασία των τόπων λατρείας, είπε, αποτελεί άμεση συνέπεια της υπεράσπισης της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Ο ιεράρχης στη συνέχεια υπενθύμισε τα λόγια προς τους νέους και προς τους πιστούς τα οποία απηύθυναν από κοινού, ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον Μεγάλο Ιμάμη του Al-AzaharAhmedal-Tayebμέσα από το έγγραφο για την ανθρώπινη αδελφοσύνη «η προστασία των τόπων λατρείας – ναών, εκκλησιών και τζαμιών – αποτελεί ένα καθήκον εγγυημένο από τις θρησκείες, από τις ανθρώπινες αξίες, από τους νόμους και από τις διεθνείς συμβάσεις. Κάθε προσπάθεια επίθεσης κατά των τόπων λατρείας ή προσπάθεια απειλής τους μέσω επιθέσεων ή εκρήξεων ή κατεδαφίσεων αποτελεί απόκλιση από τις διδασκαλίες των θρησκειών, καθώς και σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Καταδίκη επιθέσεων και ιδεολογιών

Η αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας – δήλωσε μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος Auza – αναμένει ότι το σχέδιο δράσης για τη διαφύλαξη των Χώρων λατρείας θα πλαισιωθεί και θα βασιστεί στο θεμελιώδες δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και σε εκείνο της εξάσκησης της πίστης ειρηνικά και με ασφάλεια. Αναμένουμε – πρόσθεσε ο ιεράρχης – ότι το σχέδιο δράσης όχι μόνο θα καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της, αλλά και ότι θα καταδικάζει ιδιαίτερα τις επιθέσεις κατά των τόπων λατρείας καθώς και τις ιδεολογίες που τροφοδοτούν τις ενέργειες αυτές. Αναμένουμε, πρόσθεσε, ότι η πρωταρχική ευθύνη των κρατών να προάγουν και να προστατεύουν την ισότητα όλων των πολιτών ενώπιον του νόμου, ανεξαρτήτως θρησκευτικής ή εθνικής ταυτότητας θα επιβεβαιωθεί. Από το σχέδιο δράσης, εξήγησε ο σεβασμιότατος Auza, θα πρέπει επίσης να προκύπτει η ζωτική σημασία της προώθησης και της άσκησης μιας κουλτούρας διαλόγου και συνάντησης, που θα χαρακτηρίζεται από το σεβασμό και από την αμοιβαία αποδοχή. Ένα σχέδιο δράσης αποτελεσματικό, κατέληξε ο ιεράρχης, θα πρέπει επίσης να αποτελέσει έκκληση απευθυνόμενη προς τους θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες αλλά και προς τους εξτρεμιστές και φονταμενταλιστές να «σταματήσουν να χρησιμοποιούν το όνομα του Θεού για να δικαιολογήσουν πράξεις δολοφονιών, εξορίας, τρομοκρατίας και καταπίεσης».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου