Δεν είμαστε δύο Πάπες

Δεν είμαστε δύο Πάπες

Il Pontefice emerito Benedetto XVI (photo Gettyimages)

Η νέα βιογραφία –συνέντευξη του Βενέδικτου 16ου, που τελευταία κυκλοφόρησε στη Γερμανία, στρέφεται εναντίον εκείνων που τον θέλουν «να σιωπά».
Ονομάζεται “Ein Leben” το νέο βιβλίο-συνέντευξη του επίτιμου Ποντίφικα Βενεδίκτου 16ου που κυκλοφόρησε με τη φροντίδα του δημοσιογράφου. Peter Seewald. Στη νέα βιογραφία , υπάρχουν αρκετοί κρίκοι που ο Βενέδικτος θέλησε να χωρίσει.
Στη συγκεκριμένη αυτή βιογραφία-συνέντευξη, όπως αναφέρει ο τύπος, μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που θίγονται από τον επίτιμο Ποντίφικα είναι η σχέση και η φιλία με τον Ποντίφικα Φραγκίσκο. Ήδη όπως φαίνεται από τις διευκρινίσεις του Ratzinger, υπάρχει η διάκριση μεταξύ Ποντίφικα και επίτιμου Ποντίφικα και φαίνεται ότι διαφεύγει από κάποιους. “Δεν υπάρχουν δύο Ποντίφικες”, υποστήριξε και υποστηρίζει ο Ratzinger. Η κατηγορία μετά στράφηκε σε όλους εκείνους που, κατά κάποιο τρόπο, τον θέλουν να «να σιωπά».

Ο Βενέδικτος 16ος και η φιλία με τον Φραγκίσκο
Όπως διαβάζουμε από την πηγή, ο επίτιμος Ποντίφικας , θέλησε να βεβαιώσει ότι η σχέση φιλίας με τον Πάπα Φραγκίσκο όχι μόνο διατηρείται από χρόνια , αλλά και αυξήθηκε. Ο Βενέδικτος 16ος υποστηρίζει πράγματι ότι προωθεί τον πολύπλοκο και νέο ρόλο του επίτιμου Ποντίφικα (θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στη διάβα της ιστορίας υπήρξαν σπάνιες περιπτώσεις παραίτησης: οι πιο πρόσφατοι πριν από τον Βενέδικτο 16ο ανάγονται στο Μεσαίωνα) και αυτό χάρη στη «θερμή» προσοχή» του φίλου Πάπα Φραγκίσκου.

“Δεν Υπάρχουν δύο Πάπες”
Δεν μπορούν λοιπόν να υπάρξουν δύο Πάπες Ρώμης: η προσωπικότητα του επίτιμου Ποντίφικα, ακριβώς από «νομοκανονικο- πνευματική» δεν μπορεί να προβλέπει τη συνύπαρξη δύο Παπών. Η προσωπικότητα του επίτιμου Πάπα, είναι όπως εκείνη ενός συνταξιούχου Επισκόπου. αι non può prevedere la coesistenza di due Pontefici. Αυτό είναι ένα πέρασμα που πρέπει να γίνει σαφές σε όλους. Το επαναλαμβάνει συχνά ο Βενέδικτος 16ος, του οποίου τα λόγια αναφέρονται στην εφημερίδα La Stampa: “Μία επισκοπική έδρα μπορεί να έχει μόνο ένα εν επιχώριο Επίσκοπο”.

Η κατηγορία εναντίον εκείνου που τον θέλει να σιωπά
Στη διάρκεια της βιογραφικής συνέντευξης του που πρόκειται να κυκλοφορήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο και έξω από τη Γερμανία, , ο επίτιμος Πάπας άγγιξε ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, αλλά το οποίο πρέπει να διασαφηνιστεί. Ο Βενέδικτος 16ος αναφέρεται στην «υποψία», ότι μερικοί θα ήθελαν να μην «εμπλέκεται σε δημόσιες συζητήσεις». Αυτή η παραμόρφωση της πραγματικότητας, υποστηρίζει ο Βενέδικτος 16ος, γίνεται από εκείνους που θέλουν κατά κάποιο τρόπο να «σιωπώ», αλλά είναι το αποτέλεσμα της «ψυχολογικής προπαγάνδας». Στην πραγματικότητα, ο ομότιμος Πάπας λέει: "Δεν έχω την πρόθεση να αναλύσω τους λόγους για τους οποίους θέλουν να μην ακούγεται η φωνή μου", αναφερόμενος επίσης σε μια σειρά κριτικών που του απευθύνθηκαν μετά τη δημοσίευση της έκθεσής του για τη σχέση με τον Ιουδαϊσμό .


 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’

  26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δαν 3, 31. 29. 30. 43. 42) Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου