Από την πανδημία να γεννηθεί ένας νέος άνθρωπος
“Προσκαλούμε τους πάντες, ηγέτες των χριστιανικών Εκκλησιών, ηγέτες των άλλων θρησκειών, υπεύθυνους θεσμών και διεθνών οργανισμών· φορείς και εκπροσώπους του αστικού, πολιτικού και θρησκευτικού κόσμου· εκπροσώπους του κόσμου της τέχνης και της επιστήμης· πιστούς και μη πιστούς, ανθρώπους καλής θελήσεως, ώστε να υποστηρίξουν αυτήν την ημέρα προσευχής υπέρ της ανθρωπότητας. Νιώσαμε μικροί απέναντι σε έναν άγνωστο και αόρατο εχθρό, ο οποίος μας έβαλε μπροστά σε μια πρόκληση που τώρα από κοινού πρέπει να ξεπεράσουμε”.
Είναι ο Καρδινάλιος Miguel Angel Ayuso Guixot, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, ο οποίος παρουσιάζει την Ημέρα προσευχής, νηστείας και φιλανθρωπίας υπέρ της ανθρωπότητας, που προτάθηκε από την Ύπατη Επιτροπή για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη και ορίστηκε για τις 14 Μαΐου. “Είναι μια προσευχή για όλους”, λέει αμέσως ο Καρδινάλιος. “Συνεπώς, ήμασταν πολύ χαρούμενοι όταν μάθαμε ότι έχουν ήδη προκύψει συμμετοχές στην πρωτοβουλία και από άλλους φορείς του κόσμου της διεθνούς κοινότητας, όπως τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αρχηγών Κρατών και προσωπικοτήτων του θρησκευτικού και μη θρησκευτικού κόσμου, κάτι που μας κάνει να αντιληφθούμε ότι στο βάθος της καρδιάς όλων των ανθρώπων υπάρχει αυτή η επιθυμία πως, μόλις τελειώσει η πανδημία, μπορούμε να ξανασυναντηθούμε και να ζήσουμε ως αδελφοί και αδελφές με ανθρωπιά, ο καθένας ξεκινώντας από τον πολιτισμό και την παράδοσή του, σεβόμενοι την ποικιλομορφία”.
Η πρωτοβουλία προωθήθηκε από την Ύπατη Επιτροπή για την Ανθρώπινη Αδελφοσύνη. Μια πραγματικότητα που έλαβε σάρκα και οστά πέρυσι, λίγους μήνες μετά την ιστορική συνάντηση στο Αμπού Ντάμπι, στις 4 Φεβρουαρίου 2019, μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Μεγάλου Ιμάμη του Al-Azhar, Ahmedal-Tayyeb. Ο Καρδινάλιος, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής, εξηγεί: “Αναλάβαμε την ευθύνη που μας έχει ανατεθεί, για την εφαρμογή του περιεχομένου που εμπεριέχεται στο Έγγραφο για την ανθρώπινη Αδελφοσύνη, την παγκόσμια ειρήνη και την από κοινού συνύπαρξη. Σήμερα ο κόσμος είναι πληγωμένος, πικραμένος, αποπροσανατολισμένος. Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού περιορίστηκε στο σπίτι, κλειδωμένο, περιμένοντας μια λύση σε αυτό το πρόβλημα για το οποίο καταβάλλονται προσπάθειες. Καταλάβαμε λοιπόν – εμπνευσμένοι από τον Πάπα Φραγκίσκο – ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε μια στάση για να υψώσουμε στον Θεό τις προσευχές μας και να ζητήσουμε τον τερματισμό αυτής της πανδημίας. Αυτή η κρίση μάς έφερε πρόσωπο με πρόσωπο με την πραγματικότητα ότι είμαστε μέρος μίας και μοναδικής ανθρώπινης οικογένειας. Είμαστε όλοι πάνω στην ίδια βάρκα”.
Την περασμένη Κυριακή κατά την προσευχή Regina Coeli, ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι είχε αποδεχτεί την πρόταση της Ύπατης Επιτροπής για την προώθηση μιας ημέρας προσευχής, νηστείας και φιλανθρωπικών έργων για “να ικετεύσουν τον Θεό να βοηθήσει την ανθρωπότητα να ξεπεράσει την πανδημία του κορωνοϊού”. Ο Καρδινάλιος Ayuso διευκρινίζει: “Θα είναι μια στιγμή προσευχής. Δεν είναι η ώρα να οργανώσουμε κάποια επίσημο γεγονός. Η πρωτοβουλία στοχεύει περισσότερο να είναι μια έκκληση ώστε ενώ προστατεύουμε και υπερασπίζουμε τον εαυτό μας, ενώ προσπαθούμε να ανακτήσουμε μια ορισμένη ομαλότητα, ενώ περιμένουμε από τον κόσμο της επιστήμης να ανακαλύψει μια θεραπεία, εμείς κάνουμε μια στάση και ενωνόμαστε στην προσευχή. Ο καθένας θα το κάνει μέσα στο σπίτι του. Κάποιος θα το κάνει επιτελώντας πράξεις φιλανθρωπίας και ελέους, κάποιος στην ησυχία μιας περισυλλογής, αλλά όλοι ενωμένοι για να ικετεύσουμε το τέλος της πανδημίας. Όταν τελειώσει αυτή η κρίση, θα κληθούμε να αναδημιουργήσουμε και να ανοικοδομήσουμε χώρους αδελφοσύνης, αλληλεγγύης και ειρήνης. Από αυτή την πανδημία, θα πρέπει να αναγεννηθεί ένας νέος άνθρωπος”.
———————–
Πηγή: SIR
Μετάφραση: π.Λ