Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι είμαστε υγιείς σε έναν άρρωστο κόσμο

Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι είμαστε υγιείς σε έναν άρρωστο κόσμο

Η περιβαλλοντική καταστροφή στη Σιβηρία πέφτει σαν μια χιονοστιβάδα την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος και κάνει πιο δυνατά τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου. Ο τόνος του μηνύματος που στέλνει στον πρόεδρο της Κολομβίας είναι επιτακτικής ανάγκης και ανησυχίας. Εκείνες που «προκλήθηκαν την μητέρα μας Γη – γράφει ο Πάπας – είναι πληγές που αιμορραγούν και σε εμάς. Η φροντίδα των οικοσυστημάτων χρειάζεται μια νέα προοπτική, η οποία δεν θα παραμείνει μόνο στο άμεσο μέλλον, αναζητώντας ένα εύκολο και γρήγορο κέρδος, μια ματιά γεμάτη ζωή η οποία επιδιώκει την διατήρηση της προς όφελος όλων».

Ποτέ σιωπηλοί μπροστά στην εκμετάλλευση
Οι τρεις σελίδες της επιστολής, που απευθύνονται στον Πρόεδρο της Κολομβίας Duque Márquez, γεννιούνται απευθείας από την διδασκαλία του Πάπα για αυτό το ζήτημα, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση μιας ειδικής χρονιάς αφιερωμένης στην Εγκύκλιο «Δοξασμένος να’ σαι», που δημοσιεύθηκε πριν από πέντε χρόνια, αλλά είναι σύγχρονη όπως ποτέ άλλοτε. «Η προστασία του περιβάλλοντος και ο σεβασμός της «βιοποικιλότητας» του πλανήτη είναι ζητήματα που μας απασχολούν όλους. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι είμαστε υγιείς σε έναν κόσμο που είναι άρρωστος», επιμένει ο Πάπας Φραγκίσκος, μια φωνή που προωθεί την ατομική ευθύνη. «Δεν μπορούμε – λέει – να παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στη διαφημιστική εκστρατεία όταν βλέπουμε το πολύ υψηλό κόστος της καταστροφής και της εκμετάλλευσης του οικοσυστήματος. Δεν είναι η ώρα να συνεχίσουμε να κοιτάζουμε από την αντίθετη όχθη, αδιάφοροι για τα σημάδια ενός πλανήτη που χάνεται και παραβιάζεται από την απληστία του κέρδους και στο όνομα – αρκετές φορές – της προόδου».

Θαρραλέες αποφάσεις
Σε εμάς, ο Πάπας επαναλαμβάνει – απευθυνόμενος συγκεκριμένα στους συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, που συμμετείχαν σε συναντήσεις εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας – «αντιστρέφει την τάση και στοιχηματίζει σε έναν καλύτερο και υγιέστερο κόσμο, αφήνοντάς τον στις μελλοντικές γενιές. Όλα εξαρτώνται από εμάς, αν πραγματικά το θέλουμε». Και η ειδική πρόσκληση είναι ακριβώς να μοιραστούμε αυτό που ζητά η Εγκύκλιος, να είμαστε «πιο ευαίσθητοι – γράφει – για τη φροντίδα και την προστασία του κοινού μας σπιτιού, καθώς και των πιο εύθραυστων και καταπιεσμένων αδελφών μας από την κοινωνία που ζούμε». Για αυτόν τον λόγο, λέει, «Σας ενθαρρύνω σε αυτό το έργο που έχετε αναλάβει, έτσι ώστε οι συζητήσεις και τα συμπεράσματά σας να είναι πάντα υπέρ της οικοδόμησης ενός όλο και πιο κατοικήσιμου κόσμου και μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας, στην οποία υπάρχει χώρος για όλους και όπου κανένας οφείλει να παραμείνει σε εγρήγορση».

Μετάφραση: π.Ιωαν.Σκλ.
  

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου