Δεν μπορούμε να παραμένουμε κουφοί στις κραυγές εκείνων που στερούνται τροφής ή ιατρικής περίθαλψης
Το ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης, η Συρία, η Υεμένη, το Ιράκ. Ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αγκαλιάζει το βλέμμα του σεβασμιότατου Bernardito Auza, μόνιμου παρατηρητή της Αγίας Έδρας στον Ο.Η.Ε., ο οποίος μίλησε χθες στην ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη «Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού ζητήματος». Συνοπτικά ο σεβασμιότατος Auza για ακόμη μια φορά, επικαλείται την οδό του διαλόγου για μια κουλτούρα ανοχής και «ειρηνικής συνύπαρξης» προκειμένου να μειωθούν τα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που βαραίνουν ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.
Ισραηλινοί – Παλαιστίνιοι: πρέπει να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις
Η ανθρωπιστική στήριξη παραμένει ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά δεν μπορεί να τις αντικαταστήσει, σημειώνει ο σεβασμιότατος Auza αναφέροντας τον προβληματισμό του σχετικά με την «επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας» στη Γάζα και στην Cisgiordania, η οποία έγινε γνωστή από τον Nickolay Mladenov, ειδικό συντονιστή για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Ένα κλίμα δυσπιστίας μεταξύ των μερών που «μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε βίαιες ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των αθώων Παλαιστινίων και Ισραηλινών», σημειώνει. Για τον εκπρόσωπο στον Ο.Η.Ε., ως εκ τούτου, αυτή η «ανοιχτή συζήτηση» πρέπει «να οδηγήσεις στη δράση» και να μην παραμείνει μόνο ένα σχόλιο αναφορικά με τα εμπόδια «για την επίτευξη της τόσο πολυσυζητημένης λύσης για τα δύο κράτη όσο αφορά στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα». Ως εκ τούτου, υπενθυμίζει τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για δωρεές που διαμέσου της UNRWA, εγγυώνται βασικές υπηρεσίες στους πρόσφυγες Παλαιστινίους, αλλά που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις. Η δέσμευση για την οποία ο σεβασμιότατος Auza ελπίζει, είναι «να ενθαρρύνουμε τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για ένα ειρηνικό μέλλον δίπλα-δίπλα.
Συρία: σεβόμαστε το ανθρωπιστικό δίκαιο
Σχετικά με τη Συρία, ιδίως σε ορισμένες περιοχές ακόμα ασταθείς, επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος για «την χειροτέρευση της ανθρωπιστικής κρίσης παραμένει υψηλός». «Δεν μπορούμε να παραμένουμε κουφοί στις κραυγές εκείνων που δεν έχουν τροφή, ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση, ή σε εκείνες των ορφανών, των χήρων και των τραυματιών», λέει ο σεβασμιότατος Auza αναφερόμενος στη «βαθιά ανησυχία» για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, την οποία εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος στην επιστολή του την οποία απηύθυνε την περασμένη Δευτέρα προς τον πρόεδρο Assad. Μια ανησυχία που αναφέρεται ιδιαίτερα στις «δραματικές συνθήκες του άμαχου πληθυσμού στο Idlib», όπου συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές. Ο Πάπας, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας, ανανέωσε την έκκλησή του για προστασία και σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου.
Σχετικά με την Υεμένη συνοχή για την πώληση όπλων
Επίσης, υπάρχει και η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη, όπου οι περισσότερο αναγκεμένοι στερούνται τροφής και ιατρικής περίθαλψης, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Αρκεί να σκεφτούμε ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, 20 εκατομμύρια άνθρωποι εδώ, υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια η οποία προκαλείται από μια σύγκρουση που μαίνεται από το 2014, μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών. Ο σεβασμιότατος Auzaαναγνωρίζει το απαραίτητο βήμα που συστήνεται από το ψήφισμα 2481 που εγκρίθηκε στις 15 Ιουλίου από τα Ηνωμένα Έθνη, ενόψει της ενίσχυσης για την κατάπαυση του πυρός και της πρόσβασης σε αναλώσιμα είδη και προμήθειες. Ταυτόχρονα, όμως, ελπίζει για «συνοχή» ζητώντας τρόπους για το πώς θα μπορέσουν να «ξεκινήσουν εύγλωττες εκκλήσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και μάλιστα για να προχωρήσουν σε ανθρωπιστική δράση, συνεχίζοντας παράλληλα να επιτρέπουν την πώληση όπλων στην περιοχή».
Ειρηνικές λύσεις για την περιοχή του Κόλπου
Τέλος, το βλέμμα του στρέφεται στο Ιράκ το οποίο προσφέρει «μια ορισμένη ελπίδα για την πορεία προς τη συμφιλίωση και την ανασυγκρότηση» μετά από τα αδιανόητα εγκλήματα που έχει προκαλέσει το αυτόκλητο ισλαμικό κράτος στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες. Ευελπιστούμε λοιπόν, ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να αναζητά ειρηνικές λύσεις στις τρέχουσες κρίσεις στην περιοχή του Κόλπου έτσι ώστε να μην επιστρέψει στις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι διαμάχες περιφερειακών εξουσιών.