ΔΕΚΑΤΗ ΕΚΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

ΔΕΚΑΤΗ ΕΚΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Γ

Σήμερα ο λόγος του Θεού, μέσα από τα τρία βιβλικά αναγνώσματα, μας μιλά για την αρετή της φιλοξενίας.

Η φιλοξενία στην εποχή μας, μέσα σε μια απρόσωπη και εγωιστική  κοινωνία είναι δύσκολη. Ευτυχώς όμως στο νησί της Τήνου, όπως και στα άλλα Κυκλαδονήσια η αρετή αυτή δεν λείπει, θα έλεγα μάλιστα πως είναι μία από τις αρετές που τα διακρίνει. Είναι χρέος όλων μας  να διατηρήσουμε αυτή την αρετή και να την αυξήσουμε, διότι είναι χριστιανική.

Στην ευαγγελική περικοπή ο Ιησούς φιλοξενείται στο σπίτι της Μάρθας  και της Μαρίας. Ο Ιησούς συχνά  φιλοξενείται εκεί για να ξεκουραστεί για λίγο από την κόπωση που δημιουργούν οι  περιοδείες σε πόλεις και χωριά για να φέρει την καλή αγγελία.

Η φιλοξενία  δεν είναι μόνο δείγμα   ανθρωπιάς και πολιτισμού, αλλά και συγκεκριμένος τρόπος τήρησης της εντολής της αγάπης. Η χριστιανική φιλοξενία μας ζητά να ανοίξουμε την καρδιά και το σπίτι μας, όπως έκανε ο Αβραάμ στους τρεις περαστικούς, η Μάρθα και η Μαρία στο ίδιο τον Ιησού. Ο Χριστός και σήμερα συνεχίζει να περνοδιαβαίνει τους δρόμους μας και στο πρόσωπο κάθε περαστικού, να ζητά  λίγη ξεκούραση. Ο ίδιος μας είπε: «ό,τι κάνατε σε ένα από αυτούς μικρούς σε εμένα τον ίδιο το κάνατε».

Μέσα από αυτά τα παραδείγματα φιλοξενίας ο Κύριος μας παρουσιάζει την ανάγκη της ακρόασης του Θείου Λόγου. Μας υποδεικνύει ποια σχέση πρέπει να υπάρχει μεταξύ των έργων και της προσευχής, ανάμεσα στην υλική και στη πνευματική ζωή.

Η Μάρθα φροντίζει για πάρα πολλά πράγματα, κουράζεται για να είναι όλα στην εντέλεια.  Θέλει  να εξασφαλίσει  μία τέλεια φιλοξενία στον Ιησού. Η Μαρία όμως, με την άφιξη του Ιησού,  αφήνει τα πάντα  και κάθεται να τον ακούσει. Θέλει να επωφεληθεί, όσο το δυνατό περισσότερο  από την παρουσία του. Εξ άλλου ο Ιησούς είχε πει πως ο Υιός του ανθρώπου δεν ήλθε για να τον υπηρετήσουν αλλά για να υπηρετήσει ο ίδιος. Η υπηρεσία που προσφέρει ο Ιησούς στον άνθρωπο είναι ο σωτήριος λόγος του και η θυσία της ζωής του.

Ο Ιησούς δεν εγκρίνει τη στάση της Μάρθας γι’ αυτό και της λέει: «μεριμνάς και αγωνιάς για πολλά πράγματα, ενώ υπάρχει ανάγκη μόνο για ένα πράγμα».

Ο Ιησούς με τα λόγια αυτά δεν θέλει να καταδικάσει την εργασία που κάνει η   Μάρθα, δεν θέλει να αγνοήσει τις φροντίδες για την καθαριότητα του σπιτιού της.  Αυτό, που θέλει να της  πει και να μας πει, είναι ότι δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε υπερβολικά με πράγματα που είναι δευτερεύοντα, τη στιγμή που έχουμε την ευκαιρία να επωφεληθούμε από τα πρωτεύοντα. Χρειάζεται η σωστή επιλογή. Όταν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε το ουσιώδες δεν χρειάζεται να επιμένουμε στο επουσιώδες.

Ο Ιησούς θέλει να διορθώσει την άσκοπη υπερβολή, το υπέρμετρο άγχος, τη νευρικότητα, τη συνεχή αγωνία. Θέλει να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ηρεμία και γαλήνη που μόνο η ακρόαση και η μελέτη του λόγου του μπορούν να μας εξασφαλίσουν.

 Ο Κύριος και σήμερα μας επαναλαμβάνει: «Ταράζεστε και μεριμνάτε για τόσα πράγματα και παραμελείτε το πιο σημαντικό»! Έχει δίκιο! Η ζωή μας είναι ένα συνεχές τρέξιμο, ένα καθημερινό άγχος, θέλουμε να τα προλάβουμε όλα. Φροντίζουμε για χίλια δυο πράγματα. Βλέπουμε όνειρα, φτιάχνουμε σχέδια, μετρούμε τις υποθέσεις που έχουμε να  διεκπεραιώσουμε και ενώ τις διεκπεραιώνουμε  ταυτόχρονα  φτιάχνουμε καινούριο κατάλογο για καινούριες υποθέσεις.  Μεριμνούμε και τυρβάζουμε περί πολλών. Μοιάζουμε με τη Μάρθα. Ο Ιησούς όμως μας συμβουλεύει: «φροντίζετε πρώτα για τη Βασιλεία του Θεού και όλα τα άλλα θα σας δοθούν».

 

Ας ζητήσουμε από τον Κύριο να μας  μάθε να ζούμε την κάθε ημέρα μας   με τα γενναιόδωρα χέρια της Μάρθας και με την γεμάτη από αγάπη καρδιά της Μαρίας». Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου