«Δεκαπενθήμερο» για την Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου: για να γιορτάσουμε μαζί Ανατολή και Δύση

«Δεκαπενθήμερο»  για την Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου:  για να γιορτάσουμε μαζί Ανατολή και Δύση

Από την 1η Αυγούστου και μέχρι τις 14 του ίδιου μήνα, το παραδοσιακό ανατολικό τυπικό θα τελεστεί στη Ρωμαϊκή Βασιλική της Santa Mariainvia Lata.

Εδώ και σαράντα χρόνια στη Βασιλική Santa Mariainvia Lata στη Ρώμη, η ανατολική παραδοσιακή τελετή του «Δεκαπενθήμερου για την Κοίμηση της Θεοτόκου» αναβιώνεται από τους πιστούς κατά την προετοιμασία της γιορτής της Θεοτόκου Μαρίας, στις 15 Αυγούστου. Στις ανατολικές εκκλησίες βυζαντινού ρυθμού, τόσο τις καθολικές όσο και τις ορθόδοξες, ισχύει πράγματι η νηστεία και η προσευχή κατά τις δεκατέσσερις ημέρες οι οποίες προηγούνται της Γιορτής της Θεοτόκου, η περίοδος αυτή αποκαλείται «μικρή σαρακοστής της Θεοτόκου» εν όψει του «Πάσχα» της Μαρίας.

Μια παράδοση χιλιάδων χρόνων

Το Δεκαπενθήμερο της Κοίμησης της Θεοτόκου ξεκίνησε μέσα από την Κωνσταντινοπολίτικη – Βυζαντινή Λειτουργία πριν από το έτος χίλια για να γιορτάσουν αυτή την επίσημη εορτή, η οποία ήδη τελούταν από τον 6οαιώνα στην Ιερουσαλήμ και στη συνέχεια εξαπλώθηκε από τον αυτοκράτορα Μαουρίτσιο σε ολόκληρη την αυτοκρατορία, αργότερα έγινε η εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Για όλες τις ανατολικές εκκλησίες (Κόπτες, Αιθίοπες, Σύριοι, Μαρωνίτες, Χαλδαίοι, Αρμένιοι, Έλληνες…) θεωρείται «η γιορτή των γιορτών της Μαρίας», αποκαλείται επίσης «ιερή εορτή» ή «θεϊκή γιορτή».

Η μικρή Σαρακοστή

Από το βράδυ της 1ηςΑυγούστου στις 21:00 η ώρα και κάθε βράδυ έως τις 14, το Δεκαπενθήμερο της Κοίμησης της Θεοτόκου θα τελείται επομένως στη Ρωμαϊκή Βασιλική, η οποία βρίσκεται στην οδό del Corso. Στο βυζαντινό τυπικό το οποίο αποκαλείται «Παράκληση», κατά το οποίο παρακαλούμε την Παναγία με την επαναλαμβανόμενη λειτουργική επίκληση «Αγία Μητέρα του Θεού, Σώσε μας!», θα εναλλάσσονται ψαλμοί και ύμνοι από την δυτική παράδοση.

Στις 14 Αυγούστου η αγρυπνία στην Santa Maria Maggiore

Το Δεκαπενθήμερο θα ολοκληρωθεί το βράδυ της 14ηςΑυγούστου στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore, με την παραδοσιακή αγρυπνία για την Κοίμηση της Θεοτόκου, κατά την οποία θα προΐσταται ο καρδινάλιος αρχιερέας της Βασιλικής, Stanislaw Rylko, όπου ανάμεσα στα λατινικά αναγνώσματα θα παρεμβάλλονται ρωσικά τροπάρια από την χορωδία των μοναχών Suore Compassioniste Serve di Maria.

Οι δύο «πνεύμονες» της Μαρίας

Μια οικουμενική πρόθεση η οποία, εξηγούν από την ίδια τη Βασιλική της Santa Mariainvia Lata, επιτρέπει να «υμνούμε και να αναπνέουμε για την Μαρία και με τους δύο πνεύμονες, την Ανατολή και τη Δύση» και να προσευχόμαστε για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Ευρώπη και για την ενότητα της Εκκλησίας.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου