Δεκαπενταύγουστο με τους αστέγους

Δεκαπενταύγουστο με τους αστέγους

Μια μέρα γεύματος, φιλίας και σεβασμού. Η πρωτοβουλία διοργανώθηκε από το City Angels και λαμβάνει χώρα στο Oasi del Clochard (Η Όαση του Άστεγου) στο Μιλάνο, στις 15 Αυγούστου

Οι Μιλανέζοι καλούνται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, από εθελοντές έκτακτης ανάγκης με το μπλε κασκέτο και το κόκκινη χαρακτηριστική μπλούζα των Onlus City Angels. Η δραστηριότητα θα ξεκινήσει στις 15 Αυγούστου μέσω του Cesare Lombroso. Στο κύριο κέντρο φιλοξενίας τους, την Oasi del Clochard (Όαση του Αστέγου), θα φιλοξενηθούν όλα τα άτομα χωρίς κατοικία ή εργασία. Η πρόσκληση δεν προορίζεται μόνο για τους αστέγους: είναι επίσης ανοικτή και για όλους τους Μιλανέζους.

Μοιραζόμαστε και σεβόμαστε

Ο καθένας μπορεί να φορέσει μια ποδιά, να σερβίρει στο τραπέζι και στη συνέχεια να γευματίσει μαζί με τους αστέγους. Είναι ένας τρόπος για να γευματίσουμε και πιούμε νερό μαζί  με τους περισσότερο αναγκεμένους, να ακούσουμε τις ιστορίες τους και να μοιραστούμε μαζί τους τον σεβασμό και την φιλία μας. «Το πνεύμα της εκδήλωσης είναι να μπορέσει να δοθεί χώρος για να μοιραστούμε από κοινού, όπως λέει ο Πάπας Φραγκίσκος, το άνοιγμα προς τον πλησίον, προς τα άτομα που συνήθως φοβόμαστε να συναντήσουμε, τους αόρατους, τους αστέγους» – εξηγεί ο Mario Furlan, ιδρυτής του City Angles-– Γι αυτό προσκαλούμε τους πολίτες να υπερνικήσουν την διαφορετικότητα και τον φόβο απέναντι στους αστέγους: Είναι άτομα ακριβώς όπως κι εμείς». Για να συμμετάσχουμε απλά μπορούμε να εγγραφούμε στην σελίδα της οργάνωσης στο Facebook.

Αναζητούμε αυτό που μας ενώνει

Με την ποδιά του City Angels, ως σερβιτόροι, θα βρίσκεται εκεί και ο Δήμαρχος του Μιλάνου ο Giuseppe Sala, ο σύμβουλος των Κοινωνικών Υπηρεσιών της Πόλης του Μιλάνου Pier fracesco Majorino και άλλες διάσημες προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμιότατου Franco Buzzi, ήδη Υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης Amborsiana και του Ιμάμη Khaied Elhediny. Επίσης θα συμμετέχει και η τραγουδοποιός Anna lisa και η τραγουδίστρια Alessandra, οι οποίες θα κάνουν τους συμμετέχοντες να χορέψουν. «είναι ωραίο να έχουμε διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και θρησκείες – συνεχίζει ο Furlan– Το πνεύμα δεν είναι να αναζητάμε αυτό που διχάζει, αλλά αυτό που μας ενώνει, που αποτελεί την κοινή ανθρωπότητα».

Αρκεί ένα χαμόγελο

Οι City Angels, εθελοντές έκτακτης ανάγκης, ιδρύθηκαν στο Μιλάνο το 1994 από τον Mario Furlan, δημοσιογράφο και καθηγητή. Σήμερα η οργάνωση είναι παρούσα σε 19 πόλεις της Ιταλίας με πάνω από 500 εθελοντές στην υπηρεσία των προσφύγων, των τοξικομανών, των εκδιδόμενων και όσων χρειάζονται υποστήριξη, από τον τουρίστα που χάθηκε μέχρι τους ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, από τη γυναίκα που ζητά συμπαράσταση μέχρι το εγκαταλελειμμένο ζώο. Αλλά δεν είναι  μόνο οι εθελοντές αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν τους αστέγους, ο καθένας μπορεί να το κάνει, παρατηρεί ο MarioFurlan, «ακόμη και απλά χαιρετώντας ή ανταλλάσοντας δυο λόγια μαζί τους. Εκείνοι μας λένε ότι αισθάνονται αόρατοι, σαν σκιές. Το πρώτο πράγμα που έχει ανάγκη το ανθρώπινο είδος είναι να νιώθει ότι υπάρχει, ότι έχει έναν ρόλο μέσα στον κόσμο. Ακόμη και χωρίς να δώσετε δεκάρα, αλλά απλά χαμογελώντας ή χαιρετώντας τους, μπορείς να κάνεις τους αστέγους να καταλάβουν ότι εσύ τους βλέπεις και τους σέβεσαι».

Η Όαση

Η Όαση, που άνοιξε σε συνεργασία με τον Δήμο του Μιλάνου τον Μάρτιο του 2017 εκεί όπου υπήρχε μια κατασκήνωση Ρομά, φιλοξενεί περίπου 200 άτομα χωρίς μόνιμη κατοικία. Οι μισοί είναι Ιταλοί και οι υπόλοιποι μισοί ξένοι, από καμιά εικοσαριά εθνικοτήτων, από 18 έως 80 ετών. «Φιλοξενούμε 200 άτομα – συνεχίζει ο Furlan– και άλλοι εκατό διαμένουν σε ένα άλλο κέντρο φιλοξενίας». Εδώ τρώνε και κοιμούνται, ακολουθούμενοι από εξειδικευμένο προσωπικό και λαμβάνουν μαθήματα κατάρτισης που τους βοηθούν να επανενταχθούν στην κοινωνία.

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου