Δείγματα ανθρωπιάς

Δείγματα ανθρωπιάς

Η απρόσμενη άφιξη την περασμένη Παρασκευή στο νησί της Τήνου 13 προσφύγων (νέων και μορφωμένων στη πλειοψηφία τους γυναικών και ανδρών), αιτούντων άσυλο, προερχόμενων από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ κινητοποίησαν τη τοπική κοινωνία και επανέφεραν με το πιο ρεαλιστικό τρόπο στη σκέψη μας το τεράστιο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται, παρά το γεγονός, ότι πλέον δυστυχώς αποτελεί ελάχιστη υποσημείωση στα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακόμα πιο λίγο μοιάζει η λύση του να απασχολεί τις κυβερνήσεις των ισχυρών κρατών. 

Από την άλλη πλευρά με ικανοποίηση διαπίστωσα ότι, κατά το διάστημα της παραμονής τους στο νησί, έγινε άμεσα ότι ήταν εφικτό ώστε η παραμονή τους να είναι αξιοπρεπής και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συγχαίρω το σύνολο του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας της Τήνου, Αστυνομίας – Λιμενικού, οι οποίοι έχοντας το μεγαλύτερο βάρος διαχείρισης της έκτακτης αυτής κατάστασης επέδειξαν πέρα από τον δεδομένο επαγγελματισμό τους και ανθρωπιά.

Ένα δίκτυο φορέων αλλά και ιδιωτών συνεργάστηκαν κατά κοινή ομολογία άψογα υπό το συντονισμό της αρμόδιας αντιδημάρχου του Δήμου Τήνου και κάλυψαν τις βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων δίχως χρονοτριβή. Η φιλοξενία έγινε στους ξενώνες του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας, ενώ τις ανάγκες σε διατροφή κάλυψε κατά κύριο λόγο η κα. Κατερίνα (Κοινωνική Κουζίνα Τήνου) με τους συνεργάτες της, η τοπική μας Κάριτας και ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου (πρωινά – γεύμα- κολατσιό – δείπνο). Επιπρόσθετα η Κάριτας Τήνου φρόντισε για τη προμήθεια ειδών προσωπικής υγιεινής και ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Αφιερώνω τη προσευχή και τις πατρικές ευχές μου σε όλους όσους συνεργάστηκαν για να έχουν υγεία και να προσφέρουν το θεάρεστο εθελοντικό τους έργο σε κάθε περίπτωση συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη.

Τα 13 αυτά άτομα φεύγοντας σήμερα από τη Τήνο, ελπίζω ενδυναμωμένα, συνεχίζουν τη πορεία τους με φόβο αλλά και ζωντανή ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, εύχομαι σ’ αυτό να έχουν λιγάκι συμβάλει  οι αρχές και οι κάτοικοι της Τήνο.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 23 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου