Η χήρα, το δώρο, και ο daddy

Η χήρα, το δώρο, και ο daddy


Στον ενοριακό ναό μας, στη Μυτιλήνη, εδώ και πολλούς μήνες εκκλησιάζονται δεκάδες Χριστιανοί από διάφορες Αφρικανικές χώρες. Οι παλιοί ενορίτες, κι εγώ προσωπικά, έχουμε δημιουργήσει μαζί τους μια σχέση που βασίζεται στη φιλία, την κατανόηση και την αλληλεγγύη. Έχουμε τόσο “ζυμωθεί” μαζί τους, τόσο συχνά τους βλέπουμε, που ξεχνάμε ότι είναι πρόσφυγες ή μετανάστες.

Στη Θεία Λειτουργία έχουν ενεργό συμμετοχή με τους ύμνους τους, είναι πλέον μέλη αγαπημένα της ενορίας μας. Κάποιοι από αυτούς έρχονται καθημερινά στο ναό και προσεύχονται, και μου κάνει εντύπωση ο τρόπος που προσεύχονται: η δική τους είναι μια προσευχή όχι σιωπηλή αλλά με τα λόγια φωναχτά, με τα χέρια υψωμένα, και με ύμνους και με κινήσεις του σώματος, άλλοτε γονατιστοί μπροστά στην Αγία Τράπεζα, άλλοτε όρθιοι, άλλοτε με το πρόσωπο καταγής.

Καταλαβαίνω ότι εκείνη την ώρα η προσευχή τους είναι μια συνομιλία με τον Ιησού. Και τους θαυμάζω, και θα ήθελα κι εγώ να έχω αυτή την αμεσότητα επικοινωνίας με τον Κύριο, κατά την οποίο ο Ιησούς δεν είναι μόνο Κύριος και διδάσκαλος, αλλά και φίλος.

Ένας από αυτούς φέρνει κεράκια στην εκκλησία, για να τα βάλουμε στο παγκάρι. Τα αγοράζει και μας τα φέρνει, ένα κιλό κάθε φορά. Αυτή του η πράξη με έχει συγκινήσει. Του είπα ότι δεν χρειάζεται να τα φέρνει, η ενορία μπορεί να τα προμηθευτεί, ας κρατήσει τα χρήματα για τις ανάγκες του. Όμως μου απάντησε ότι αυτή είναι η δική του μικρή προσφορά προς τον οίκο του Κυρίου.

Σπάνια οι δικοί μας Καθολικοί προσφέρουν κεριά στο ναό, όμως αυτός ο πρόσφυγας και μετανάστης, που μένει σε μια σκηνή στη Μόρια, σκέφτηκε τον οίκο του Θεού και όχι τη δική του σκηνή, και θέλησε να στερηθεί αυτό το λίγο που έχει για να μην λείψει τίποτα από τον ναό του Θεού. Η πράξη του μου θυμίζει τη χήρα του Ευαγγελίου, που έδωσε στο ναό εκείνες τις λίγες δεκάρες που είχε… Το Ευαγγέλιο συμπληρώνει ότι εκείνες οι λίγες δεκάρες ήταν όλη της η περιουσία: ό,τι είχε για να επιβιώσει.

Έτσι κι ένας άλλος Αφρικανός, λίγο πριν την πανηγυρική Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρα Βαλεντίνου, έρχεται στο ενοριακό γραφείο και μου λέει: “Πάτερ, εμείς οι Αφρικανοί, έχουμε αγοράσει ένα δώρο για τον Αρχιεπίσκοπο. Δεν είναι κάτι ακριβό, δεν έχουμε πολλά χρήματα, αλλά θέλουμε να του δείξουμε έτσι την αγάπη μας γιατί μας νοιάζεται και μας αγαπάει. Δεν μας απορρίπτει, μας συμπεριφέρεται στοργικά και πατρικά. Αυτός είναι ο daddyμας (= ο μπαμπάς μας).

Συγκινήθηκα ακόμα μία φορά, του είπα ότι θα το κάνουμε έκπληξη στον μπαμπά μας πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπως και έγινε.

Πράγματι στον Σεβασμιότατο Νικόλαο όλοι βλέπουμε τον πατέρα μας! Εγώ είμαι σφόδρα αρνητικός στον τίτλο με τον οποίο οι Καθολικοί Επίσκοποι στην Ελλάδα προσφωνούνται:  “Σεβασμιότατος π. …. ”. Προτιμώ το βυζαντινοπρεπές “Σεβασμιότατος κ.κ. … ”. Το “π” το έχω συνδέσει με τους απλούς ιερείς, όχι με έναν Επίσκοπο. Όμως αυτή είναι η επισκοπική τιμή και ο αρχιερατικός στέφανος του Σεβ/του Νικολάου: πως παρότι Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος παρέμεινε και παραμένει στοργικός πατέρας για όλους μας: ιερείς και ποίμνιο, ντόπιους και μετανάστες. Ένας επίσκοπος-εφημέριος, που δεν κοιτάζει από το ύψος της καθέδρας του, αλλά από τα χαμηλά της καρεκλίτσας του παπά, και από τα χαμηλά αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του κάθε πιστού που στρέφεται προς αυτόν.

π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 15 Οκτωβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 14 Οκτωβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου