Στις HΠΑ
Η ιστορία της Corita Kent, για πολλά χρόνια Mοναχής, που εξελίχθηκε σε σημαντική καλλιτέχνη της Pop Art, επηρεαζόμενη από τον Andy Warhol, ξεκίνησε το 1936, όταν, σε ηλικία 18 ετών, έγινε δεκτή στο δοκίμιο του Τάγματος της Αμιάντου Καρδιάς της Παναγίας. Ήταν μια “φυσιολογική εξέλιξη” για τo προτελευταίο παιδί της Καθολικής οικογένειας των Kent, στο Λος Άντζελες, που ήδη 2 από τα 6 παιδιά της ήταν υποψήφιοι ιερείς.
Η υποψήφια Μοναχή, με παρότρυνση της οικογένειάς της σπούδασε Ιστορία της Τέχνης. Όταν δε έλαβε το Μάστερ της, ανέλαβε τη Διεύθυνση του Τμήματος Τέχνης στο Κολλέγιο του Τάγματος “Immaculate Heart College”.
Τα έργα της, κυρίως οι μεταξοτυπίες, σύντομα απέκτησαν φήμη. Η Αδελφή Kent έγραφε σε αυτά μηνύματα δικαιοσύνης, αγάπης και ελπίδας, που άρεσαν σε μια κοινωνία που ζητούσε αλλαγές. Την ίδια δεν την έλκυε η απεικονιστική τέχνη αλλά μια πιο εξπρεσιονιστική έκφρασή της, η οποία βρήκε την απόλυτη έμπνευση όταν είδε έργα του Α. Warhol.
Στο εσωτερικό του Τάγματος είχε ηγετική επιρροή, ώστε οι συναδέλφισσές της και οι μαθητές της να οργανώσουν εκστρατείες κατά της πείνας στον κόσμο, κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και των φυλετικών διακρίσεων και κατά του Πολέμου στο Βιετνάμ. Η ίδια είδε πορτρέτα της στο Harper`s Bazaar και στο Newsweek.
H Μοναχή αισθανόταν έμπνευση από το ανανεωτικό πνεύμα της Β` Βατικανής Συνόδου. Αυτό όμως δεν είχε φθάσει στην Αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες… που κατηγόρησε τις Μοναχές ότι είχαν ξεπεράσει τα όρια.
Η Αδελφή Kent, όπως και άλλες συναδέλφισσές της, εγκατέλειψαν τη Μοναχική ζωή. Ήταν ήδη 50 ετών και διάσημη. Εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη και εκθέσεις έργων της άρχισαν να παρουσιάζονται στις μεγαλύτερες αίθουσες τέχνης της χώρας. Σημαντικά μεταγενέστερα έργα της είχαν έμπνευση από τις δολοφονίες των Ρόμπερτ Κέννεντυ και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Πέθανε το 1986 από καρκίνο.
Η γκαλερί Kaufmann του Μιλάνου παρουσιάζει, το πρώτο 15ήμερο Απριλίου του 2021 , σημαντική αναδρομική έκθεση 35 έργων της.
Πληροφόρηση και φωτογραφίες από την έκθεση των έργων της από ιταλικό ιστότοπο Rivista Studio.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”