Celam, στις 12 Δεκεμβρίου προσευχόμαστε για τα θύματα του Covid και των τυφώνων

1

Celam, στις 12 Δεκεμβρίου προσευχόμαστε για τα θύματα του Covid και των τυφώνων

Μια ημέρα προσευχής και αλληλεγγύης για τα θύματα της πανδημίας του Covid-19 και των τυφώνων που προσφάτως, έπληξαν τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής: την προώθησή της ανέλαβε το Συμβούλιο των Επισκόπων της Λατινικής Αμερικής (Celam) και η Caritas της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η ημερομηνία που διάλεξαν είναι αυτή της 12ης Δεκεμβρίου, η οποία συμπίπτει με τη γιορτής της Παναγίας της Γουαδελούπης, Προστάτιδας της αμερικανικής ηπείρου. «Αισθανόμαστε αλληλέγγυοι και πλησίον – διαβάσουμε σε μια κοινή επιστολή των δύο καθολικών οργανισμών – με όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας που έχουν βιώσει και συνεχίζουν να βιώνουν τον οδυνηρό αντίκτυπο της πανδημίας του Covid-19 και ειδικότερα με τους πληθυσμούς της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής που επλήγησαν σοβαρά από δύο τυφώνες, (Eta και Iota), τον Νοέμβριο». Και τα δεδομένα αυτής της τελευταίας καταστροφής είναι δραματικά, συνεχίζει η επιστολή: στην Κόστα Ρίκα, στη Γουατεμάλα, στην Ονδούρα και στη Νικαράγουα «πάνω από 5,3 εκατομμύρια άτομα έχουν πληγεί, 330 χιλιάδες ζουν σε προσωρινά καταφύγια επειδή έχουν χάσει τα σπίτια τους, 171 πέθαναν και οι υλικές και οικονομικές ζημιές είναι σημαντικές». Ως εκ τούτου, ζητάμε από τους πιστούς να είναι γενναιόδωροι σε προσευχή και σε βοήθεια προς τους αναγκεμένους.

‘Έρανος για τους πλέον ευάλωτους που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση
«Ο σκοπός αυτής της καμπάνιας – υπενθυμίζουν η Celam και η Caritas – είναι να συλλέξουμε την οικονομική υποστήριξη που απαιτείται για την προετοιμασία της επείγουσας βοήθειας, έτσι ώστε τα φιλανθρωπικά δίκτυα σε αυτές τις τέσσερις περιοχές της Κεντρικής Αμερικής να μπορέσουν να βοηθήσουν τους πλέον ευάλωτους και εκείνους που επλήγησαν περισσότερο τόσο από την υγειονομική κρίση όσο και από τους τυφώνες». Κατ’ αυτή την «περίοδο της Παρουσίας» η οποία αρχίζει στις 29 Νοεμβρίου και την οποία θα βιώσουμε «εν μέσω της πανδημίας», οι επίσκοποι υπενθυμίζουν συνεπώς, τη σημασία της «κοινωνίας της φιλανθρωπίας» ως πρωταρχικό εργαλείο «μιας Εκκλησίας που βγαίνει προς τα έξω». Κάνοντας αναφορά τέλος, σε ένα απόσπασμα από την Εγκύκλιο “Fratelli tutti” του Πάπα Φραγκίσκου, η επιστολή καταλήγει: «Η φιλανθρωπία, με τον παγκόσμιο δυναμισμό της, μπορεί να οικοδομήσει ένα νέο κόσμο, γιατί δεν είναι ένα αποστειρωμένο συναίσθημα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να μεταβούμε σε αποτελεσματικούς δρόμους ανάπτυξης για όλους».

Η σκέψη του Πάπα για τα θύματα του τυφώνα
Ο Πάπας σήμερα, σε συνέχεια όσων ανέφερε κατά το Angelus της 8ης Νοεμβρίου, για άλλη μια φορά μας παροτρύνει να προσευχηθούμε για τους ανθρώπους της Κεντρικής Αμερικής που επλήγησαν από τους τυφώνες. «Θα επιθυμούσα να εκφράσω για άλλη μια φορά – είπε – την εγγύτητά μου στους πληθυσμούς της Κεντρικής Αμερικής που επλήγησαν από ισχυρούς τυφώνες, ιδιαίτερα σκέφτομαι τα Νησιά San Andrés, Providencia και Santa Catalina, καθώς και τις ακτές του Ειρηνικού της βόρειας Κολομβίας. Προσεύχομαι για όλες τις χώρες που υποφέρουν εξαιτίας αυτών των φυσικών καταστροφών».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου