CEI και Unicef: συμφωνία για να βοηθήσουν τα παιδιά στην πανδημία

2

CEI και Unicef: συμφωνία για να βοηθήσουν τα παιδιά στην πανδημία

Μια σημαντική συμφωνία υπεγράφη από τη Διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων με την Unicef-Italy για την αντιμετώπιση των δυσκολιών των παιδιών που προέκυψαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid 19. Συνέντευξη με τον Γενικό Γραμματέα του CEI, Επίσκοπο Stefano Russo
Πρόκειται για την ένωση δυνάμεων και δεξιοτήτων για τον «προσδιορισμό, την προώθηση και την εφαρμογή κοινών πρωτοβουλιών για την υποστήριξη κοινοτήτων στην Ιταλία στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης για την υγεία και των δευτερογενών επιπτώσεών της». Αυτή είναι η προϋπόθεση της συμφωνίας που υπεγράφη από την Ιερά Σύνοδος της καθολικής Ιεραρχίας Ιταλίας και από την Unicef-Italy για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις δυσκολίες για τα παιδιά που προέκυψαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της «επιδείνωσης της κατάστασης της φτώχειας, της «κλιμάκωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, τον κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου ή έλλειψη εκπαίδευσης ή υγείας, κίνδυνο βίας με ιδιαίτερη προσοχή στα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης κοριτσιών, αγοριών και εφήβων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρίες, ιδιαίτερα εκείνων εκτός οικογενειών, προσφύγων ή παιδιών και εφήβων που ζητούν άσυλο και συνοδευόμενων και ασυνόδευτων μεταναστών».
Η Εκκλησία ήταν πάντα κοντά στους μικρούς
Η Εκκλησία δεν αφήνει πίσω τα παιδιά και τους εφήβους σε κοινωνική εγκατάλειψη, υπαρξιακή αγωνία, φτώχεια και ασθένειες, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του CEI, Monsignor Stefano Russo, ο οποίος υπέγραψε το Πρωτόκολλο, το οποίο θα διαρκέσει τρία χρόνια .
Απ. – Αυτό είναι σωστό, διότι σε αυτήν την εποχή έκτακτης ανάγκης που ζούμε, εμφανίζονται καταστάσεις ιδιαίτερης ευθραυστότητας και σίγουρα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα παιδιά και την ανάπτυξή τους, για να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν σε ένα περιβάλλον που τους εξασφαλίζει την προστασία.
Πώς θα αναπτυχθεί η συνεργασία με τη UNICEF; Το έργο θα γίνει με χρηματοδότηση;
Απ. – Το πρωτόκολλο προβλέπει τον προσδιορισμό κοινών δράσεων, με άτομα που θα συνεργαστούν σε κοινά έργα, δημιουργώντας επίσης την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων, αξιολογώντας τις κατά καιρούς.
Ποιες είναι οι επείγουσες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν;
Απ. – Είναι απαραίτητο να δούμε την κάθε κατάσταση χωριστά, αλλά σίγουρα η κρίση που βιώνουμε ακόμα του κορωνοϊού , έχει επισημάνει την απομόνωση των ανθρώπων. Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον πιο εύθραυστο, ειδικά τον νεότερο, να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και την παιδική ηλικία. Αυτή η συμφωνία με τη UNICEF, περιλαμβάνει και τη συνεργασία με τον ΟΗΕ που ασχολείται με την παιδική ηλικία και την εφηβεία.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μιλά για φροντίδα και ασφάλεια, καθώς και για την πρόληψη και μια ιδιαίτερη προσοχή για τα παιδιά των μεταναστών και των ασυνόδευτων ανηλίκων …
Απ. – Φυσικά. Δίπλα στη λέξη πρόληψη θα έβαζα επίσης τη λέξη εκπαίδευση, τόσο σημαντική, για τους χειριστές και τους εκπαιδευτές, ώστε να είναι όλο και περισσότερο σε θέση να γνωρίσουν σε βάθος αυτόν τον κόσμο της νεολαίας για να καταλάβουν πώς πρέπει να είναι κοντά τους, να τους εξυπηρετούν, να τους συνοδεύουν για μεγαλώσουν με έναν υγιή τρόπο.
Η Unicef στην υπηρεσία των πιο ευάλωτων
Η συμφωνία υπογράφηκε από την Unicef-Italy από τον Πρόεδρο Francesco Samengo. “Είμαι βέβαιος – είπε – ότι, χάρη σε αυτό το Πρωτόκολλο με την CEI, θα είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε συγκεκριμένες δραστηριότητες για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για την υγεία και, κυρίως, να αποτρέψουμε τις σοβαρές δευτερογενείς επιπτώσεις της στις συνθήκες διαβίωσης πολλών παιδιών και εφήβων, ιδιαίτερα τις συνέπειες στην αύξηση της φτώχειας και των ανισοτήτων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους πιο ευάλωτους και αόρατους ».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 26 Απριλίου 2025  Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να