Ο ΚΑΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ BAHIA

Ο ΚΑΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΗΣ BAHIA

Η μοναχή Dulce Lopes Pontes, που αγιοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, την 13-10-2019 από τον Πάπα Φραγκίσκο είχε χαρακτηρισθεί εν ζωή ” ο καλός άγγελος της Μπαχία “ της περιοχής τη ς Βραζιλίας όπου έζησε και ευεργέτησε. Στον υπόλοιπο κόσμο είναι γνωστή ως “η Μητέρα Τερέζα της Βραζιλίας”, ίσως γιατί υπήρξε επίσης υποψήφια για Νόμπελ Ειρήνης το 1988, χωρίς να το λάβει.
Σημασία έχει όμως ότι έχει μείνει στη μνήμη του λαού της για το έργο της και θα παραμείνει στην ιστορία της Βραζιλίας ως μια πολύ αγαπητή αγία.
Γεννήθηκε το 1914, έμεινε από μικρή ορφανή και μεγάλωσε με τις θείες της
Στα 18 χρόνια της επισκέφθηκε μια από τις φτωχότερες περιοχές της πόλης της ( Salvador de Bahia ) και συγκλονίσθηκε. Επεισε μια θεία της να μετατρέψει το σπίτι της σε κέντρο υποδοχής ατόμων σε δυσκολία. Θαύμαζε την Αγία Θηρεσία του Βρέφους Ιησού και αισθάνθηκε την κλήση της στο μοναχισμό, για να προσφέρει “ μικρές πράξεις αγάπης “ τις οποίες ο Ιησούς θα διαμόρφωνε σε μεγάλα έργα.
Μπήκε στις “ Ιεραποστόλους της Αμιάντου Συλλήψεως της Μητέρας του Θεού ” και αφιερώθηκε στους φτωχούς της φαβέλας του Alagados.
Εργάστηκε δίπλα στους εργάτες και δημιούργησε το πρώτο καθολικό συνδικάτο της περιοχής, αφιερωμένο στον Αγιο Φραγκίσκο. Σπουδάζοντας ταυτόχρονα, πήρε πτυχίο φαρμακευτικής και νοσοκόμας. Με τη βοήθεια των κατοίκων άνοιξε κέντρο υγείας, βιβλιοθήκη, σχολείο και κινηματογράφο !
Η φήμης της αυξήθηκε και οι ασθενείς αύξαιναν συνέχεια. Για να φιλοξενήσει κόσμο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει εγκαταλειμμένα σπίτια της Μπαχία και αργότερα χώρους κοντά στην αγορά αλλά ο Δήμος τους έδιωξε Τελικά η ηγουμένη της παραχωρεί το μεγάλο χώρο δίπλα στο Μοναστήρι, που χρησιμοποιείτο ως ορνιθώνας… Το 1949 τίθενται τα θεμέλια του νοσοκομείου του Αγίου Αντωνίου. Σήμερα έχει 1500 κρεβάτια, θεωρείται από τα καλύτερα της χώρας και πρωτοπορεί σε θέματα ογκολογίας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα της νέας Αγίας.
Το 1981 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β τη δέχτηκε σε προσωπική ακρόαση για να την ενθαρρύνει. Συνέχισε να δουλεύει μεθοδικά και συστηματικά, ιδρύοντας θεσμούς και νέα έργα. Δέκα χρόνια αργότερα, ο ίδιος Πάπας, επισκεπτόμενος τη χώρα, τη συνάντησε στο νοσοκομείο, άρρωστη από αναπνευστικά προβλήματα. Οταν αποβίωσε την 13η Μαίου 1992 εκατοντάδες άνθρωποι, που η ίδια φρόντισε και γιάτρεψε ως φτωχούς και αρρώστους, τη δοξάζανε ήδη ως Αγία.
Η διαδικασία αγιοποίησής της υπήρξε από τις συντομότερες στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας 

Πληροφόρηση και φωτογραφία από Vatican News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
  

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου