Ας αφήσουμε τον Ιησού να ικανοποιήσει την πείνα μας

Ας αφήσουμε τον Ιησού να ικανοποιήσει την πείνα μας

H συνάντηση με την Καθολική Κοινότητα της Βόρειας Μακεδονίας ένωσε δύο αρχαίες λειτουργικές παραδόσεις, τη λατινική της Ρώμης και την Ανατολική του Βυζαντίου, κατά τη θεία λειτουργία που τελέστηκε σήμερα το πρωί στην Πλατεία Μακεδονία, στο κέντρο των Σκοπίων, από τον Πάπα Φραγκίσκο. Στο ένα τοις εκατό ανέρχεται η παρουσία των Καθολικών στη χώρα, περίπου 3.660 μόνο για την επισκοπική διοίκηση των Σκοπίων από τους 2 εκατομμύρια 340 χιλιάδες κατοίκους, αλλά κατέφθασαν περίπου και 10 χιλιάδες από την Αλβανία, το Κόσσοβο και την Κροατία.

Ο Ιησούς, ο αληθινός άρτος που ικανοποιεί την πείνα μας

Στο επίκεντρο της ομιλίας τα λόγια του Ιησού από την σημερινή σελίδα του Ευαγγελίου: «Όποιος έρθει σε εμένα δεν θα πεινάσει και όποιος πιστεύει σε εμένα δεν θα διψάσει». Ο Ιησούς απευθύνεται στο πλήθος που έχει εντυπωσιαστεί και είναι χαρούμενο, από τον πολλαπλασιασμό των άρτων, ένα δείγμα μέριμνας του Θεού για τα παιδιά του καθώς και αδελφοσύνης που εκφράζεται μέσα από το μοίρασμα. Ο Πάπας καλεί να φανταστούμε όλους εκείνους που τον είχαν ακολουθήσει να αλλάζουν ξαφνικά μετά από εκείνο το θαύμα. Καιλέει:

Ο Κύριος ήρθε για να δώσει τη ζωή στον κόσμο και το κάνει πάντα με τέτοιο τρόπο που αψηφά τους περιορισμένους υπολογισμούς μας, τη μετριότητα των προσδοκιών μας και την επιπολαιότητα των διανόησής μας. Αμφισβητεί τις απόψεις μας και αυτό που θεωρούμε σίγουρο, προσκαλώντας μας να περάσουμε σε έναν νέο ορίζοντα που δίνει χώρο σε έναν διαφορετικό τρόπο οικοδόμησης της πραγματικότητας.

Πείνα για το Θεό και πείνα για αδελφοσύνη

Αλλά η πείνα που ανακάλυψαν εκείνοι οι άνθρωποι μέσα τους, συνεχίζει ο Φραγκίσκος, δεν είναι μόνο αυτή του άρτου, είναι «πείνα για τον Θεό, πείνα για αδελφοσύνη, πείνα για συνάντηση και για κοινή γιορτή». Και εμείς ακόμη είμαστε πεινασμένοι, αφού πιστέψαμε ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε την πείνα της καρδιά μας και την ύπαρξή μας με αυτό που αποδείχθηκε ψευδές και ο Πάπας παραθέτει ορισμένα παραδείγματα: τρεφόμαστε από παραπληροφόρηση, λέει, «και καταλήγουμε φυλακισμένοι της δυσπιστίας». Έχουμε προσαρμοστεί στον κομφορμισμό «και καταλήξαμε να ποτίζουμε τον εαυτό μας με αδιαφορία». Είχαμε όνειρα σπουδαία «και καταλήξαμε να τρεφόμαστε με αντιπερισπασμούς, απομόνωση και μοναξιά». Φυλακισμένοι της εικονικής επικοινωνίας, «χάσαμε τη ομορφιά και τη γεύση της πραγματικότητας» και της αδελφοσύνης.

Ας το πούμε δυνατά και χωρίς φόβο: πεινάμε, Κύριε… Πεινάμε, Κύριε, για τον άρτο του Λόγου σου που είναι ικανός να ανοίξει την πόρτα της απομόνωσής μας και της μοναξιάς μας. Πεινάμε Κύριε, για αδελφοσύνη ώστε η αδιαφορία, η  δυσπιστία, η ατιμία να μην γεμίζουν τα τραπέζια μας και να μην παίρνουν την πρώτη θέση στο σπίτι μας. Πεινάμε, Κύριε, για συναντήσεις ώστε ο Λόγος σου να μπορεί να αυξήσει την ελπίδα, να ξυπνήσει την τρυφερότητα, να ευαισθητοποιήσει την καρδιά ανοίγοντας οδούς αλλαγής και μεταστροφής.

Η πρόσκληση του Ιησού: ελάτε

Μόνο ο Κύριος, συνεχίζει ο Πάπας, μπορεί να σπάσει τις συνήθειές μας και τα στερεότυπά μας, διδάσκοντάς μας να μοιραζόμαστε «τη συμπόνια του Πατέρα για όλους», ειδικά για τους ξεχασμένους ή τους περιφρονημένους. Ο Ιησούς μας ζητά να βγούμε από τον εαυτό μας και να πορευτούμε προς Εκείνον.

«Ελάτε», μας λέει ο Κύριος: ένα «ελάτε» που δεν σημαίνει μόνο μετακινηθείτε από ένα μέρος σε ένα άλλο, αλλά και την ικανότητα να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να προχωρήσει, να μεταστραφεί από τον Λόγο του όσο αφορά στις επιλογές μας, τα συναισθήματά μας, τις προτεραιότητές μας, να τολμήσουμε να κάνουμε ότι έκανε και Εκείνος και να μιλήσουμε με τη δική του γλώσσα, «η γλώσσα του άρτου που μιλά για τρυφερότητα, συντροφικότητα, γενναιόδωρη αφοσίωση προς τους άλλους», συγκεκριμένη και απτή αγάπη ώστε να είναι καθημερινή και πραγματική.

Μητέρα Τερέζα: Ο Ιησούς για την Ευχαριστία και για τους φτωχούς

Είναι μέσα από τη Θεία Ευχαριστία που ο Κύριος μοιράζεται σε κομμάτια για εμάς και μας προσκαλεί να κάνουμε το ίδιο και για τους άλλους. Και ο Πάπας μιλά για την Μητέρα Τερέζα η οποία γνώριζε καλά την πείνα για ψωμί, για αδελφοσύνη, για τον Θεό. Η ζωής της στηριζόταν σε δύο αχώριστους πυλώνες: «στον ενσαρκωμένο Ιησού για τη Θεία Ευχαριστία και στον ενσαρκωμένο Ιησού για τους φτωχούς», η αγάπη που λαμβάνουμε είναι η αγάπη που δίνουμε.

Πήγε στον Κύριο και μέσω  του Κυρίου πήγε στον κάθε αδελφό που είναι απεχθής, που δεν τον αγαπούν, που είναι μόνος και ξεχασμένος, πήγε στον αδελφό και βρήκε το πρόσωπο του Κυρίου… Επειδή ήξερε ότι «η αγάπη του Θεού και η αγάπη του πλησίον πάνε μαζί: στον πιο μικρό συναντάμε τον ίδιο τον Ιησού και στον Ιησού συναντάμε τον Θεό, και αυτή η αγάπη είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα μας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκληρώνει κάνοντας μια πρόσκληση: ας σηκωθούμε όρθιοι, ας αφήσουμε τον Ιησού «να ικανοποιήσει την πείνα μας και την δίψα μας μέσα από το μυστήριο του θυσιαστηρίου και το μυστήριο του αδελφού».

Μετάφραση: ρφ

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου