Αρχή της Σαρακοστής από τη Μητρόπολη

Αρχή της Σαρακοστής από τη Μητρόπολη 


Όπως συνηθίζει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας, άρχισε την περίοδο τη Τεσσαρακοστής από την Μητρόπολη μας στη Νάξο.

Χθες, Τετάρτη των τεφρών, τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό  Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου στο Κάστρο της Νάξου. Μαζί του συλλειτούργησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Νάξου και Πάρου Παν/τος π. Μανώλης Ρεμούνδος και ο εφημέριος του Μητροπολιτικού μας Ναού, π. Γεώργιος Παλαμάρης.

Ο Ναός ήταν γεμάτος από ενορίτες που έσπευσαν στο Ναό για να ξεκινήσουν μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο και τους δύο ιερείς  στο νησί της Νάξου, τη Μεγάλη και Αγία Τεσσαρακοστή.

Ο Ναός παρουσίαζε μια όμορφη εικόνα και όχι βέβαια από το στόλισμα των λουλουδιών που, σωστά δεν υπήρχαν, διότι στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η Εκκλησία συνιστά  να μη στολίζονται οι Ναοί με λουλούδια. Ήταν  όμως  στολισμένος με άλλα ζωντανά λουλούδια, που είχαν το άρωμα του Ευαγγελίου και την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν την πορεία προς το Άγιο Πάσχα του Κυρίου.      

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στην Εκκλησία και είπε μεταξύ άλλων:

Είναι όμορφη η εικόνα, που βλέπω σήμερα μπροστά μου, σ’ αυτή την πρώτη ημέρα της Μεγάλης και Αγίας Τεσσαρακοστής. Μπράβο σας, που ήρθατε, να ξεκινήσουμε μαζί την περίοδο αυτή, που θα μας οδηγήσει, ως Εκκλησία, στη χαρά της Αναστάσεως.

Μαζί θα πορευθούμε προς το Πάσχα του Κυρίου. Στην πορεία μας αυτή θα βοηθηθούμε από τα μέσα που ο Κύριος μας προσφέρει μέσω της Εκκλησίας. Αυτά τα μέσα είναι: η προσευχή η νηστεία και η αγαθοεργία. Η προσευχή είναι το μέσον που χρησιμοποιούμε για να λάβουμε τη χάρη του Θεού που θα μας βοηθήσει να νηστέψουμε σωστά και τον καρπό της νηστείας μας να τον μετατρέψουμε σε αγαθοεργία.

Η Τεσσαρακοστή δεν είναι περίοδος πένθους, αλλά περίοδος μετάνοιας και μεταστροφής. Μεταστροφής και επιστροφής στον Κύριο.

Κοιτάξτε τον Εσταυρωμένο Χριστό που δεσπόζει του Μητροπολιτικού μας Ναού. Τα χέρια του είναι καρφωμένα αλλά απλωμένα, ανοικτά γιατί μας αγκαλιάζει όλους. Έτσι όπως είμαστε. Αγκαλιάζει όλους τους αμαρτωλούς. Και σήμερα όλοι, όσοι είμαστε εδώ, όλοι είμαστε αμαρτωλοί, εκτός από μερικά βρέφη και νήπια που βλέπω ανάμεσά μας. Αυτά είναι οι άγγελοι της γης, μακάρι να μείνουν για πολύ καιρό άγγελοι.  Ο μόνος αναμάρτητος ανάμεσά μας είναι ο  Χριστός που «έγινε όμοιός μας κατά πάντα εκτός της αμαρτίας».

Η σκέψη μου σήμερα, από αυτόν τον Μητροπολιτικό μας Ναό, πάει και στα άλλα επτά νησιά που βρίσκονται τα άλλα αδέλφια μας που αποτελούν την τοπική μας Εκκλησία. Όλοι   μαζί, με οδηγό το Χριστό, ας πορευθούμε μαζί του μέχρι τον Γολγοθά με την ελπίδα ότι και μαζί του θα αναστηθούμε. Αμήν.

Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου, έγινε  η ευλογία της στάχτης και η τοποθέτησης σε όλων την κεφαλή, ως σύμβολο πρόθεσης να προχωρήσουμε, ως τοπική Εκκλησία στην μετάνοια και μεταστροφή, που θα επιφέρει με σιγουριά την ευσπλαχνία του Θεού και τη σωτηρία μας.

[module-703]

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου