Απρόσμενο τηλεφώνημα από τον Πάπα Φραγκίσκου

1

Απρόσμενο τηλεφώνημα από τον Πάπα Φραγκίσκου

Ο Επίσκοπος της Pemba στη Μοζαμβίκη, Σεβασμιότατος Fernando Lisboa, μίλησε στο Vatican News για το απρόσμενο τηλεφώνημα που έλαβε από τον Πάπα Φραγκίσκο την Τετάρτη το πρωί. Η φωνή του Ιεράρχη είναι αυτή που εφιστά συνεχώς την προσοχή στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη βόρεια επαρχία της αφρικανικής χώρας, στο Cabo Delgado, όπου από το 2010 υπήρξε η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στα παράλια. Η περιοχή φιλοξενεί το πιο εντυπωσιακό πεδίο υγρού φυσικού αερίου στην Αφρική, το οποίο προσελκύει τεράστιες επενδύσεις για ενδεχόμενη εξόρυξη. Τώρα οι αυξανόμενες και συνεχιζόμενες εξεγέρσεις θέτουν σε κίνδυνο τις επενδύσεις.

Ο Πάπας παρακολουθεί τα γεγονότα στην περιοχή με μεγάλη ανησυχία
«Έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Πάπα που μου έδωσε πολλές διαβεβαιώσεις και παρηγοριά. Στο τηλεφώνημα, ο Ποντίφικας εξέφρασε την εγγύτητά του στον επίσκοπο (της Πέμπα) και στους ανθρώπους της περιοχής Κάμπο Ντελγκάντο. Ο Άγιος Πατέρας είπε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα της επαρχίας μας με μεγάλη ανησυχία και προσεύχεται συνεχώς για εμάς. Μου είπε επίσης ότι αν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κάνει, δεν πρέπει να διστάσουμε να τον ενημερώσουμε. Είναι έτοιμος να βαδίσει μαζί μας. Του εξέφρασα τη βαθιά μου εκτίμηση για τη χειρονομία του τηλεφωνήματος και του είπα πόσο ευγνώμονες είμαστε όταν την Κυριακή του Πάσχα, 12 Απριλίου, προσευχήθηκε για τον Κάμπο Ντελγκάντο κατά τη διάρκεια της ευλογίας των Urbi et Orbi. Του είπα επίσης ότι η αναφορά του στην ανθρωπιστική κρίση στην επαρχία μας έκανε ώστε και άλλοι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν την κατάστασή μας. Σημειώνουμε ότι διάφοροι συνεταιρισμοί, ορισμένοι (ανθρωπιστικοί) οργανισμοί, πολλοί άνθρωποι – τόσο του τόπου όσο και από έξω – αρχίζουν να συνεργάζονται. Του είπα: «Άγιε Πατέρα, βάζεις τον Cabo Delgado στον παγκόσμιο χάρτη». Και εκείνος απάντησε με απλότητα στα ιταλικά: “Τι ωραίο! Τι ωραίο!”

Η τζιχαντιστική επίθεση στο λιμάνι Mocimboa da Praia
Ο επίσκοπος Φερνάντο Λισαβόα είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πάπα Φραγκίσκο για την κατάσταση στην πόλη του λιμανιού Mocimboa da Praia, το οποίο έχει καταληφθεί από τζιχαντιστές μαχητές που λέγεται ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος (Isis). Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τη στρατηγική πόλη μετά την επίθεση τζιχαντιστών την περασμένη εβδομάδα. Το ISIS δημοσίευσε μια δήλωση με την οποία ισχυρίζεται την απαγωγή του Mocimboa da Praia, αν και ορισμένοι παρατηρητές στην περιοχή δείχνουν τη συμμετοχή Σομαλών μαχητών από το Αλ Σαμπάμπ. Στην πραγματικότητα, δεν είναι απολύτως σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις κατά του Cabo Delgado.

Δεν υπάρχουν νέα για δύο μοναχές για πάνω από μια εβδομάδα
“Είπα στον Άγιο Πατέρα – συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος Φερνάντο Λισαβόνα – για το λιμάνι της Μοκίμποα ντα Πραία, την οποία πήραν οι τζιχαντιστές και ότι δεν έχουμε πληροφορίες για δύο μοναχές σ’ αυτήν την πόλη. Είναι δύο μοναχές του Μοναχικού Τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ του Σαμπιρίου “. Στην αντίδραση του Πάπα, ο Ιεράρχης υπογράμμισε τη βαθιά θλίψη και την υπόσχεση ότι προσεύχονται γι’ αυτές.

“Adelante!”
Και πάλι αναφερόμενος στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής ανταλλαγής με τον Πάπα, ο Επίσκοπος πρόσθεσε ότι, στο τέλος της τηλεφωνικής κλήσης, ο Francis υπενθύμισε την επίσκεψή του στη Μοζαμβίκη πριν από ένα χρόνο και πόσο δύσκολη ήταν ήδη η κατάσταση στο Κάπο Ντελγκάδο. “Με ενθάρρυνε – πρόσθεσε ο Επίσκοπος – να επικοινωνήσω με τον Καρδινάλιο Μιχαήλ Τσέρνι, του Συμβουλίου της Αγίας Έδρας για την Προώθηση της Ολοκληρωμένης Ανθρώπινης Ανάπτυξης, για βοήθεια στο μέτωπο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Από την πλευρά μου – συνεχίζει ο ιεράρχης – διαβεβαίωσα τον Άγιο Πατέρα, μέσω της προσευχής, για την εγγύτητά μας στην αποστολή του. Του είπα ότι προσευχόμαστε γι ‘αυτόν κάθε μέρα “. “Adelante!”, Αυτή είναι η ενθάρρυνση στα Ισπανικά με την οποία ο Πάπας ολοκλήρωσε τη συνομιλία. “Συνεχίστε και κρατήστε την πίστη σταθερή”.

Οι ταραχές στο Cabo Delgado
Από το 2017, η βόρεια επαρχία της Μοζαμβίκης έχει πληγεί από θανατηφόρες επιθέσεις που διαπράττονται από ένοπλες ομάδες των οποίων οι επιχειρήσεις γίνονται όλο και πιο περίπλοκες και αποτελούν πηγή ανησυχίας ακόμη και για γειτονικά κράτη, ιδίως την Τανζανία. Οι επιθέσεις στο Cabo Delgado προκάλεσαν κλίμα φόβου σε ολόκληρη την περιοχή, προκαλώντας θανάτους και χιλιάδες εκτοπισμένους. Αλλά ακόμη και πριν από την ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου και την τζιχαντιστική παρουσία, στο Cabo Delgado επικρατούσε κατάσταση ακραίας δυσφορίας λόγω του υψηλού επιπέδου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την εσωτερική και εξωτερική ελίτ για τη σύγκρουση
Ήδη στην ομιλία της 25ης Ιουνίου 2020, στην αρχή των διαδηλώσεων για την 45η επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας, ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φίλιπ Νιούσι κατηγόρησε για την εξέγερση στη βόρεια επαρχία αυτούς που αποκαλούσε «εσωτερικές και εξωτερικές ελίτ “, υποσχόμενος από την άλλη μεριά ότι η χώρα δεν πρόκειται να οδηγηθεί σ’ ένα θανατηφόρο πόλεμο συνεργαζόμενος με τρομοκράτες.

Ο επίσκοπος της Πέμπα έχει δεχτεί απειλές θανάτου
Από την πλευρά του, ο Επίσκοπος της Πέμπα συχνά έχει υψώσει τη φωνή του με θάρρος στο όνομα των φτωχών του Cabo Delgado. Έχει επίσης πει στο παρελθόν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την προστασία του λαού. Και ακριβώς για να είναι η φωνή των άφωνων, ο Επίσκοπος της Βραζιλιάνικης καταγωγής δέχθηκε κριτική, ακόμη και απειλές θανάτου από πολλές πλευρές.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου