ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – Πνευματική περισυλλογή κλήρου και Μοναχών

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΒΙΚΑΡΙΑΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πνευματική περισυλλογή κλήρου και Μοναχών

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου ο Κλήρος και οι Μοναχοί του Αποστολικού Βικαριάτου της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Λάρισα) πραγματοποίησαν με τον Αρχιεπίσκοπο π. Ιωάννη την καθιερωμένη πνευματική περισυλλογή και προετοιμασία για τα Χριστούγεννα στην Ι.Μ. των Π.Π. Λαζαριστών. Μαζί μελέτησαν τα δύο πρόσφατα ντοκουμέντα της Α.Α. του Πάπα Φραγκίσκου, την Αποστολική Επιστολή «APERUIT ILLIS» με την οποία συστήνει την «Κυριακή του Λόγου του Θεού», αλλά και την Αποστολική Επιστολή «Admirabile signum» δηλ. «Αξιοθαύμαστο σημείο» πάνω στη σημασία και την αξία της φάτνης. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με γεύμα το οποίο προσέφεραν γενναιόδωρα οι Πατέρες της Αποστολής.

Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.
Συνάντηση με την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας

Την Πέμπτη το βράδυ ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον π. Αγαπητό Εμπιαγκένα και τους δύο φραγκισκανούς Μοναχούς που φιλοξενούνται στο Αποστολικό Βικαριάτο και σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη ελληνική γλώσσα και ορθόδοξη θεολογία αντίστοιχα, ταξίδεψαν στην ακριτική Αλεξανδρούπολη, προσκεκλημένοι του οικείου Μητροπολίτη Άνθιμου. Ο Αρχιεπίσκοπός μας συνδέεται από παλαιά με βαθιά εκτίμηση με τον Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, στο Ιωβηλαίο όπως το ονόμασε, για την επέτειο 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης με την Ελλάδα.

Από το site της Ιεράς Μητροπόλεως αντιγράφουμε:

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέσθηκε το πρωί της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία για την εορτή του Πολιούχου της Αλεξανδρουπόλεως Αγίου Νικολάου.
Από το πρωί της Παρασκευής τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Ακολούθως η Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.
Παρέστησαν προσκεκλημένοι ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας κ. Ιωάννης Σπιτέρης, ο Μητροπολίτης των εν Ελλάδι Ορθοδόξων Αρμενίων κ. Κεγάμ Χατσεριάν και ο πάστορας της τοπικής Ευαγγελικής ενορίας κ. Παναγιώτης Λιτσικάκης, ως εκπρόσωποι των χριστιανικών ομολογιών που υπάρχουν στην περιοχή μας.
Επίσης, παρέστησαν οι τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες της περιοχής με πρώτους, τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και τον Διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού Αντιστράτηγο κ. Λαλούση, τον Δήμαρχο της πόλεώς κ. Ζαμπούκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς, τον Διοικητή της 12ης Μεραρχίας Υποστράτηγο κ. Χουδελούδη, τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Αντιστράτηγο κ. Μενεξίδη, τους βουλευτές Έβρου κ.κ. Γκαρά, Δημοσχάκη και Κελέτση, τον Διοικητή της 2ης Περιφ. Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχο κ. Πασσάδη, τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Πολυχρονίδη, τους Διοικητές της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου, οι Ταξίαρχοι των στρατιωτικών σχηματισμών της περιοχής, οι Δήμαρχοι Σουφλίου κ. Καλακίκος και Ορεστιάδος κ. Μαυρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Αλεξανδρουπόλεως, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος προσεφώνησε συντόμως τον Εξοχώτατο κ. Πρόεδρο, καλωσορίζοντάς τον στην Αλεξανδρούπολη και στην εορτή του πολιούχου Αγίου Νικολάου και τον κάλεσε να κηρύξει την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του Ιωβηλαίου Έτους 2020 για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό της πατρίδος μας.
Αμέσως μετά την ομιλία του ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για το Ιωβηλαίο Έτος και άναψε συμβολικά τα κεριά στο ξύλινο ομοίωμα των 100 χρόνων που κατασκευάσθηκε ειδικά για τις εορτές της πόλεως, με τους ιεροψάλτες να ψάλλουν τον Πολυχρονισμό προς τον Πρόεδρο και τον Εθνικό Ύμνο, ενώ ταυτόχρονα παιδιά του 3ου Δημοτικού ξετύλιξαν από τον γυναικωνίτη κορδέλες με τα 100 έτη ζωής της πόλεως και άνθη έπεφταν από τον τρούλο του ναού.
Ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλεως μέχρι την παραλιακή λεωφόρο και η επιστροφή της λιτανείας στον Μητροπολιτικό Ναό για την απόλυση της Θείας Λειτουργίας. Μετά το πέρας της λιτανείας παρετέθη δεξίωση στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας της εορτής του πολιούχου της Αλεξανδρουπόλεως Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Το νέο βιβλίο του κ. Παυλόπουλου έχει τίτλο "Από τη Βιομηχανική επανάσταση στην τεχνολογική επανάσταση-στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος".
Την εκδήλωση άνοιξε με εναρκτήριο χαιρετισμό ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Ζαμπούκης και τον Εξοχώτατο Πρόεδρο προσεφώνησε ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. καθηγητής κ. Πολυχρονίδης.
Το βιβλίο παρουσίασαν η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Αντιπρύτανις του Δ.Π.Θ., ο κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, Καθηγητής Νομικής του Δ.Π.Θ. και ο κληρικός της Μητροπόλεώς μας αρχιμανδρίτης π. Απόστολος Καβαλιώτης, Διδάκτωρ Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge.
Για το βιβλίο μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ μετά το πέρας της εκδηλώσεως υπέγραψε πολλά βιβλία στους παρευρισκομένους, μεταξύ αυτών στον Αρχιεπίσκοπό μας π. Ιωάννη.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου