Από χθες άρχισε η 30η συνάντηση του συμβουλίου των Καρδιναλίων με τον Πάπα

Από χθες άρχισε η 30η συνάντηση του συμβουλίου των Καρδιναλίων με τον Πάπα

Ο Πάπας Φραγκίσκος από χθες προεδρεύει στο Βατικανό στην 30η Συνάντηση του Συμβουλίου των Καρδιναλίων. Το νέο Αποστολικό Σύνταγμα του οποίου ο προσωρινός τίτλος – όπως είναι γνωστό – είναι το "Προφητικό ευαγγέλιο", βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου. Το σχέδιο, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Καρδιναλίων, εστάλη στους προέδρους των τοπικών Συνόδων Ιεραρχίας, στις  Συνόδους των Ανατολικών Εκκλησιών, στις  υπηρεσίες της Ρωμαϊκής Κούριας, τα Συνέδρια των Γενικών Ηγουμένων των Μοναχικών Ταγμάτων και σε μερικά Ποντιφικά Πανεπιστήμια και τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν σχόλια και προτάσεις. Το σημαντικό αυτό Ποντιφικό Διάταγμα θα αντικαταστήσει το σημερινό Αποστολικό Διάταγμα «Pastor Bonus» του Αγίου Ιωάννη Παύλου ΙΙ, που ισχύει από τις 28 Ιουνίου 1988 και αποτελείται από 193 άρθρα, 2 Adnexum και τις μετέπειτα τροποποιήσεις που εισάγονται με 3 Motuproprio του Βενέδικτου ΙΣΤ ' (2011, 2013 και 2013) και 1 Motuproprio του Πάπα Φραγκίσκου (2014).

Τα συμπεράσματα της τελευταίας συνεδρίασης τον Απρίλιο

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Γ6, που διεξήχθη από τις 8 έως τις 10 Απριλίου, δημιουργήθηκε η διαδικασία διαβούλευσης για το νέο αποστολικό σύνταγμα. Στις συνεδρίες του Απριλίου παρέστησαν έξι καρδινάλιοι: Καρδινάλιος Pietro Parolin, Καρδινάλιος Óscar Andrés Rodríguez Μαραντιάγκα, Καρδινάλιος Reinhard Marx, ο Καρδινάλιος Seán Patrick O'Malley, Καρδινάλιος Giuseppe Bertello και ο Καρδινάλιος Oswald Gracias. Επίσης, ο γραμματέας του Συμβουλίου, κ. Marcello Semeraro, και ο αναπληρωτής γραμματέας, κ. Msgr. Μάρκο Μελίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Απριλίου συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα: ο  ιεραποστολικός προσανατολισμός που πρέπει εμπνέει την  Κούρια υπό το πρίσμα του νέου Αποστολικού Συντάγματος, η δέσμευση για την ενίσχυση της διαδικασίας της συλλογικότητας στην Εκκλησία σε όλα τα επίπεδα, η ανάγκη για μεγαλύτερη παρουσία γυναικών σε διευθυντικούς ρόλους στους οργανισμούς της Αγίας Έδρας. Τέλος, επαναλήφθηκε ότι το Συμβούλιο των Καρδιναλίων είναι ένα όργανο που έχει ως καθήκον να βοηθά τον Ποντίφικα στη διακυβέρνηση  της Καθολικής Εκκλησίας και επομένως η λειτουργία του δεν τελειώνει με τη δημοσίευση του νέου Αποστολικού Συντάγματος.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου