Από τον Παναμά στη Λισαβόνα: μαρτυρίες και προτάσεις των νέων

3

Από τον Παναμά στη Λισαβόνα: μαρτυρίες και προτάσεις των νέων

«Από τον Παναμά στη Λισαβόνα – Καλεσμένοι στην ιεραποστολική συνοδικότητα», είναι ο τίτλος της διεθνούς συνάντησης σε streaming, όπου συμμετείχαν περίπου 240 υπεύθυνοι της ποιμαντικής της νεολαίας από 95 χώρες και περίπου σαράντα κινήματα, ενώσεις και κοινότητες, καθώς και νέοι του διεθνούς συμβουλευτικού οργανισμού που συνδέεται με το Ρωμαϊκό Δικαστήριο για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή.

Η ποιμαντική νεολαίας σε σύγκριση με την πανδημία
«Την πρώτη ημέρα της συνάντησης, είχε θέμα: «Στην αγάπη και την υπομονή, ας προετοιμάσουμε έναν καλύτερο χρόνο», εμπνεόμενοι από το βίντεο μήνυμα του Πάπα της 3ης Απριλίου 2020, τον προβληματισμό μας για την ποιμαντική νεολαίας, σε αυτό τον καιρό του Covid- 19, είδε τη συνεισφορά της αδ. Alessandra Smerilli, συντονίστρια της ειδικής ομάδας οικονομικών της επιτροπής του Βατικανού για τον Covid-19 και σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας της Συνόδου των Επισκόπων – ο Βραζιλιάνος π. João Chagas του Ρωμαϊκού Δικαστηρίου λέει στα μικρόφωνα μας – βοηθηθήκαμε από τους νέους του κέντρου San Lorenzo στη Ρώμη στο σχέδιο μιας στιγμής προσευχής για όλους τους ανθρώπους που είναι άρρωστοι λόγω αυτής της πανδημίας και για όλους τους νέους του κόσμου, με όμορφες μαρτυρίες και με το μοίρασμα αυτής της εκστρατείας «Κάθε ηλικιωμένος είναι ο παππούς σου», που προωθείται από το Ρωμαϊκό Δικαστήριο για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και τη Ζωή για να προωθήσει τον μεταξύ των διαφόρων γενιών σε διάλογο και να μην αφήσουν τους ηλικιωμένους μόνους αυτή τη φορά».

Μια αξιολόγηση και προτάσεις για την επόμενη ΠΗΝ
Στη δεύτερη ημέρα της συνάντησης, με τίτλο: «Η ΠΗΝ του Παναμά 2019: Το παρών των νέων, ελπίδα για τον κόσμο», «είχαμε τις μαρτυρίες επάνω στην Παγκόσμια Ημέρα της Νεολαίας του Παναμά από μερικούς εκπροσώπους που συμμετείχαν στην συνάντηση – συνεχίζεται ο πατέρας Chagas – και προτάσεις για την προετοιμασία της ΠΗΝ στη Λισαβόνα, μέσω ομάδων εργασίας». Ο Σεβασμιότατος José Domingo Ulloa, αρχιεπίσκοπος του Παναμά μίλησε επίσης λέγοντας: «Καλωσορίζοντας μια ΠΗΝ: τι χάρη αλλά και πρόκληση για την τοπική εκκλησία». Την τρίτη ημέρα, η Nathalie Becquart, σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας της Συνόδου των Επισκόπων, κάλεσε τους συμμετέχοντες να προβληματιστούν σχετικά με την ιεραποστολική συνοδεία μέσα από την προοπτική της ποιμαντικής της νεολαίας, ξεκινώντας με την παραίνεση του Πάπα Φραγκίσκου Christus vivit. «Η τέταρτη ημέρα, 21 Νοεμβρίου – συνεχίζει ο πατέρας João Chagas – ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στον διάλογο με την οργανωτική επιτροπή της ΠΗΝ της Λισαβόνας 2023 και αφορούσε την προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή του Καρδινάλιου Manuel José Macário do Nascimento Clemente, πατριάρχη της Λισαβόνας και του π. Alexandre Awi Mello, γραμματέας του Ρωμαϊκού Δικαστηρίου για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και την Ζωή.

Ο Σταυρός: σήμερα το πέρασμα από τον Παναμά στη Λισαβόνα
Σήμερα, Κυριακή 22 Νοεμβρίου, Πανηγύρη του Χριστού του Βασιλιά, όλοι οι νέοι καλούνται να παρακολουθήσουν – σε ζωντανή μετάδοση ή πιο αργά – τη Θεία Λειτουργία στην προΐσταται ο Πάπας Φραγκίσκος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου με τη συμμετοχή μιας μικρής εκπροσώπησης νέων του Παναμά, της Κεντρικής Αμερικανής και της Πορτογαλίας, στο τέλος της οποίας θα πραγματοποιηθεί η τελετή του περάσματος του Σταυρού και της Εικονίας της ΠΗΝ από νέους του Παναμά σε νέους από την Πορτογαλία. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί στο Vatican Media Live.
Ο ιστότοπος του Ρωμαϊκού Δικαστηρίου για τους Λαϊκούς, την Οικογένεια και την Ζωή προωθεί επίσης μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα ενημέρωσης και με το hashtag Take Up The Cross για να ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε αυτήν την παράδοση και να προσφέρει στους νέους μια πλατφόρμα στην οποία θα μοιράζονται τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες τους από την ΠΗΝ. «Χρησιμοποιήστε το hashtag #takeupthecross και ενημερώστε μας αν είσαι εκεί!», Είναι η πρόσκληση.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου