ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΔΟΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΟΥ ΣΜΑΡΔΑΚΙΤΟΥ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΗΣ ΠΑΔΟΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΤΩΝΙΟ ΤΟΥ ΣΜΑΡΔΑΚΙΤΟΥ

Είναι γνωστή η αμοιβαία γνωριμία αι φιλία που υπάρχει ανάμεσα στην Παδούη και την Τήνο. Αυτή η γνωριμία και η φιλία δημιουργήθηκε τον καιρό που ήταν φιλοξενούμενοι της εκεί Ιερατικής Σχολής δύο ιεροσπουδαστές μας και σημερινοί ιερείς μας: Γιώργος Παλαμάρης και ο Ιωάννης Σκλάβος. Αυτή η πραγματικότητα και η γνωριμία μας έδωσε  δυνατότητα ανταλλαγής επισκέψεων τόσο από την Τήνο προς την Παδούη, όσο και από την Παδούη προς την Τήνο.

Χθες βράδυ, 7 Αυγούστου 2019, πραγματοποιήθηκε στο Ενοριακό Ναό του Αγίου Αντωνίου  της Παδούης  της Ενορίας του Σμαρδακίτου μία συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο μιας ομάδας 41 νέων, νέων (αγοριών και κοριτσιών),  που τις ημέρες αυτές επισκέπτονται το νησί της Τήνου συνοδευόμενοι από τον εφημέριό τους π. Ματθία που ήταν συμμαθητής του ιερέα μας  π. Ιωάννη Σκλάβου που σήμερα υπηρετεί ως εφημέριος την Ποιμαντική Ενότητα Κάμπου-Καρδιανής-Ταραμπάδου και Σμαρδάκιτου.

Η συνάντηση είχε δύο τόπους, ο πρώτος ήταν ο ενοριακός Ναός του Αγίου Αντωνίου, τόσο προσφιλής στους  Σμαρδακιανούς και ακόμη περισσότερο των κατοίκων της Παδούης, οι οποίοι όταν προφέρουν το επίθετο και τίτλο «ο Άγιος», εννοούν τον Άγιο Αντώνιο της Παδούης.

Οι παρόντες νέοι και νέες, όλοι εμψυχωτές και εμψυχώτριες τριών ενοριακών της Πόλης της Παδούης, στη διάρκεια αυτής της ποιμαντικής χρονιάς μελετούν το θέμα «ελευθερία μέσα στην Εκκλησία». Στο τέλος της ποιμαντικής χρονιάς μετά από τη μελέτη του εκάστοτε θέματος,  οργανώνουν μία έξοδο με σκοπό το βίωμα αυτής της αλήθειας που μελετούν.  Η έξοδος αυτή προβλέπει  το ωφέλιμο μαζί με το τερπνόν.

Στην Τήνο φιλοξενούμενοι του π. Ιωάννη, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τοπική Εκκλησία και να θαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού που συμπληρώνονται με τη γνωστή του φιλοξενία.

Το πρώτο μέρος της συνάντησης ήταν ο ναός του Αγίου Αντωνίου. Εκεί ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος είχε την ευκαιρία να τους παρουσιάσει την τοπική Εκκλησία της Τήνου. Τους δήλωσε ότι η Εκκλησία στο νησί της Τήνου αναπνέει με τους δύο πνεύμονες: της Καθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας και τους βεβαίωσε για τις καλές  σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χριστιανικών κοινοτήτων. Τους εξέπληξε δε όταν  τους είπε  ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ενότητα της Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας, δεν είναι ούτε δογματικό, ούτε  θεολογικό, αλλά πρακτικό. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωριζόμαστε σωστά και ειλικρινά. Όταν γνωριστούμε σίγουρα θα αγαπηθούμε και ενωμένοι θα βρεθούμε.

Το δεύτερο μέρος της συνάντησης πραγματοποιήθηκε στην παραδοσιακή και γνωστή ταβέρνα του Ιωσήφ Φιοράντη. Μέσα σ’ ένα παραδεισένιο περιβάλλον, κοντά στο Ναό του αγαπημένου Αγίου Αντωνίου, με το θρόισμα των φύλων των δένδρων και τη γλυκιά βοή του δροσερού νερού που ξεκινά από την αστείρευτη  βρύση του χωριού και καταλήγει στις  ρίζες των καρποφόρων δένδρων της καταπράσινης ρεματιάς του χωριού που δίνουν άφθονους τους καρπούς τους.

Εκεί απολαύσαμε ένα δείπνο με Τηνιακό μενού  που με την ταχύτητα των παραγόντων της ταβέρνας τόσο στην προετοιμασία του μενού όσο και στην εκτέλεση της παραγγελίας  έδωσαν εξετάσεις  αμεσότητας, ευγένειας και  επαγγελματικότητας και πήραν άριστα δέκα προς τιμήν τους και προς τιμήν του Σμαρδάκιτου, αλλά και όλου του νησιού.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου