Από το Ευαγγέλιο της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου 2020.

Από το Ευαγγέλιο της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου 2020.

«Σήμερα εκπληρώνεται αυτή η Γραφή που ακούσατε με τα αυτιά σας».

Είναι μια επιστροφή στην καθημερινότητα, αυτή του Ιησού, μετά την εμπειρία του βαπτίσματος και των πειρασμών της ερήμου. Μια επιστροφή που χαρακτηρίζεται αποφασιστικά από τη δράση του Πνεύματος που τώρα παρουσιάζεται με λαμπρότητα σε όλα όσα κάνει. Το Πνεύμα που τον έχει χρίσει είναι εκείνο που τον στέλνει σε αποστολή, ξεκινώντας από τη Ναζαρέτ, την πατρίδα του. Ο ευαγγελιστής θέλει να υπογραμμίσει από την μια πλευρά το δεσμό που ποτέ δε διακόπτεται με τη συναγωγή, και από την άλλη το «περισσότερο» που καθιστά τον παρόντα χρόνο πλούσιο από την πληρότητα του Πνεύματος που τον μεταμορφώνει σε Καιρό, δηλαδή σε χρόνο της σωτηρίας.     

Όπως για τον Βαπτιστή, και η αποστολή του Ιησού απεικονίζεται επίσης από μια προφητεία του Ησαΐα, την οποία ο Λουκάς παίρνει ως περίληψη, για αυτό που θα κάνει αργότερα. Ο Λουκάς περιγράφει τη λειτουργική αυτή στιγμή ανάμεσα στη βιβλική ανάγνωση και την ομιλία που όλοι περίμεναν από τον Ιησού.  Θα είναι μια ομιλία σύντομη αλλά περιεκτική: «Σήμερα εκπληρώνεται αυτή η Γραφή που ακούσατε με τα αυτιά σας». Ο Ιησούς,  δεν μπαίνει σε φιλολογικά σχόλια, αλλά φέρνει την εκπλήρωση, καθιστά δυνατό αυτό το Λόγο ήδη σήμερα, τώρα,  χάρη στην ακρόαση αυτού του Λόγου. Μιλάει για το Πνεύμα που επιτρέπει να διακηρύξει την χαρούμενη αγγελία της απελευθέρωσης, αρχίζοντας από τους φτωχότερους και πιο καταπιεσμένους.
Ο Ιησούς βρίσκεται να αναγγέλλει αυτό το Λόγο, εξηγώντας τον εαυτό του, αλλά είναι το Πνεύμα που τον αναγγέλλει. Στο ίδιο πνεύμα του προφήτη, ο Ιησούς πράγματι αρχίζει να διακηρύττει την χαρμόσυνη αγγελία αυτού του προφητικού Λόγου, που με τη σειρά του διακηρύττει την χαρμόσυνη αγγελία. Έτσι εκπληρώνει αυτό το Λόγο και καθιστά τον παρόντα χρόνο ποιοτικότερο και πλουσιότερο. Αρχίζει να το κάνει διδάσκοντας με λόγια, στη συνέχεια θα το κάνει με το ίδιο του το σώμα. Η αντίδραση των συγχωριανών του είναι ο θαυμασμός. δεν είναι σκανδαλισμένοι, σύμφωνα με τον Λουκά.
Απλώς προσπαθούν να καταλάβουν πώς μια τέτοια μεγάλη ελευθερία, πλήρης και πραγματική μπορεί να προέλθει από έναν άνθρωπο όπως αυτόν και όπως εκείνοι.  Όπως και η Παναγία, και αυτοί δεν κατανοούν πολλά στην αρχή, αλλά παραμένει ζωντανή η περιέργεια για να ανακαλύψουν,  διατηρώντας τα μάτια τους στραμμένα σταθερά σ Εκείνον και τα αυτιά προσεκτικά, για να ακούσουν το Πνεύμα του Θεού το οποίο έχει μια απελευθερωτική δράση στην καθημερινότητα.

Π.Ν.Ρ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου