Από τις στάχτες αναγεννιέται το μέλλον

Από τις στάχτες αναγεννιέται το μέλλον

Σήμερα, εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, τα εγκαίνια μιας από τις εκκλησίες του Qaraqosh, η οποία είχε καταστραφεί από το ισλαμικό κράτος το 2014.
Ελπίζουν ενάντια σε κάθε ελπίδα στα λόγια του Ευαγγελίου: «Οι πύλες της κολάσεως δεν θα επικρατήσουν». Μετά την τραγική απόδραση από τις φοβερές βιαιότητες του Is, η χριστιανική κοινότητα του Qaraqosh, συγκεντρώνεται στην εκκλησία των Αγίων Beniamino και Saraγια να γιορτάσουν την αναγέννησή της. Η ενορία η οποία είχε καταστραφεί το 2014 από το Ισλαμικό Κράτος, οικοδομήθηκε εκ νέου.

Ιράκ: η ανασυγκρότηση των χριστιανικών χωριών πέντε χρόνια μετά τη τζιχαδιστική μανία

Έχουν περάσει 5 χρόνια από την απέλαση των χριστιανικών κοινοτήτων από την Pianadi Ninive. «Αλλά ποτέ», διηγείται ο πατέρας George Jahola, “δεν σταματήσαμε να φανταζόμαστε πόσο όμορφη θα ήταν η εκκλησία μας όταν θα ανασυσταθεί».

Την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, αναγεννιέται και η χριστιανική κοινότητα αυτής της περιοχής του Ιράκ, μειωμένη κατά 800 οικογένειες, μισή από ότι ήταν. «Επιθυμούμε να ζήσουμε ειρηνικά και για την ειρήνη» λέει επίσης ο εφημέριος Georges Jahola, κάνοντας να ηχήσουν τα λόγια του καρδιναλίου Fernando Filoni, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της 3ης Αυγούστου: «είδα την πίστη και όχι το μίσος μέσα στα μάτια των διωκόμενων χριστιανών στο Ιράκ»:

Απ.- Το 2014 εγκαταλείψαμε τις εκκλησίες μας και τα σπίτια μας. Η πόλη τότε αριθμούσε περίπου 50 χιλιάδες χριστιανούς κατοίκους.

Τώρα πόσοι από εσάς έχετε επιστρέψει;

Απ. – Αυτή τη στιγμή οι μισοί, περίπου 26 χιλιάδες. Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης ήδη πριν από την απελευθέρωση της πόλεως, στην PianadiNinive, όταν ακόμη ήμασταν πρόσφυγες. Πώς μπορούμε να επιστρέψουμε; Με ποιο τρόπο; Έτσι ως Εκκλησία ασχοληθήκαμε με αυτό, επειδή η κυβέρνηση διαρκώς απουσιάζει. Εργαστήκαμε για να ξαναχτίσουμε τα σπίτια και τις κοινότητες ως πιστοί, επειδή αυτό είναι το αίσθημα της συμμετοχής τόσο γεωγραφικά σε μια ενορία, όσο και πνευματικά σε μια κοινότητα που κάποτε, πριν τον Is, τελούσε τις θείες λειτουργίες, λειτουργούσε και που τώρα καταλαμβάνει εκ νέου τα δικά της μέρη.

Τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν γι αυτή την ανοικοδόμηση από πού προήλθαν; Ποιος φρόντισε για εσάς;

Απ. – Λάβαμε χρήματα από χριστιανικές οργανώσεις και από καθολικές αλλά και μη-καθολικές κοινότητες.

Ο καρδινάλιος Filoni, πρόεδρος της Ρωμαϊκής Συνόδου για τον Ευαγγελισμό των λαών και ήδη Νούντσιος του Ιράκ και της Ιορδανίας το 2001 και το 2006, είχε πει κατά την ομιλία του στις 3 Αυγούστου, ότι είδε την πίστη και όχι το μίσος στα μάτια των διωκόμενων χριστιανών στο Ιράκ. Αυτό αποτελεί κάτι το θαυματουργό…

Απ. – Αυτό ισχύει, επειδή τείνουμε το χέρι μας προς την ειρήνη και επιθυμούμε να ζήσουμε ειρηνικά με τους άλλους. Αυτό είναι που έχουμε μάθει από το Ευαγγέλιο, από τον Κύριο, δηλαδή να αποτελούμε εργαλεία ειρήνης αλλά και να βιώνουμε την ειρήνη. Αναζητάμε με κάθε τρόπο να το πραγματοποιήσουμε αυτό, εκεί όπου η πλειοψηφία είναι μουσουλμάνοι, εκεί όπου εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος που συνεχίζει να μισεί. Πραγματικά, εμείς πιστεύουμε σε αυτό, στη συγχώρεση και στο να ξεπεράσουμε αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν για να συνεχίσουμε προς το μέλλον.

Επομένως εορτάζετε αυτό που αποτελεί για εσάς μια στιγμή εγγύτητας και αναγέννησης;

Απ. – Συγκεντρωθήκαμε όλοι, μαζί με τον επίσκοπο, τους εφημερίους, τους πιστούς αλλά και τους τόσους πολλούς φίλους που μας βοήθησαν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν βλέπουν την κοινότητα να ξαναγεννιέται μόνο ως πέτρες, αλλά ακριβώς ως πίστη γύρω από τον Αναστημένο Χριστό. Επομένως, η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί την ανάσταση της ίδιας της κοινότητας η οποία συνεχίζει να υφίσταται. Η κοινότητά μας αριθμεί περίπου 800 οικογένειες.

Μπορείτε να μας διηγηθείτε κάτι ξεχωριστό από τον σχεδιασμό της ανακατασκευής αυτής της εκκλησίας;

Απ. – Μια συνεχή ματιά σε εκείνη την εκκλησία που ήταν μαύρη, κατεστραμμένη: μια μέρα θα γίνει όπως και πριν. Ο μεγάλος θησαυρός που ίσως έχουν μέσα τους. Από τις στάχτες αναγεννιέται η ζωή και αυτή είναι μια νέα ζωή για εμάς.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου