«Απαράδεκτο που και τα παιδιά πληρώνουν για τις συγκρούσεις των ισχυρών»

«Απαράδεκτο που και τα παιδιά πληρώνουν για τις συγκρούσεις των ισχυρών»

«Είναι απαράδεκτο που τόσοι πολλοί ανυπεράσπιστοι άνθρωποι – ακόμη και πολλά παιδιά – πρέπει να πληρώνουν το τίμημα της σύγκρουσης των ισχυρών, το τίμημα του κλεισίματος της καρδιάς και της έλλειψης βούλησης για ειρήνη».

Αυτό είπε ο Πάπας Φραγκίσκος σήμερα το πρωί μετά την προσευχή Angelus.

Μπροστά από την πλατεία του Αγίου Πέτρου γεμάτη από προσκυνητές, με αυστηρή φωνή ο Ποντίφικας τους είπε ότι «δυστυχώς από τη Συρία συνεχίζουν να φτάνουν ειδήσεις αμάχων θυμάτων πολέμου, και ιδιαίτερα από το Χαλέπι».

Αφού κατήγγειλε την ευθύνη των ισχυρών που συνεχίζουν να τροφοδοτούν την διαμάχη για λόγους πολιτικούς καθώς και εδαφικού ελέγχου, ο Πάπας εξέφρασε την εγγύτητά του «με προσευχή και αλληλεγγύη προς τους Σύριους αδελφούς και τις αδελφές», και τους εμπιστεύθηκε «στη μητρική προστασία της Παρθένου Μαρίας» προσκαλώντας όλους να προσευχηθούν για λίγο σιωπηλά και στη συνέχεια απαγγέλλοντας το «Χαίρε Μαρία».

Πριν από το Angelus, ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε τις τόσες πολλές «αδικίες, τη βία και τα καθημερινά δεινά που γεννήθηκαν από την ιδέα του να συμπεριφερόμαστε ως αφεντικά της ζωής των άλλων».

Παίρνοντας το ερέθισμα από το σημερινό Ευαγγέλιο, ο Επίσκοπος της Ρώμης ξαναείπε τα λόγια του Ιησού «Πουλήστε τα υπάρχοντά σας και δώστε ελεημοσύνη, γίνετε αξίες που δεν παλιώνουν, ένας σίγουρος θησαυρός στους ουρανούς, όπου κανένας κλέφτης δεν φτάνει και που το σαράκι δεν καταναλώνει»

Και εξήγησε ότι πρόκειται για μια πρόσκληση που θα δώσει «αξία στην ελεημοσύνη ως έργο ευσπλαχνίας, χωρίς να μεταφέρει την εμπιστοσύνη στα εφήμερα αγαθά, με το να χρησιμοποιεί τα πράγματα χωρίς προσκόλληση και εγωισμό, αλλά σύμφωνα με την λογική του Θεού, τη λογική να φροντίζουμε τον πλησίον, τη λογική της αγάπης».

Ο Πάπας υπογράμμισε: «Μπορούμε να είμαστε τόσο προσκολλημένοι στα χρήματα, να έχουμε τόσα πράγματα, αλλά τελικά δεν μπορούμε να τα πάρουμε μαζί μας. Να θυμάστε ότι «το σάβανο δεν έχει τσέπες».

Ξαναδιαβάζοντας το χωρίο όπου ο Ιησούς λέει «Μακάριοι οι δούλοι εκείνοι τους οποίους ο κύριος, όταν επιστρέψει θα βρει ακόμη ξύπνιους» ο Ποντίφικας εξήγησε ότι «Εκείνος είναι παρόν κάθε μέρα, χτυπώντας την πόρτα της καρδιάς μας» και «θα είναι μακάριος όποιος την ανοίξει, επειδή θα λάβει μια μεγάλη ανταμοιβή: Πράγματι ο Κύριος ο ίδιος θα γίνει υπηρέτης των υπηρετών του – είναι μια ωραία ανταμοιβή – στο μεγάλο συμπόσιο του Βασιλείου του ο ίδιος θα έρθει για να τους υπηρετήσει».

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιβεβαίωσε ότι για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στους ουρανούς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, σε επαγρύπνηση και προσηλωμένοι στην υπηρεσία των άλλων, με την παρήγορη προοπτική ότι, «στην άλλη πλευρά», δεν θα είμαστε πλέον εμείς που θα υπηρετούμε το Θεό, αλλά Εκείνος ο ίδιος θα μας καλωσορίσει στο τραπέζι του.

Σύμφωνα με τον Ποντίφικα πρόκειται για μια πραγματικότητα που υπάρχει και στη Γη, κάθε φορά που συναντάμε τον Κύριο στην προσευχή, είτε στην εξυπηρέτηση των φτωχών, και κυρίως «στην Ευχαριστία, όπου Εκείνος ετοιμάζει ένα επίσημο γεύμα για να μας θρέψει με τον Λόγο του και το Σώμα του».

Ο Επίσκοπος της Ρώμης κατέληξε δηλώνοντας ότι ο Ιησούς μας υπενθυμίζει ότι «η προσδοκία της αιώνιας μακαριότητας δεν μας απαλλάσσει από τη δέσμευση να κάνουμε πιο δίκαιο και πιο κατοικήσιμο τον κόσμο. Πράγματι, ακριβώς αυτή η ελπίδα μας να κατέχουμε το Βασίλειο αιώνια, μας ενθαρρύνει να εργαστούμε για την βελτίωση των συνθηκών της γήινης ζωής, ιδιαίτερα των ασθενέστερων αδελφών.

 

ρφ (μετάφραση)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου