Αντιδρά η Εκκλησία της Αμερικής για την επίθεση στο Κογκρέσο

Αντιδράσεις της Εκκλησίας της Αμερικής για την επίθεση στο Κογκρέσο

Αντιδράσεις_2.jpeg

Μια άνευ προηγουμένου κατάσταση στην Ουάσιγκτον, όπου χθες 6/1/2021 ομάδες διαδηλωτών υπέρ του Τράμπ, ορισμένοι ένοπλοι, διείσδυσαν στο συγκρότημα του Capitol Hill, όπου το Κογκρέσο πραγματοποιούσε συνέλευση προκειμένου να πιστοποιήσει την εκλογή του Joe Biden. Γερουσιαστές και Βουλευτές εκκένωσαν την αίθουσα, μετά από εντολή των αξιωματικών ασφαλείας, φορώντας μάσκες αερίου. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων και η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Τα γεγονότα κλονίζουνε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Εκτός από τη γυναίκα που σκοτώθηκε από τους πυροβολισμούς ενός πράκτορα στο Καπιτώλιο, άλλα τρία άτομα πέθαναν. 13 είναι οι τραυματίες και 52 οι συλληφθέντες. Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον παρέτεινε την δημόσια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμη δύο εβδομάδες, μέχρι την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων από τον Joe Biden, μια συνάντηση για την οποία υπάρχει φόβος για νέες εντάσεις. Και μετά το όχι από τη Βουλή και τη Γερουσία αναφορικά με την πρώτη αντίρρηση για την ψηφοφορία στην Αριζόνα, το Κογκρέσο συναντήθηκε υπό την προεδρία του Mike Pence για να επανεξετάσει τα πιστοποιητικά ψηφοφορίας σε όλες τις πολιτείες. Εν τω μεταξύ, οι παραιτήσεις διαδέχονται η μία την άλλη: από την εκπρόσωπο τύπου Melania Trump έως τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ενώ κριτική καταφτάνει από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες: από τον Macron έως την Von der Leyen και τον Johnson. «Η επίθεση στο Capitol Hill αποτελεί μια μαύρη σελίδα που θα παραμείνει αποτυπωμένη», αναφέρει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ε.Ε. Davide Sassoli.

Η φωνή των Αμερικανών επισκόπων

Από το Λος Άντζελες, ο πρόεδρος της Διάσκεψης των επισκόπων των Η.Π.Α., σεβασμιότατος José Horacio Gómez, ενώνει τη φωνή του με εκείνες που καταδικάζουν τη βία: «Αυτό δεν αποτελεί εκείνο που εμείς ως Αμερικανοί είμαστε, αφού η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που μας κάνει να ξεχωρίζουμε», δήλωσε, επικαλούμενος την Παναγία ώστε να τους καθοδηγήσει στο δρόμο της σοφίας και ενός υγιούς και αυθεντικού πατριωτισμού. “Οφείλουμε να σταθούμε για λίγο και να προσευχηθούμε για την ειρήνη κατ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή», είπε ο καρδινάλιος Wilton Gregory, αρχιεπίσκοπος της Ουάσιγκτον, αναφορικά με την επίθεση στο Κογκρέσο των Η.Π.Α.. «Ο διχαστικός τόνος που κυριάρχησε πρόσφατα στις συζητήσεις μας θα πρέπει να αλλάξει – είπε – και όσοι καταφεύγουν σε μια εμπρηστική ρητορική θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την υποκίνηση της αυξανόμενης βίας στο έθνος μας». Κάλεσε να τιμήσουν τον τόπο, τον οποίο αποκαλεί «ιερό έδαφος», όπου συζητούνται και αποφασίζονται νόμοι και πολιτικές του αμερικανικού έθνους.

Ο ιεράρχης προσευχήθηκε για την ασφάλεια των εκλεγμένων αξιωματούχων, του προσωπικού, των εργαζομένων, των διαδηλωτών, των δυνάμεων της τάξης. «Υπάρχουν τεράστιες πληγές και ζημιές – παραδέχτηκε – καλώντας όλους να συνεργαστούν, σεβόμενοι τις δημοκρατικές αξίες και το κοινό καλό.

Ο αρχιεπίσκοπος του Σικάγου, ο καρδινάλιος Blasé Joseph Cupich, μέσα από μια σειρά tweets μιλά για «εθνική ντροπή», σχολιάζοντας το περιστατικό: «Είθε η αγάπη του Θεού να υπενθυμίσει σε όλους τους Αμερικανούς ότι η πολιτική είναι η ειρηνική επίλυση των σημείων αντίθετων απόψεων. Αυτή είναι η παράδοσή μας ως δημοκρατικό κράτος και εμείς την υπονομεύουμε θέτοντάς την σε κίνδυνο». Κάνει έκκληση επίσης, προς τους εκλεγμένους αξιωματούχους: «Είθε να ακούσουν τις συμβουλές των καλύτερων αγγέλων τους για να υπερασπιστούν το Σύνταγμα το οποίο έχουν ορκιστεί να υπερασπίζονται». Και επίσης: «Η βία στην υπηρεσία ενός ψεύδους είναι ότι χειρότερο». «Για πολλούς μήνες έχουμε παρακολουθήσει τη σκόπιμη διάβρωση των κανόνων του συστήματος διακυβέρνησής μας». Ενώ υπερασπίζεται την ειρηνική διαμαρτυρία η οποία λέει, είναι ένα ιερό δικαίωμα, επαναλαμβάνει ότι τα γεγονότα στο Καπιτώλιο θα πρέπει να «σοκάρουν τη συνείδηση κάθε πατριώτη Αμερικανού και κάθε Καθολικού πιστού».

Το σχόλιο της Pax Christi

Αλλά και ο Johnny Zokovitch, εκτελεστικός διευθυντής της Pax Christi USA δεν μασάει τα λόγια του σχετικά με τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, κατά την καταμέτρηση των ψήφων του Εκλογικού Σώματος. Τα αποκαλεί «αποτέλεσμα της δημαγωγίας ενός άντρα, του προέδρου Trump και της αποτυχίας όλων εκείνων – πολιτικών, μέσων μαζικής ενημέρωσης, οικογένειας και πολλών άλλων – που έχουν συγχωρήσει, παραμελήσει, εξαπολύσει ή ενθαρρύνει την ρητορική του μίσους και του διχασμού την οποία καθόρισε η εντολή αυτού του προέδρου». Από την Pax Christi επισημαίνεται επίσης ότι «όσοι θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν θεωρήσει αυτόν τον πρόεδρο υπεύθυνο, έκαναν ακριβώς το αντίθετο τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τα άσχημα και επαίσχυντα περιστατικά στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Εθνών αποτέλεσαν το θλιβερό και προβλέψιμο αποτέλεσμα αυτής της παραίτησης ευθύνης».

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου