ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – Προς τους παραθεριστές και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες των νησιών μας

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ
ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
84200 ΤΗΝΟΣ

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς τους παραθεριστές και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες
των νησιών μας

 

Αγαπητοί μας,

Χαιρόμαστε που και φέτος επιλέξατε να παραθερίσετε ή να περάσετε μερικές ημέρες στα νησιά  των Κυκλάδων και του Αιγαίου που είναι τόσο όμορφα, με ένα θαυμάσιο και ελκυστικό φυσικό περιβάλλον, μία πλούσια ιστορία, έναν πολιτισμό που παράγεται συνεχώς, με θεαματικές πολιτιστικές δραστηριότητες και προπάντων πανέμορφους ιερούς χώρους για την ξεκούραση του πνεύματος και της  ψυχής.

Γνωρίζουμε πως οι δύσκολες συνθήκες ζωής των μεγάλων πόλεων, σας δημιουργούν κόπωση παραπάνω από αυτή που σας προκαλεί η επαγγελματική σας  απασχόληση. Είναι λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία να ξεκουραστείτε, έστω και για λίγο, στα πανέμορφα Κυκλαδίτικα και Αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας, για να επιστρέψετε και πάλι στον τόπο κατοικίας σας  ανανεωμένοι ψυχικά και σωματικά.

Είμαστε βέβαιοι πως, η αγάπη σας για τα νησιά μας θα ανταμειφθεί με την παραδοσιακή φιλοξενία από τους κατοίκους τους, οι οποίοι  και θα σας εξασφαλίσουν μία άνετη κι ευχάριστη διαμονή.

Είμαστε όλοι, ως Εκκλησία και τοπική κοινωνία, στη διάθεσή σας για κάθε νόμιμη, λογική και δυνατή εξυπηρέτησή σας, μέσα στα πλαίσια του πνεύματος της αδελφικής εξυπηρέτησης. Θέλουμε όμως να σας παρακαλέσουμε, να συνεργαστείτε μαζί μας και να μας βοηθήσετε, ώστε  σε μία περίοδο, που εσείς ξεκουράζεστε, να μην  κουραστούν παραπάνω, όσοι παραμένουν στον τόπο τους, για να σας εξυπηρετήσουν.

Δεχθείτε με πολλή αγάπη το «καλώς ορίσατε κοντά μας» και την ευχή μας για ένα καλό και ευχάριστο καλοκαίρι.

Δεχθείτε επίσης, σας παρακαλούμε,  την παράκλησή μας να προσαρμοστείτε στον τρόπο ζωής της τοπικής μικρής κοινωνίας μας και της Εκκλησίας που μαζί και συμπληρωματικά προσπαθούν να διατηρήσουν  αναλλοίωτες τις ηθικές και  χριστιανικές αξίες,  πάνω στις οποίες και στηρίζουν την ανθρώπινη ευτυχία τους.

Ως Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου- Τήνου – Άνδρου-Μυκόνου και Επισκοπή Χίου-Λέσβου-Σάμουδε θεωρούμε τον τουρισμό  βιομηχανία, αλλά φιλοξενία με όλες τις υποχρεώσεις μας που συνεπάγεται αυτή η πεποίθησή μας.

Αυτή την αρετή ζητάμε να την ασκούν όχι μόνο οι απλοί κάτοικοι των νησιών μας, αλλά και οι  επιχειρηματίες που εξυπηρετούν άμεσα τους τουρίστες και παραθεριστές μας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους μια δίκαιη και τίμια αμοιβή των κόπων τους.

Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε επίσης πως, ενώ το σώμα ξεκουράζεται με την ανάπαυση, η ξεκούραση της ψυχής εξασφαλίζεται με την προσευχή και τη συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα τη συμμετοχή σας στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία την οποία θα σας εξασφαλίζουμε με κάθε θυσία και στα οκτώ νησιά που υπηρετούμε.

Στα νησιά μας μπορείτε να επισκεφθείτε:

Στη Νάξο:

Το Μητροπολιτικό μας Ναό πάνω στο ιστορικό Κάστρο της Χώρας Νάξου. Εκεί μπορείτε να ανεβείτε και  ξεκούραστα με ειδικό ανελκυστήρα χωρητικότητας δέκα ατόμων, που κατασκευάσαμε και για σας – το Παρεκκλήσιο της Αμιάντου Συλληφθείσας Θεοτόκου (το προσωπικό Παρεκκλήσι του Δούκα Μάρκου Σανούδου), το Ποιμαντικό-Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο «Αγία Ούρσουλα» (πρώην Μονή Ουρσουλινών), όπως επίσης τον ιστορικό Ναό της Παναγίας των χιόνων και το Ναό του Αγίου Αντωνίου Αβά  στο λιμάνι.

Στην Πάρο

Το  Ναό της Εκατονταπυλιανής, τον Ενοριακό μας Ναό του Αγίου Αντωνίου, σε μικρή απόσσταση προς τα δεξιά της  Εκατονταπυλιανής,

Στην Τήνο:

Το Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο λόφο του Εξωμβούργου, το προσκύνημα της Παναγίας της Βρυσιώτισσας στην ομώνυμη περιοχή, την εντυπωσιακή πρώην Μονή και Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου, με  μοναδικό σε είδος και πλούτο  μουσείο, τη Μονή των Πατέρων Ιησουϊτών στο ίδιο χωριό και το λαογραφικό της μουσείο και βεβαίως το Ναό της Ευαγγελίστριας στη Χώρα της Τήνου.

Στη Μύκονο:

Τον ιστορικό Ενοριακό μας Ναό αφιερωμένο στην  Παναγία του Ροδαρίου που βρίσκεται στην πλατεία Αλευκάντρας,

Στην Άνδρο:

Τον ιστορικό Ναό του Αγίου Ανδρέα στη Χώρα της Άνδρου.

Στη Χίο:

Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, αλλά και τους ερειπωμένους Ναούς στα Σκλαβιά και στο Φραγκοβούνι το Ναό της «Παναγίας της Καθολικιάς».

Στη Μυτιλήνη:

Θα σας ενθουσιάσει ο προσφάτως ανακαινισμένος από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  Ναός της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται απότμημα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου,

Στη Σάμο:

Τον Καθολικό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο εσωτερικό ιδιωτικού κτηρίου που υπήρξε στο παρελθόν Μοναστήρι των Μοναχών της «Ιεραποστολής στην Αφρική». Ήταν η  πνευματική ακρόπολη του Βαθέως Σάμου και  δεσπόζει στην παραθαλάσσια λεωφόρο στο Βαθύ Σάμου.

Χρήσιμες πληροφορίες  και καθημερινές ειδήσεις για την Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και την Καθολική Επισκοπή Χίου  θα βρείτε και στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας μας:  www. kantam.gr

Καλή ξεκούραση στο σώμα και την ψυχή σας.

Τήνος 18/06/2018

 

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου Λέσβου-Σάμου
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου