Angelus, 6 Αυγούστου 2023

ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ

ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ

37ης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

[2 – 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023]

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

“Πάρκο Τέζου” (Λισαβόνα)
Εορτή της Μεταμοφώσεως του Σωτήρος,

Κυριακή, 6 Αυγούστου 2023

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

μια λέξη αντήχησε πολλές φορές αυτές τις μέρες: «ευχαριστώ», ή μάλλον, «obrigado». Αυτό που μόλις μας είπε ο Πατριάρχης της Λισαβόνας είναι πολύ όμορφο, δηλαδή ότι obrigado δεν εκφράζει μόνο ευγνωμοσύνη για όσα λάβαμε, αλλά και την επιθυμία να ανταποδώσουμε την καλοσύνη. Σε αυτό το γεγονός της χάριτος όλοι λάβαμε, και τώρα ο Κύριος μας κάνει να νιώσουμε την ανάγκη, επιστρέφοντας στο σπίτι, να μοιραστούμε με τους άλλους, δίνοντας μαρτυρία για τη χαρά, για τη δωρεά του Θεού και για όσα ο Θεός έχει βάλει στις καρδιές μας.

Αλλά πριν σας αποχαιρετήσω, θα ήθελα κι εγώ να πω obrigado. Πρωτίστως στον καρδινάλιο Κλεμέντε, και μαζί του στην Εκκλησία και σε όλο τον πορτογαλικό λαό, obrigado. Obrigado στον κ. Πρόεδρο, ο οποίος μας συνόδευσε στα γεγονότα αυτών των ημερών. Obrigado στους εθνικούς και τοπικούς Θεσμούς για την υποστήριξη και τη βοήθεια που παρείχαν. Obrigado στους επισκόπους, ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς. Και obrigado σ’ εσένα, Λισαβόνα, που θα μείνεις στη μνήμη αυτών των νέων ως «σπίτι της αδελφοσύνης» και «πόλη των ονείρων»! Έπειτα, εκφράζω μεγάλη ευγνωμοσύνη στον καρδινάλιο Φάρελ, ο οποίος ξανάνιωσε αυτές τις Ημέρες, και σε όσους ετοίμασαν αυτές τις Ημέρες, καθώς και σε όσους τις συνόδευσαν με την προσευχή. Obrigado στους εθελοντές, στους οποίους αξίζει ένα εγκάρδιο χειροκρότημα για τη μεγάλη υπηρεσία που πρόσφεραν! Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όσους παρακολούθησαν την ΠΗΝ από ψηλά, δηλαδή στους προστάτες Αγίους της εκδήλωσης: έναν πάνω από όλους, τον Ιωάννη Παύλο Β’, ο οποίος έδωσε ζωή στις Παγκόσμιες Ημέρες Νεολαίας.

Και obrigado σε όλους σας, αγαπητοί νέοι! Ο Θεός βλέπει όλο το καλό που είστε. Αυτός μόνο γνωρίζει τι έχει σπείρει στις καρδιές σας. Εσείς φεύγετε από εδώ με ό,τι ο Θεός έσπειρε στην καρδιά σας: κάντε το να μεγαλώσει, φυλάξτε το με προσοχή. Θα ήθελα να κάνω μια σύσταση: κρατήστε το στη μνήμη σας, αποτυπώστε στον νου και στην καρδιά σας τις πιο όμορφες στιγμές, διότι έτσι, όταν φτάσουν κάποιες στιγμές κούρασης και αποθάρρυνσης –κάτι που είναι αναπόφευκτο– και ίσως ο πειρασμός να σταματήσετε στην πορεία ή να κλειστείτε στον εαυτό σας, εσείς να αναζωπυρώσετε τις εμπειρίες και τη χάρη αυτών των ημερών με την ανάμνησή σας, διότι –μην το ξεχνάτε ποτέ– αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό είστε εσείς: ο άγιος πιστός Λαός του Θεού που περπατά στη χαρά του Ευαγγελίου! Θα ήθελα επίσης να στείλω έναν χαιρετισμό στους νέους που δεν μπόρεσαν να βρεθούν εδώ, αλλά συμμετείχαν σε πρωτοβουλίες που διοργανώθηκαν στις χώρες τους από τις Συνόδους της Ιεραρχίας, από τις εκκλησιαστικές Επαρχίες. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, τους αδελφούς και τις αδελφές της υποσαχάριας Αφρικής που συγκεντρώθηκαν στην Ταγγέρη. Σας ευχαριστώ όλους, σας ευχαριστώ!

Ιδιαιτέρως, ας συνοδεύσουμε με την αγάπη και την προσευχή όσους δεν μπόρεσαν να έρθουν λόγω συγκρούσεων και πολέμων. Στον κόσμο υπάρχουν πολλοί πόλεμοι, υπάρχουν πολλές συγκρούσεις. Σκεπτόμενος αυτή την ήπειρο, νιώθω μεγάλο πόνο για την αγαπημένη Ουκρανία, η οποία συνεχίζει να υποφέρει πολύ. Φίλοι και φίλες, επιτρέψτε μου, σ’ εμένα που είμαι πλέον γέροντας, να μοιραστώ μ’ εσάς τους νέους ένα όνειρο το οποίο κουβαλάω μέσα μου: είναι το όνειρο της ειρήνης, το όνειρο των νέων που προσεύχονται για την ειρήνη, ζουν ειρηνικά και χτίζουν ένα μέλλον ειρήνης. Μέσω του Άγγελος Κυρίου ας αποθέσουμε το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της Παναγίας, της Βασίλισσας της Ειρήνης.

Και ένα τελευταίο obrigado το οποίο θα ήθελα να τονίσω στο τέλος: obrigado στις ρίζες μας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, που μας μετέδωσαν την πίστη, που μας μετέδωσαν τον ορίζοντα της ζωής. Αυτοί είναι οι ρίζες μας. Και, επιστρέφοντας στο σπίτι, συνεχίστε να προσεύχεστε για την ειρήνη. Εσείς είστε ένα σημείοειρήνης για τον κόσμο, μια μαρτυρία του πώς διαφορετικές εθνικότητες, γλώσσες, ιστορίες μπορούν να ενώνουν αντί να χωρίζουν. Είστε η ελπίδα ενός διαφορετικού κόσμου. Ευχαριστώ για αυτό. Πάτε μπροστά!

Και στο τέλος υπάρχει μια στιγμή που όλοι περιμένουν: η ανακοίνωση της επόμενης στάσης στην πορεία. Πριν σας πω την τοποθεσία της 41ης ΠΗΝ, σας απευθύνω μια πρόσκληση. Δίνω ραντεβού με τους νέους όλου τουκόσμου το 2025 στη Ρώμη, για να γιορτάσουμε μαζί το Ιωβηλαίο των νέων! Ανυπομονώ να σας δω το 2025 για να γιορτάσουμε μαζί το Ιωβηλαίο των νέων. Και η επόμενη Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί στην Ασία: θα είναι στη Νότια Κορέα, στη Σεούλ! Έτσι, το 2027, από τα δυτικά σύνορα της Ευρώπης θα μετακινηθεί στην Άπω Ανατολή: αυτό είναι ένα όμορφο σημείο της καθολικότητας της Εκκλησίας και του ονείρου της ενότητας του οποίου εσείς είστε μάρτυρες!

Τέλος, ένα τελευταίο obrigado, το απευθύνουμε σε δύο εκλεκτές προσωπικόπητες, τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτής της συνάντησης. Ήταν εδώ μαζί μας, αλλά είναι πάντα μαζί μας, δεν χάνουν τη ζωή μας από τα μάτια τους, αγαπούν τη ζωή μας όσο κανένας άλλος: obrigado σ’ Εσένα, Κύριε Ιησού. Obrigado σ΄ εσένα, Μητέρα μας Μαρία. Και τώρα ας προσευχηθούμε μαζί.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου