ANGELUS: Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου


Κυριακή,
27 Φεβρουαρίου 2022


Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!

Στο Ευαγγέλιο της σημερινής Θείας Λειτουργίας ο Ιησούς μας καλεί να αναλογιστούμε το βλέμμα μας και τον λόγο μας. Το βλέμμα και τον λόγο.

Πρώτα απ’ όλα το βλέμμα μας. Ο κίνδυνος που διατρέχουμε, λέει ο Κύριος, είναι να συγκεντρωθούμε στο να κοιτάξουμε το άχυρο στο μάτι του αδελφού μας χωρίς να προσέξουμε το δοκάρι στο δικό μας (βλ. Λκ 6,41). Με άλλα λόγια, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα ελαττώματα των άλλων, ακόμη και σε αυτά που είναι τόσο μικρά σαν το άχυρο, παραμελώντας γαλήνια τα δικά μας, δίνοντάς τους λίγο βάρος. Αυτό που λέει ο Ιησούς είναι αλήθεια: βρίσκουμε πάντα λόγους να κατηγορούμε τους άλλους και να δικαιολογούμε τον εαυτό μας. Και πολλές φορές παραπονιόμαστε για τα πράγματα που δεν είναι σωστά στην κοινωνία, στην Εκκλησία, στον κόσμο, χωρίς πρώτα να αναρωτηθούμε για εμάς τους ίδιους και χωρίς να δεσμευθούμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Κάθε γόνιμη, θετική αλλαγή πρέπει να ξεκινά από τον εαυτό μας. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Αλλά – εξηγεί ο Ιησούς – κάνοντας έτσι, το βλέμμα μας είναι τυφλό. Και αν είμαστε τυφλοί δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είμαστε οδηγοί και δάσκαλοι για τους άλλους: ένας τυφλός, πράγματι, δεν μπορεί να καθοδηγήσει άλλον τυφλό (βλ. στ. 39).

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, ο Κύριος μας καλεί να καθαρίσουμε το βλέμμα μας. Πρώτα μας ζητά να κοιτάξουμε μέσα μας για να αναγνωρίσουμε τις αδυναμίες μας. Διότι αν δεν μπορούμε να δούμε τα ελαττώματά μας, θα οδηγούμαστε συνεχώςνα μεγεθύνουμε αυτά των άλλων. Αν, από την άλλη, αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας, μας ανοίγει η πόρτα του ελέους. Και αφού κοιτάξουμε μέσα μας, ο Ιησούς μάς καλεί να κοιτάξουμε τους άλλους όπως Αυτόςτούτο είναι το μυστικό: να κοιτάξουμε τους άλλους όπως Αυτός-, που δεν βλέπει πρωτίστως το κακό, αλλά το καλό. Ο Θεός μας κοιτάζει έτσι: δεν βλέπει ανεπανόρθωτα λάθη σε εμάς, αλλά βλέπει παιδιά που κάνουν λάθη. Αλλάζει την οπτική: δεν εστιάζει στα λάθη, αλλά στα παιδιά που κάνουν λάθη. Ο Θεός πάντα ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα λάθη του. Σώζει πάντα τον άνθρωπο. Πάντα πιστεύει στον άνθρωπο και είναι πάντα έτοιμος να συγχωρήσει τα λάθη. Ξέρουμε ότι ο Θεός πάντα συγχωρεί. Και μας καλεί να κάνουμε το ίδιο: να μην επιζητούμε το κακό στους άλλους, αλλά το καλό.

Μετά το βλέμμα, σήμερα ο Ιησούς μας καλεί να αναλογιστούμε τον λόγο μας. Ο Κύριος εξηγεί ότι «το στόμα του ανθρώπου μιλάει από το περίσσευμα της καρδιάς» (στ. 45). Είναι αλήθεια, από τον τρόπο που μιλάει κανείς συνειδητοποιείς αμέσως τι έχει στην καρδιά του. Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε λένε ποιοι είμαστε. Μερικές φορές, όμως, δεν δίνουμε σημασία στα λόγια μας και τα χρησιμοποιούμε επιφανειακά. Αλλά οι λέξεις έχουν βάρος: μας επιτρέπουν να εκφράσουμε σκέψεις και συναισθήματα, να δώσουμε φωνή στους φόβους που έχουμε και στα έργα που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε, να ευλογήσουμε τον Θεό και τους άλλους. Δυστυχώς, όμως, με τη γλώσσα μπορούμε επίσης να τροφοδοτήσουμε τις προκαταλήψεις, να υψώσουμε εμπόδια, να επιτεθούμε, ακόμη και να καταστρέψουμε· με τη γλώσσα μπορούμε να καταστρέψουμε τα αδέλφια μας: το κουτσομπολιό πληγώνει και η συκοφαντία μπορεί να είναι πιο κοφτερή από το μαχαίρι! Σήμερα, ειδικά στον ψηφιακό κόσμο, οι λέξεις τρέχουν γρήγορα, αλλά πάρα πολλοί μεταδίδουν θυμό και επιθετικότητα, τροφοδοτούν ψευδείς ειδήσεις και εκμεταλλεύονται συλλογικούς φόβους για να διαδώσουν διαστρεβλωμένες ιδέες. Ένας διπλωμάτης, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης, είπε ότι «η κατάχρηση των λέξεων σημαίνει περιφρόνηση του ανθρώπου» (D. Hammarskjöld, Tracce di cammino, Magnano BI 1992, 131).

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν τι είδους λέξεις χρησιμοποιούμε: λέξεις που εκφράζουν προσοχή, σεβασμό, κατανόηση, εγγύτητα, συμπόνια ή λέξεις που κυρίως στοχεύουν να μας κάνουν όμορφους μπροστά στους άλλους; Και έπειτα, μιλάμε ήπια ή μολύνουμε τον κόσμο σκορπίζοντας δηλητήρια: επικρίνουμε, παραπονιόμαστε, τροφοδοτούμε την εκτεταμένη επιθετικότητα;

Είθε η Παναγία, της οποίας ο Θεός κοίταξε την ταπεινοφροσύνη, η Παρθένος Μαρία της σιωπής που τώρα παρακαλούμε, να μας βοηθήσει να καθαρίσουμε το βλέμμα και τον λόγο μας.

———————

Mετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου