Angelus, Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

 

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ

Πλατεία Αγίου Πέτρου

Κυριακή,18 Δεκεμβρίου 2022

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα, καλή Κυριακή!

Σήμερα, τέταρτη και τελευταία Κυριακή της Παρουσίας, η Θεία Λειτουργία μας παρουσιάζει τη μορφή του Αγίου Ιωσήφ (βλ. Μτ 1,18-24). Είναι ένας δίκαιος άνθρωπος που πρόκειται να παντρευτεί. Μπορούμε να φανταστούμε τι ονειρεύεται για το μέλλον: μια όμορφη οικογένεια, με μια στοργική σύζυγο και πολλά καλά παιδιά, και μια αξιοπρεπή δουλειά: απλά και καλά όνειρα, όνειρα των απλών και καλών ανθρώπων. Ξαφνικά, όμως, αυτά τα όνειρα γκρεμίζονται από μια ανησυχητική ανακάλυψη: η Μαρία, η αρραβωνιαστικιά του, περιμένει παιδί και αυτό το παιδί δεν είναι δικό του! Τι θα ένιωσε ο Ιωσήφ; Αμηχανία, πόνο, σύγχυση, ίσως και εκνευρισμό και απογοήτευση… Ένιωσε ότι ο κόσμος κατέρρευσε πάνω του! Και τι μπορεί να κάνει;

Ο Νόμος του δίνει δύο δυνατότητες. Η πρώτη είναι να καταγγείλει τη Μαρία και να την κάνει να πληρώσει το τίμημα μιας υποτιθέμενης απιστίας. Η δεύτερη είναι να ακυρώσει τον αρραβώνα τους κρυφά, χωρίς να εκθέσει τη Μαρία σε σκάνδαλο και σε βαριές συνέπειες, αλλά να πάρει πάνω του το βάρος της ντροπής. Ο Ιωσήφ επιλέγει αυτόν τον δεύτερο δρόμο, τον δρόμο του ελέους. Και ιδού, στην καρδιά της κρίσης, καθώς τα σκέφτεται και τα αξιολογεί όλα αυτά, ο Θεός ανάβει ένα νέο φως στην καρδιά του: σε ένα όνειρο του ανακοινώνει ότι η μητρότητα της Μαρίας δεν προέρχεται από προδοσία, αλλά είναι έργο του Αγίου Πνεύματος, και το παιδί που θα γεννηθεί είναι ο Σωτήρας (βλ. στ. 20-21). Η Μαρία θα είναι η μητέρα του Μεσσία και ο Ιωσήφ θα είναι ο φύλακάς τους. Μόλις ξύπνησε, ο Ιωσήφ καταλαβαίνει ότι το μεγαλύτερο όνειρο κάθε ευσεβούς Ισραηλίτου -να είναι ο πατέρας του Μεσσία- εκπληρώνεται γι ‘αυτόν με έναν απολύτως απροσδόκητο τρόπο.

Στην πραγματικότητα, για να το υλοποιήσει, δεν θα του αρκεί να ανήκει στη γενεαλογία του Δαβίδ και να είναι πιστός τηρητής του νόμου, αλλά θα πρέπει να εμπιστεύεται τον Θεό πέρα από όλα, να αποδεχτεί τη Μαρία και τον γιο της με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο από όπως περίμενε, διαφορετικό από το πώς γινόταν πάντα. Με άλλα λόγια, ο Ιωσήφ θα πρέπει να εγκαταλείψει τις καθησυχαστικές του βεβαιότητες, τα τέλεια σχέδιά του, τις θεμιτές προσδοκίες του και να ανοιχτεί σε ένα μέλλον που θα πρέπει όλο να το ανακαλύψει. Και ενώπιον του Θεού, που ανατρέπει τα σχέδια και ζητά να τον εμπιστευτούν, ο Ιωσήφ απαντά ναι. Το θάρρος του Ιωσήφ είναι ηρωικό και πραγματοποιείται στη σιωπή: το θάρρος του είναι να εμπιστεύεται, εμπιστεύεται, αποδέχεται, είναι πρόθυμος, δεν ζητά περαιτέρω εγγυήσεις.

Αδελφοί και αδελφές, τι μας λέει ο Ιωσήφ σήμερα; Κι εμείς έχουμε τα όνειρά μας, και ίσως τα Χριστούγεννα να τα σκεφτόμαστε περισσότερο, να αναρωτιώμαστε. Ίσως μετανιώνουμε για μερικά μη επαληθεύσιμα όνειρα και βλέπουμε ότι οι καλύτερες προσδοκίες πρέπει συχνά να έρχονται αντιμέτωπες με απροσδόκητες, ανησυχητικές καταστάσεις. Και όταν συμβαίνει αυτό, ο Ιωσήφ μας δείχνει τον δρόμο: δεν πρέπει να ενδίδουμε σε αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και το κλείσιμο, αυτός είναι ο λάθος τρόπος!

Αντίθετα, είναι απαραίτητο να αποδεχόμαστε τις εκπλήξεις, τις εκπλήξεις της ζωής, ακόμη και τις κρίσεις, με προσοχή: ότι όταν βρισκόμαστε σε κρίση, δεν πρέπει να επιλέγουμε βιαστικά ακολουθώντας το ένστικτο, αλλά να αφήσουμε τον εαυτό μας να περάσει από το κόσκινο, όπως έκανε ο Ιωσήφ, «τα είχε όλα αυτά στο νου και σκεφτόταν» (πρβλ. στ. 20) και να βασιστούμε στο βασικό κριτήριο: το έλεος του Θεού.

Όταν κάποιος βιώνει την κρίση χωρίς να ενδώσει στο κλείσιμο, τον θυμό και τον φόβο, αλλά κρατά την πόρτα ανοιχτή στον Θεό, Αυτός μπορεί να παρέμβει. Αυτός είναι ειδικός στο να μεταμορφώνει τις κρίσεις σε όνειρα: ναι, ο Θεός ανοίγει τις κρίσεις σε νέες προοπτικές, τις οποίες δεν φανταζόμασταν προηγουμένως, ίσως όχι όπως περιμένουμε, αλλά όπως Αυτός ξέρει. Και αυτοί είναι, αδελφοί και αδελφές, οι ορίζοντες του Θεού: εκπληκτικοί, αλλά απείρως ευρύτεροι και πιο όμορφοι από τους δικούς μας! Είθε η Παρθένος Μαρία να μας βοηθήσει να ζήσουμε ανοιχτοί στις εκπλήξεις του Θεού.

———————

Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου