ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΙΔ’
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ
Πλατεία Αγίου Πέτρου
Κυριακή, 1η Νοεμβρίου 2026
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλή Κυριακή.
Η πανήγυρη των Αγίων Πάντων, την οποία εορτάζουμε σήμερα, μας προσκαλεί να γευθούμε τη χαρά εκείνης της αναρίθμητης οικογένειας ανδρών και γυναικών οι οποίοι, ακολουθώντας τον Κύριο Ιησού, έκαναν τη ζωή τους δώρο προς τον Θεό και τον πλησίον και που, μέσα από τις διαφορετικές πορείες αγιασμού τους, πόθησαν «τον ωκεανό της άπειρης αγάπης», σύμφωνα με μια όμορφη έκφραση του μακαριστού Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄ (Εγκύκλιος Επιστολή Spe salvi, 12).
Η Ακολουθία του Λόγου της σημερινής εορτής μάς τους παρουσιάζει ως «ένα τεράστιο πλήθος, που κανείς δεν μπορούσε να αριθμήσει, από κάθε έθνος, φυλή, λαό και γλώσσα» (Απ 7,9). Πράγματι, σήμερα εορτάζουμε όλους τους αγίους: εκείνους που η Εκκλησία έχει επίσημα αναγνωρίσει ως αγίους, αλλά και τους αναρίθμητους άλλους που δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα, τους οποίους όμως γνωρίζει ο Θεός.
Όπως μας υπενθυμίζει το σημερινό Ευαγγέλιο (βλ. Μτ 5,1-12), πρόκειται για ανθρώπους φτωχούς στο πνεύμα, αλλά πλούσιους από την αγάπη του Θεού. Τα πρόσωπά τους είναι χαραγμένα από τα δάκρυα, αλλά βρίσκουν παρηγοριά στην προσευχή. Είναι πράοι απέναντι στη βία και ανταμείβονται από τον Πατέρα. Διψούν για τη δικαιοσύνη και βρίσκουν την πληρότητα στα βάθη της συνείδησής τους. Είναι πρόθυμοι να συγχωρούν και δέχονται τον εναγκαλισμό του θείου ελέους. Έχουν καρδιά άοπλη, αλλά ο Θεός τούς προστατεύει. Είναι ειρηνοποιοί και ο Θεός τούς καλεί με το όνομά τους. Διώκονται και υβρίζονται, αλλά παραμένουν δυνατοί στην πίστη και στην αγάπη.
Είναι πραγματικά αδύνατο να «μετρήσει» κανείς το πλήθος αυτών των αδελφών μας, και όχι μόνο από αριθμητική άποψη. Πράγματι, η αγιότητα δεν μπορεί να περιοριστεί σε κανέναν υπολογισμό, όπως δεν μπορεί να μετρηθεί και το καλό που όλοι οι άγιοι σκόρπισαν γύρω τους μέσα στον κόσμο.
Ατενίζοντάς τους με θαυμασμό, αναρωτιόμαστε: τι καρπούς απέδωσαν αυτοί οι άνθρωποι με τη χάρη του Θεού; Πρωτίστως, πράξεις και επιλογές αγάπης, που ξεπερνούν τους υπολογισμούς της απληστίας και την αλαζονική δύναμη του κακού, το οποίο μερικές φορές φαίνεται να επικρατεί.
Οι άγιοι και οι αγίες αποτελούν το ωραιότερο και ισχυρότερο σημείο της Βασιλείας του Θεού που έρχεται ή, καλύτερα, που —όπως διδάσκει ο Ιησούς— βρίσκεται ήδη ανάμεσά μας (βλ. Λκ 17,20-21).
Επιπλέον, αυτό το μακάριο πλήθος περιλαμβάνει ανθρώπους με τις πιο διαφορετικές καταβολές, πολιτισμούς και συνθήκες ζωής. Η αγιότητα δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά μια παγκόσμια κλήση, που απευθύνεται στον καθένα μας, εκεί όπου ζει.
Αυτό είναι το γεμάτο ελπίδα μήνυμα της σημερινής εορτής: ο Θεός βλέπει το καλό που εμείς δεν βλέπουμε, γνωρίζει ιστορίες που εμείς αγνοούμε και φθάνει σε καρδιές στις οποίες εμείς δεν μπορούμε να φθάσουμε.
Είθε η Αειπάρθενος Μαρία, η μακαρία επειδή πίστεψε στον λόγο του Κυρίου, να συνοδεύει τα βήματά μας στην οδό της αγιότητας, ώστε να μην κουραζόμαστε ποτέ να οικοδομούμε την ειρήνη, τόσο στις σημαντικότερες περιστάσεις όσο και στις απλές στιγμές της καθημερινής ζωής.
—————–
Μετάφραση: π.Λ


