ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ GIANFRANCO RAVASI ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ GIAN FRANCO RAVASI ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναγορεύθηκε ο καρδινάλιος Gianfranco Ravasi, πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό.

«Με εξαιρετική τιμή σήμερα στην ιστορική  Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών απονέμουμε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστήμιου σε μια διακεκριμένη προσωπικότητα της δυτικής διανόησης».  Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την προσφώνησή του ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής κ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ο καρδινάλιος Ραβάζι γεννήθηκε το 1942 στην πόλη Merate κοντά στο Μιλάνο και χειροτονήθηκε ιερέας σε ηλικία 24 ετών ενώ 23 χρόνια αργότερα ανέλαβε την διεύθυνση μιας από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ιταλίας τηνΑμβροσιανή βιβλιοθήκη (ιταλικά: Biblioteca Ambrosiana) του Μιλάνου. Το 2007 ο πάπας Βενέδικτος τον ονόμασε επίσκοπο ενώ τρία χρόνια αργότερα τον τίμησε με το υψηλότερο αξίωμα αυτό του καρδιναλίου. Σε όλες τις φάσεις της πορείας του δεν παρέλειπε να ασχολείται και με την συγγραφή  όχι μόνο θεολογικών  έργων αλλά και  φιλολογικών μελετών, όπως οι σχετικές με τον Δάντη, γεγονός που συνέβαλε στην επιλογή του ως επίτιμου προέδρου της περίφημης Casa d iDante της Ρώμης το σημαντικότερο κέντρο Δαντικών σπουδών, καθώς και την αγόρευσή του σε επίτιμου διδάκτορα πολλών πανεπιστημίων όπως του Ουρμπίνο, του Έρμπαχάν, του Λατερανού, της Μπολόνια και πολλών άλλων. 

Ο καρδινάλιος Ραβάζι, όπως θύμισε ο Πρύτανης κ. Δημόπουλος,  το 2009 όταν έγιναν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακροπόλεως πρωτοστάτησε στον επαναπατρισμό μαρμάρινων σπαραγμάτων και μετώπων του Παρθενώνα που φυλάσσονταν στο μουσείου του Βατικανού. «Τότε με την παρουσία του στην τελετή εγκαινίων τόνισε τον συμβολισμό αυτής της χειρονομίας που αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση σε διεθνές επίπεδο».

Το τμήμα της ιταλικής γλώσσης και φιλολογίας με βάση τις εμβριθείς μελέτες του γύρω από την ιταλική λογοτεχνία και τον πολιτισμό προέβη στην αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας παρουσίασε το έργο και την προσωπικότητα του Τιμώμενου. Σήμερα, όπως είπε ο Πρόεδρος του Τμήματος, «το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει για πρώτη φορά την πύλη του και την αγκαλιά του για να δεχθεί στην κοινότητά του έναν υψηλόβαθμο Ιεράρχη της Καθολικής Εκκλησίας, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πρόκειται για ένα διακεκριμένο λόγιο σε διεθνές επίπεδο».

Αναφερόμενος στο πλούσιο συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του τιμώμενου, ο καθηγητής κ. Ζώρας  αναφέρθηκε στις συνεχείς αναφορές του καρδιναλίου Ραβάζι στον ελληνικό πολιτισμό και γράμματα γεγονός που αναδεικνύει την σχέση του με την ελληνική σκέψη και δημιουργία. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτής της σχέσης περιέγραψε ο κ. Ζώρας: «Ως ιεροσπουδαστής στο σεμινάριο, [ο Ραβάζι], είχε μεταφράσει από τα αρχαία ελληνικά την απολογία του Σωκράτη, γεγονός που όπως ο ίδιος αναφέρει καθόρισε την μετέπειτα πνευματική του ταυτότητα, αφού ενστερνίστηκε την Πλατωνική απόφανση, δηλαδή ότι μια ζωή χωρίς έρευνα δεν αξίζει να την ζεις».  Ακολούθησε η ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από τον πρόεδρο του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας καθηγητή Γεράσιμο Ζώρα.

Στην ομιλία του «Atene in Vaticano» (η Αθήνα στο Βατικανό) ο καρδινάλιος Ραβάζι, με την δύναμη των λέξεων, επιβεβαίωσε αυτή την προσωπική του σχέση και τον θαυμασμό του για την ελληνική σκέψη και δημιουργία ξεδιπλώνοντας κάποιες από τις πτυχές της και εντυπωσιάζοντας το πολυπληθές ακροατήριο.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελλάδα Σεβασμ. Savio Hon, ο  Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανός, ο Έξαρχος Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος Σεβασμ. Εμμανουήλ, ο Έξαρχος Αρμενίων Καθολικών π. Ιωσήφ, ο Σεβασμ. Δημήτριος Σαλάχας, ο πρόεδρος της ΚΙΚΕΔΕ κ. Προβελέγγιος ενώ τον μακαριότατο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος.

Η τελετή ολοκληρώθηκε  με άρια από το έργο I Capuletie di Montecchi του Bellini από την Σοπράνο Ζωρζέτ Χαραλαμπίδου και στο πιάνο τον Σάββα Ρακιντζάκη.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου