Αλλαγή ή Μεταστροφή;

2

Αλλαγή ή Μεταστροφή;

Η λέξη «μεταστροφή» σημαίνει αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας. Δεν μιλάμε λοιπόν, μόνο για μια αλλαγή ηθικής στον τρόπο της ζωής μας, αλλά για μια αλλαγή του τρόπου που σκεφτόμαστε, μια θεολογική αλλαγή, διότι περικλείει ένα νέο τρόπο να σκέφτομαι το Θεό! Η μεταστροφή δεν είναι μια εξωτερική αλλαγή, αλλά ένας νέος προσανατολισμός, ολκλήρου του ανθρώπου.
Πρόκειται για ένα πέρασμα, πραγματικό και αληθινό, του εγωισμού προς την αγάπη, απ’ την υπεράσπιση του εαυτού μας, σε δώρο του άλλου! Ένα πέρασμα τόσο διαφορετικό και ανανεωτικό, που είναι ασυμβίβαστο με τις παλιές αντιλήψεις (διανοητικές, θρησκευτικές και κοινωνικές). Είναι η φράση του Ευαγγελίου «το καινούριο κρασί δεν μπαίνει σε παλαιά ασκιά»… Δεν πρόκειται για μια αντιμετώπιση του εαυτού του όπου ο άνθρωπος ανακαλύπτει το μέτρο και την κατεύθυνση της προσωπικής αλλαγής, αλλά σχετίζοντας τον εαυτό του με το μέτρο του Θεού.
Η πρώτη κίνηση γι αυτού του είδους την αλλαγή δεν είναι εκ μέρους του ανθρώπου προς τον Θεό, αλλά του Θεού προς τον άνθρωπο. Είναι μια κίνηση χάρης που έκανε τον άνθρωπο ν’ αλλάξει και συνάμα να γίνει υπόδειγμα για τους άλλους. Μιλάμε λοιπόν για μια αλλαγή συμπεριφοράς που οδηγεί την ψυχή σε μεταστροφή και μια μεταστροφή της ψυχής που φέρνει αλλαγή στη συμπεριφορά της ζωής μας. Εμάς – τους χριστιανούς – μας αφορούν και τα δύο και αλλαγή νοοτροπίας και μεταστροφή της συμπεριφοράς μας!

π.ΜΒ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου