Ακολουθούμε τον Ιησού όχι από συμφέρον αλλά από πίστη

Ακολουθούμε τον Ιησού όχι από συμφέρον αλλά από πίστη

Σήμερα το πρωί στη Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta, ο Πάπας Φραγκίσκος μας κάλεσε να αναρωτηθούμε: ακολουθώ τον Ιησού από συμφέρον ή λόγω πίστης; Και ακόμη: τι έκανε ο Ιησούς στη ζωή μου; Πώς ανταποκρίνομαι σε αυτή την αγάπη;

Κατά την ομιλία στη Θεία Λειτουργία στον Οίκο Santa Marta, ο Πάπας σήμερα το πρωί, προειδοποιεί να μην ακολουθούμε τον Ιησού από «συμφέρον», δηλαδή για τα θαύματα που πραγματοποιεί και μας παροτρύνει να τον αναζητάμε λόγω πίστης, για να ακούσουμε τον Λόγο του. Γι αυτό πρέπει να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας σχετικά με αυτό που ο Κύριος έχει πραγματοποιήσει στη ζωή μας και έτσι να ανταποκρινόμαστε με αγάπη.

Να μην αναζητάμε τον Ιησού για τα θαύματα

Ο Πάπας εμπνεύστηκε από το σημερινό Ευαγγέλιο του Ιωάννη (Ιω 6,22-29) το οποίο μας διηγείται ότι μετά από τον πολλαπλασιασμό των άρτων και των ιχθύων, το πλήθος ήθελε να κάνει τον Ιησού βασιλιά και τον αναζητούσε όχι μόνο για να τον ακούσει αλλά και από «συμφέρον», επειδή έκανε θαύματα. Ο Ιησούς όμως αποσύρεται και όταν τον βρίσκουν, τους επιπλήττει: «εσείς με αναζητάτε όχι επειδή είδατε τα σημάδια αλλά επειδή φάγατε από αυτούς τους άρτους και χορτάσατε». Ο Φραγκίσκος σημειώνει, επομένως, τις δύο απόψεις που συνυπάρχουν: από τη μια πλευρά αναζητούσαν τον Ιησού για να αισθανθούν τον Λόγο «να αγγίζει την καρδιά τους», λόγω πίστης, αλλά από την άλλη και από συμφέρον. Ήταν καλοί άνθρωποι αλλά με μικρή πίστη «λόγω συμφέροντος». Ο Ιησούς επομένως επιπλήττει για την μικρή πίστη.

Να αναζητάμε την αγάπη του Θεού

Μια στάση που διαφαίνεται και με την ίαση του δαιμονισμένου από τη Γέρασα: όταν ο κόσμος βλέπει ότι έχει χάσει τους χοίρους, νομίζει ότι αυτό δεν είναι σωστό, ότι έτσι χάνονται χρήματα και κατά συνέπεια, του είπαν να φύγει. Το ίδιο και με την ίαση των 10 λεπρών: ένας μόνο επέστρεψε για να τον ευχαριστήσει ενώ οι άλλοι, μετά την ίαση, ξέχασαν τον Ιησού. Γι αυτό ο Ιησούς καλεί να εργαζόμαστε όχι για την τροφή που χάνεται αλλά γι αυτή που παραμένει στην αιωνιότητα δηλαδή για «τον Λόγο του Θεού και την αγάπη του Θεού».

Ο Στέφανος ακολουθεί τον Ιησού χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες

Υπάρχει όμως και μια άλλη στάση: εκείνη του Αγίου Στέφανου ο οποίος, όπως φαίνεται στο Πρώτο Ανάγνωσμα (Πράξεις 6,8-15), μιλούσε με σαφήνεια, τόσο ώστε δεν μπορούσαν να αντισταθούν στη σοφία του:

Ακολουθούσε τον Ιησού χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες: αυτό μου ταιριάζει, δεν μου ταιριάζει… δεν ήταν ένας συμφεροντολόγος. Αγαπούσε. Και ακολουθούσε τον Ιησού, βέβαιος, και έτσι πέθανε. Τον κατηγόρησαν για συκοφαντία, τον ενέπλεξαν σε αυτό και κατέληξε να πεθάνει από λιθοβολισμό. Αλλά δίνοντας μαρτυρία για τον Ιησού.

Να ενθυμούμαστε αυτό που ο Ιησούς πραγματοποίησε στη ζωή μας

Τόσο το πλήθος του Ευαγγελίου όσο και ο Στέφανος ακολουθούν τον Ιησού, αλλά υπάρχουν δύο τρόποι γι αυτό: δίνοντας τη ζωή μας ή με λίγο «προσωπικό συμφέρον», σημειώνει ο Πάπας. Η πρόσκληση που απευθύνει επομένως προς τον καθένα είναι να αναρωτηθούμε πώς ακολουθούμε τον Ιησού. Η συμβουλή του είναι να «φρεσκάρουμε τη μνήμα μας» αναρωτώμενοι τι έχει κάνει ο Ιησούς, όχι γενικά, αλλά συγκεκριμένα, για τη δική μας ζωή:

Και θα βρούμε τόσο σπουδαία πράγματα που ο Ιησούς μας έχει δώσει δωρεάν, επειδή μας αγαπά: στον καθένα μας. Και μόλις δω αυτά που ο Ιησούς έχει κάνει για μένα, κάνω στον εαυτό μου τη δεύτερη ερώτηση: και εγώ, τι πρέπει να κάνω για τον Ιησού; Και με αυτόν τον τρόπο, με αυτές τις δύο ερωτήσεις, ίσως μπορέσουμε να καθαρίσουμε τον εαυτό μας από κάθε είδους πίστη συμφέροντος. Όταν βλέπω όλα αυτά που μου έχει δώσει ο Ιησούς, η γενναιόδωρη καρδιάς λέει: «Ναι, Κύριε, δίνω τα πάντα! Και δεν θα κάνω πλέον αυτά τα λάθη, αυτές τις αμαρτίες, θα αλλάξω ζωή …». Ο δρόμος της μεταστροφής από αγάπη: εσύ μου έδωσες τόση αγάπη, και εγώ επίσης σου δίνω αυτή την αγάπη.

Να καθαριστεί η πίστη μας από το συμφέρον

Συνεπώς, ο Πάπας επαναλαμβάνει τη σημασία αυτών των δύο ερωτήσεων για την κάθαρση της πίστεως:

Αυτό αποτελεί μια ωραία δοκιμασία για το πώς ακολουθούμε τον Ιησού: από συμφέρον ή όχι;

Ανανεώνουμε τη μνήμη μας: οι δύο ερωτήσεις. Τι έχει κάνει ο Ιησούς για εμένα, για τη ζωή μου, από αγάπη; Και βλέποντας αυτό, τι πρέπει να κάνω εγώ, για τον Ιησού, πώς ανταποκρίνομαι σε αυτή την αγάπη. Και έτσι θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε την πίστη μας από κάθε είδους συμφέροντος. Είθε ο Κύριος να μας βοηθά σε αυτή την πορεία.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 19ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 11 Αυγούστου 2022   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΛΑΡΑΣ

  Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων του 1211 ή 1212 μια όμορφη δεκαοχτάχρονη νεαρή φεύγει από το πατρικό της στην Ασίζη και πηγαίνει στην

Γενική Ακρόαση Τετάρτης 10 Αυγούστου 2022

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ   Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022    Κατήχηση περί Γήρατος – 16. «Πηγαίνω να σας ετοιμάσω τόπο» (Ιω 14,2).

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου