Κάλεσμα του Καρδιναλίου Τagle

3

Κάλεσμα του Καρδιναλίου Τagle

Η Διεθνής Κάριτας προώθησε ένα διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα η Εγκύκλιος «Όλοι Αδέλφια», εμβαθύνοντας τη χρησιμότητά της για το θεσμό. Ο στόχος του διαδικτυακού σεμιναρίου ήταν να εξερευνήσει την Εγκύκλιο του Πάπα έτσι ώστε να μπορεί να γίνει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα για κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Να διαβάσετε και να μελετήσετε την εγκύκλιο «όλοι αδέλφια».
Ο Καρδινάλιος Tagle Πρόεδρος της Διεθνούς Κάριτας, ενθάρρυνε τον καθένα να διαβάσει την εγκύκλιο στο σύνολό του, γιατί, όπως εξήγησε, «ο Πάπας Φραγκίσκος φέρνει μερικές από τις προηγούμενες ιδέες του σε μια νέα σύνθεση ως απάντηση στις τρέχουσες συνθήκες ενός κλειστού κόσμου. ” Και αυτό συνέχισε, ο Καρδινάλιος, «πάντα με βάση την πλούσια βιβλική παράδοση της Εκκλησίας και την ηθική και κοινωνική διδασκαλία της Εκκλησίας». Στη συνέχεια, ο Tagle αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά θλιβερά σημάδια της έλλειψης αγάπης» που κάνουν τον κόσμο μας να υποφέρει. Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν “πολυάριθμες εκδηλώσεις στις οποίες είναι προφανές ότι ο κόσμος κλείνεται στον εαυτό του”, είπε ο Καρδινάλιος. Και σ’ αυτόν τον κλειστό κόσμο όλοι υποφέρουμε, αλλά οι φτωχοί υποφέρουν περισσότερο. Είναι αυτοί που ξεχνιούνται εύκολα, παραμελούνται, απορρίπτονται και «ο καθένας από εμάς θα πρέπει να είναι αηδιασμένος από τις συνέπειες του κλειστού κόσμου», καθώς αυτές είναι συνέπειες που επηρεάζουν τα ανθρώπινα όντα, το μέλλον και τη δημιουργία.

Καθολική αγάπη
Ο Καρδινάλιος Tagle έμεινε σε δύο κύρια σημεία της Εγκυκλίου. Το πρώτο είναι η παγκόσμια αγάπη. Εξήγησε ότι στους αδελφούς όλη η εικόνα της φιλανθρωπίας επικεντρώνονται στην καθολικής αγάπη, διότι «έτσι ο Θεός αγαπά. Ο Θεός αγαπά όλους». Αυτή είναι η αγάπη που δείχνει ο Ιησούς, εξήγησε. «Αγαπούσε όλους, ειδικά εκείνους τους οποίους η κοινωνία θεωρούσε μη αγαπητούς, περιθωριοποιημένους: η παραβολή του Καλού Σαμαρείτη μας δείχνει κάποιον από τον οποίο μπορούμε να μάθουμε την καθολική αγάπη και για έναν ξένο».

Μια κουλτούρα συνάντησης
Το δεύτερο σημείο που υπογραμμίζεται είναι αυτό που σχετίζεται με την κουλτούρα της συνάντησης. “Η καθολική αγάπη – συνέχισε ο Καρδινάλιος – θα μπορούσε εύκολα καταντήσει σ’ ένα σλόγκαν μπορεί, αν δεν συνοδεύεται από τη συνάντηση της συγκεκριμένης παραβολής. Υπενθύμισε επίσης ότι ο Άγιος Πατέρας συχνά το επαναλαμβάνει εάν κάποιος συμμετέχει σε διάλογο, πρέπει επίσης να γνωρίζει τη δική του ταυτότητα, ώστε να μην την αρνείται. Με τον ίδιο τρόπο, κάθε έθνος έχει δικαίωμα στο πολιτικό του σύστημα, αλλά η εθνική πολιτική πρέπει να οδηγήσει σε διεθνή πολιτική φιλανθρωπία. Η ελπίδα που εκφράζει ο Καρδινάλιος είναι ότι «μέσω ενός πολιτισμού της συνάντησης είναι δυνατόν να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος για να ασκηθεί η πολιτική, να αντιμετωπιστεί η οικονομία, έναν καλύτερο τρόπο για να δημιουργηθεί η πολιτιστική φιλία ώστε να επιλυθούν και οι συγκρούσεις. “Όλα αυτά οδηγούν στο κοινό καλό: θα είναι το καλό όλων αυτών και θα ωφελήσει τελικά το ατομικό αγαθό.
Τέλος, ο Καρδινάλιος Tagle σημείωσε ορισμένα μαθήματα που η Διεθνής Κάριτας μπορεί να πάρει από την Εγκύκλιο μεταξύ των οποίων να ενωθεί με τον Άγιο Πατέρα και να είναι ενήμερος και προειδοποιημένος απέναντι στα σημάδια του κλεισίματος των καρδιών, των χεριών, του νου, των εδαφών. και των πολιτισμών. Αυτά τα σημάδια είναι πολύ λεπτά, κατέληξε, αλλά όλοι οι αδελφοί μας ζητούν να ανοίξουμε τα μάτια μας και να είμαστε απαιτητικοί, και ευαίσθητοι στις συμπεριφορές που διαθέτουν καθολική διαφάνεια.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 24 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου