Αγιοσύνη ή τελειότητα

3

Αγιοσύνη ή τελειότητα

Όλοι είναι δυνατό να γίνουν «άγιοι» αλλά δεν γίνονται. Όπως και όλοι οι μαθητές μπορούν να πάρουν «άριστα» μα δεν παίρνουν!
Ρίξτε μια ματιά στην ζωή των αγίων, στους γνωστούς, σ’ αυτούς που φέρετε το όνομά τους, εκείνων που τα αγάλματα ή οι εικόνες βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες, τα άτομα που γνωρίσατε και τα θεωρείτε «Αγίους». Όλοι έχουν ένα κοινό γνώρισμα: απάντησαν στο κάλεσμα του Χριστού, στους Μακαρισμούς.
Οι Μακαρισμοί είναι πρόσκληση χαράς. Ολόκληρο το Ευαγγέλιο είναι κάλεσμα Ζωής. «Σας τα λέω αυτά, για να έχετε ζωή και να την έχετε άφθονη» (Ιων. 10,10).
Η αγιοσύνη δεν βρίσκεται απ’ την πλευρά των εκλεκτών, αλλά είναι πρόσκληση – κάλεσμα και ο Χριστός περιμένει απάντηση που περικλείει όλη τη ζωή μας. Έτσι μαθαίνουμε ότι η τελειότητα είναι ένα άπιαστο ιδανικό. Την κατασκευάζει ο άνθρωπος για ν’ απολαύσει τις επιτυχίες του και ν’ αποδείξει – με καμάρι – αυτό που είναι ικανός να κάνει. Σε αντίθεση, η αγιοσύνη είναι Δώρο. Δώρο του Θεού. Η τελειότητα δεν ανέχεται τις ήττες και τις αποτυχίες της ζωής. Η αγιοσύνη δεν τις φοβάται γιατί είναι ταπεινή.
Ταπεινωνόμαστε όταν νομίζουμε ότι είμαστε κάτι, ενώ δεν είμαστε. Είμαστε ταπεινοί όταν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι, με φως και σκοτάδι, με χαρές και νεύρα, με επιτυχίες και αποτυχίες.
Χρειάζεται προσοχή να μην πέσουμε στην παγίδα ότι η αγιοσύνη είναι μια «κατάσταση» ή ένα απόκτημα. Η αγιοσύνη είναι ένα ταξίδι, ένας σκοπός για όποιον θέλει να ζήσει τα λόγια του Ευαγγελίου. Μια «πορεία» που αφορά κυρίως την καρδιά κάθε ανθρώπου!

ΠΜΒ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου