CEI και περίοδος μετά Covid, νέες υποδείξεις για το φθινόπωρο

2

CEI και περίοδος μετά Covid, νέες υποδείξεις για το φθινόπωρο

Επιστολή από την προεδρία της Ιταλικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (CEI) προς τους Επισκόπους: «Υπάρχει ακόμη πάρα πολύ φόβος, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι απουσιάζουν από τον ναό. Ευνόηση της συμμετοχής ατόμων και οικογενειών. Επανέρχεται το Μυστήριο του Χρίσματος».

Η ανάκαμψη θα είναι «σταδιακή» και «περιορισμένη από τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας», μερικά από τα οποία «συνδέονται με αξιολογήσεις ανά περιφέρεια», αλλά τα σχέδια της Ιταλικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για τις ποιμαντικές δραστηριότητες του επόμενου φθινοπώρου είναι ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο, σε σύγκριση με αυτό που ισχύει τώρα από τις 18 Μαΐου με την επανεκκίνηση των δημοσίων τελετών μετά το lockdown.

Σε μια επιστολή προς τους Ιταλούς Επισκόπους, η προεδρία της CEI υποδεικνύει νέους τρόπους ρύθμισης της εκκλησιαστικής ζωής, πάντα σε συμμόρφωση με τους κανόνες κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού και μετά από διαβούλευση με την κυβέρνηση και την ειδική τεχνικο-επιστημονική επιτροπή, θεσμούς με την οποίους η συνεργασία έχει βελτιωθεί μετά τις συγκρούσεις του Μαρτίου-Απριλίου.

Η πρόσκληση είναι να «συνεργαστούμε για να θέσουμε τις προϋποθέσεις με τις οποίες να ανοίξουμε σε νέες μορφές εκκλησιαστικής παρουσίας» αφού, λόγω του φόβου και ενός κάποιου «αποπροσανατολισμού», αυτό που καταγράφεται στις εκκλησίες σήμερα είναι ένα μεγάλο κενό. «Μετά από μήνες χρήσης του διαδικτύου – το οποίο αποδείχθηκε επίσης πολύτιμο – υπάρχει μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας στη χώρα, μια κοινωνική αναταραχή που αφορά και τους φόβους για μια φθινοπωρινή οικονομική κατάρρευση, μια δυσκολία στην ενεργό συμμετοχή», λέει η προεδρία των Ιταλών Επισκόπων. «Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που είναι πιο φοβισμένοι, πιο φτωχοί και πιο μοναχικοί;» αναρωτώνται οι Επίσκοποι. Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε τρόπους συμμετοχής των πιστών, διότι «η εμπειρία της πανδημίας δεν μπορεί να μας αφήσει όπως πριν».

Εν τω μεταξύ, από τον Σεπτέμβριο ίσως αυξηθεί το τωρινό ανώτατο όριο των 200 θέσεων κατά τις ιερές ακολουθίες μέσα στους ναού. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν “χώνεψαν” πολλοί πιστοί, οι οποίοι επέκριναν το γεγονός ότι έμειναν σχεδόν έρημοι καθεδρικοί ναοί που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το διπλάσιο του αριθμού των πιστών, με όλη την προβλεπόμενη απόσταση. Για την καλοκαιρινή περίοδο, πολλοί εφημέριοι επέλεξαν υπαίθριες τελετουργίες, στην αυλή της εκκλησίας ή σε αθλητικά γήπεδα. Στην επιστολή της η CEI αναφέρεται ότι, κατόπιν αιτήματος για αύξηση του αριθμού των 200 ατόμων σε κλειστούς χώρους, η τεχνικο-επιστημονική επιτροπή αφήνει την απόφαση στις Περιφέρειες. «Η δυνατότητα των μελών της οικογένειας να συμμετέχουν μαζί στους ιερές ακολουθίες και να κάθονται στον ίδιο πάγκο, βρίσκει θετική ανταπόκριση στην πρακτική της καθημερινής ζωής», λέει ένα άλλο απόσπασμα της επιστολής.

Ενώ οι ενδείξεις από το Υπουργείο Εσωτερικών μιλούν για την επιστροφή των ψαλτών και των χορωδιών στους ναούς, η επιστολή αναφέρεται επίσης στην επάνοδο της τέλεσης των Ιερών Μυστηρίων «αρχίζοντας από αυτά της χριστιανικής μυήσεως», δηλαδή των Μυστηρίων του Βαπτίσματος, του Χρίσματος και της Πρώτης Κοινωνίας. «Δεν υπάρχουν εμπόδια στο να τελέσουμε με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα», τονίζει η Προεδρία της CEI, και προτείνει: «Είναι καλό να φροντίζουμε ώστε η τέλεσή τους, ακόμη και σε μικρές ομάδες, να πραγματοποιείται πάντοτε σε κοινοτικό πλαίσιο». Ειδικότερα, για το Χρίσμα, ζητείται η χρίση με το Άγιο Μύρο να γίνεται «με βαμβάκι ξεχωριστό για κάθε χριόμενο». Η ίδια διαδικασία ισχύει και για τις βαπτισματικές χρίσεις καθώς και για το Μυστήριο του Ευχελαίου.

Επίσης η CEI καλεί να μην σταματήσουν οι πρωτοβουλίες ευαγγελισμού και αυτές για τα παιδιά, δηλαδή η κατήχηση. Παρατηρεί με λύπη ότι η επιστροφή στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας “cum popolo” «χαρακτηρίστηκε και από έναν κάποιο αποπροσανατολισμό» και ιδίως από «μια εκτεταμένη απουσία των παιδιών και των νέων». Ένα φαινόμενο που δεν πρέπει να υποτιμάται, αλλά μάλλον πρέπει να το «αφουγκραστούμε». Τα αρμόδια γραφεία που είναι υπεύθυνα για την κατήχηση, συντονισμένα από το εθνικό, εργάζονται συνεπώς «για να προωθήσουν και να υποστηρίξουν τη δέσμευσή τους σε μια κοινοτική εμβάθυνση που να οδηγεί σε κατάλληλες επιλογές δράσης, οι οποίες να μην εμπνέονται από το σύνηθες “έτσι κάναμε πάντοτε”, αλλά από τις δυνατότητες που προσφέρει η παρούσα στιγμή».

Μια εποχή στην οποία «ο κόσμος έχει αλλάξει», αναφέρουν οι Επίσκοποι της CEI. Γι’ αυτό, εύχονται η πανδημία να ανοίξει θετικές προοπτικές: «Με τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες της, μας ζητά να μην περιορίσουμε τους ορίζοντες της εμβάθυνσής μας και του ζήλου μας απλώς σε πρωτόκολλα ή σε πρακτικές λύσεις».

Εάν πράγματι η εμπειρία της πανδημίας δεν μπορεί να μας αφήσει πραγματικά όπως πριν – διαβάζουμε στις τελευταίες γραμμές της επιστολής – η φθινοπωρινή Σύνοδος της Ιεραρχίας πρέπει να είναι ένα γεγονός χάριτος, που θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις μορφές του βιώματος της πίστεως και, ως εκ τούτου, τις προτεραιότητες που θα διαμορφώσουν το πρόσωπο των Εκκλησιών μας για το εγγύς μέλλον».
————————
Πηγή: www.lastampa.it
Μετάφραση: π.Λ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ανθούσας

Κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την αυτοκρατορία, ήρθε

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 17 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 15. Η εγκράτεια Αγαπητοί αδελφοί

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 17 Απριλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου