ΑΓΙΟΙ ΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑΣ – 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

2

ΑΓΙΟΙ ΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑΣ – 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Οι Άγιοι Σίμων και Ιούδας εμφανίζονται πάντα μαζί στον κατάλογο των Δώδεκα Αποστόλων και πρέπει να τους ξεχωρίζουμε απ’ τη «συνωνυμία» Σίμωνα και Ιούδα που αριθμούνται με τους «αδελφούς του Κυρίου (Ματθ. 13,55) Ο Απόστολος Σίμων ονομάζεται και «ζηλωτής» (Λουκ. 6,15) πιθανώς διότι ήταν μέλος του κόμματος εξτρεμιστών ζηλωτών, ομάδα αντιστασιακών, κατά της Ρωμαϊκής κατοχής, που συχνά έκαναν ανταρτοπολέμους στην πόλη. Αυτή η λεπτομέρεια φανερώνει την διαφορετικότητα των επιλογών που είχαν οι Απόστολοι, πριν τους Καλέσει ο Χριστός.
Ο Χριστός τον καλεί και τον βάζει σε μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις, όπως ο εθνικιστής Σίμωνας και ο τελώνη Ματθαίος και τους ψαράδες Πέτρο, Ανδρέα και Ιωάννη. «Η Βασιλεία των ουρανών, δεν είναι του κόσμου τούτου»!
Αν και διαφορετικοί, σ’ όλους ζητά το ίδιο, να είναι μάρτυρες στους ανθρώπους. Όσον αφορά τον Ιούδα, που ο Λουκάς ονομάζει «Υιό του Ιακώβου (Λου. 6,16) και ο Μάρκος, όπως ο Ματθαίος ονομάζουν «Θαδδαίο» (Μάρκ.3,18) είναι αυτός που κατά το τελευταίο δείπνο ερωτά το Χριστό: «Τι σημαίνει, θα φανερώσεις τον εαυτό σου σε μας, και όχι στον κόσμο» (Ιωάν. 14,22) και έλαβε την απάντηση της μεγάλης υπόσχεσης, τη Θεία παρουσία στην ψυχή κάθε πιστού: «όποιος μ’ αγαπά, θα τηρήσει το λόγο μου. Ο Πατέρας μυο θα τον αγαπήσει και θα κατοικήσουμε σ’ αυτόν»! Αλλά είναι στον Ιούδα, αδελφό του Χριστού και όχι στον Απόστολο, με το ίδιο όνομα που πρέπει να αποδώσουμε την επιστολή που διαβάζουμε στον ευαγγελιστή Ιωάννη).

Π.Μ.Β.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου