ΑΓΙΑ ΔΩΡΕΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

ΑΓΙΑ ΔΩΡΕΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Κάθε χρόνο η λιτάνευση της Αγίας Δωρεάς του Κυρίου στο νησί της Νάξου, αποτελεί ένα εξαιρετικό γεγονός, το οποίο χαίρονται και στο οποίο συμμετέχουν, όχι μόνο τα μέλη της εδώ ενοριακής μας κοινότητας αλλά και ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών του νησιού, οι οποίοι μάλιστα κατά το μήνα Ιούλιο πάντοτε είναι πολυάριθμοι.
Η φετινή λιτάνευση απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη επισημότητα χάρη στην παρουσία του Αποστολικού Νουντσίου, Σεβασμιοτάτου κ. Edward-Joseph Adams, ο οποίος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου μας , π. Νικολάου, πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στο νησί της Νάξου.

Το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιουλίου 2016 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προϊστατο ο Σεβασμιότατος Νούντσιος και συλλειτούργησαν μαζί του: Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπός μας, π. Νικόλαος, Ο Γραμματέας της Αποστολικής Νουντιατούρας Πανοσιολογιότατος π. Μάξιμος Caterin, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής μας, Πανοσιολογιότατος π. Φραγκίσκος Βιδάλης και ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Νάξου και Πάρου Πανοσιολογιότατος π. Μανώλης Ρεμούνδος. Χρέη τελετάρχου εκτελούσε ο εφημεριος του Μητροπολιτικού μας Ναού, π. Γεώργιος Παλαμάρης.

Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος υποδέχθηκε τον Αποστολικό Νούντσιο λέγοντας:

Σεβασμιότατε Εκπρόσωπε του Αγίου Πατέρα Πάπα Φραγκίσκου,
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου, η τοπική Εκκλησία της Νάξου και εγώ προσωπικά, σας καλωσορίζω με εγκάρδια αισθήματα, ως εκπρόσωπο του Αγίου Πατέρα του Πάπα Φραγκίσκου στην Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος και Αποστολικό Νούντσιο στην Πατρίδα μας.
Μετά την όμορφη και συγκινητική μαρτυρία πίστης και κοινωνίας που ζήσαμε μαζί σας στην Τήνο, τις ημέρες της Συνάντησης Ιεραρχίας και Καθολικών Εφημερίων της Ελλάδος, σήμερα είμαστε και πάλι ευτυχείς, διότι ο Κύριος, μάς κάνει ένα διπλό δώρο.
Το πρώτο δώρο είναι το Σώμα και το Αίμα του, του Ιδίου προσωπικά, ο οποίος θα είναι εδώ παρών με την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας.
Το δεύτερο δώρο είναι η παρουσία του Εκπροσώπου του Αγίου Πατέρα, Εσάς Σεβασμιότατε, που συνοδεύεστε από τον Γραμματέα σας Πανοσιολογιότατο π. Μάξιμο.
Καλώς ήλθατε, και Σας ευχόμαστε μια ευχάριστη παραμονή στην Εκκλησία και στο νησί της Νάξου. Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε τις ημέρες της παραμονής σας, να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας.
Υποδεχόμαστε επίσης τον Γενικό Βικάριο της Αρχιεπισκοπής μας, Πανοσιολογιότατο π. Φραγκίσκο Βιδάλη, ο οποίος στις 17 Ιουλίου γιόρτασε την 23η επέτειο της ιερατικής χειροτονίας του. Ζητώ να προσευχηθούμε κατ’ αυτήν την Θεία Λειτουργία, ιδιαίτερα, για τον εφημέριο του Μητροπολιτικού μας Ναού π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τον οποίο σήμερα θα εορτάζουμε και τη δεύτερη επέτειο της ιερατικής του Χειροτονίας, να προσευχηθούμε για τον ήρωα της τοπικής μας Εκκλησίας π. Αντώνιο Φόνσου ο οποίος σήμερα έχει την πεντηκοστή επέτειο της ιερατικής του χειροτονίας και χαιρόλαμστε που είναι ανάμεσά μας η αδελφή του, μοναχή Οτυρσουλίνα, αδ. Θηρεσία με μία ομάδα 22 προσκυνητών που ήλθαν από την Τήνο πραγματοποιώντας ένα πνευμαιτκό πενθήμερο στα πλαίσια του Ιωβηλαίου έτους.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Σεβασμιότταος Νούντσιος μίλησε στην ιταλική γλώσσα προς την συναγμένη Εκκλησία και είπε:

Ως Αντιπρόσωπος του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, είναι μεγάλο προνόμιο για εμένα να βρίσκομαι μαζί σας, στο όνομα της Αυτού Αγιότητος, χαιρετώ όλους εσάς. Από την πλευρά τη δική μου και του Πανοσιολογιοτάτου π. Μάξιμου Κάττεριν, Γραμματέα της Αποστολικής Νουντσιατούρας στην Ελλάδα, σας εκφράζω την πιο ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για την ευγένεια και φιλοξενία σας και, κατά τρόπο ιδιαίτερο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο Νικόλαο Πρίντεζη, Πατέρα και Αρχιεπίσκοπό σας, για την ευγενική πρόσκληση που μου απηύθηνε να επισκεφθώ τη Νάξο.
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Μόλις ο Κύριός μας, πολλαπλασίασε τους άρτους και χόρτασε τόσο πολύ κόσμο με τον θαυματουργικό άρτο, ο Ιησούς είπε στο πλήθος: Μην κοπιάζετε για τη φθαρτή τροφή, που προσωρινά συντηρεί, αλλά για την τροφή που τρέφει μόνιμα για την αιώνια ζωή (βλ. Ιω. 6, 26-27). Τα λόγια Του, σχετικά με αυτόν τον μυστηριώδη άρτο που τρέφει μόνιμα και χαρίζει μια νέα ζωή, μια ζωή που δεν έχει τέλος, ήταν δύσκολο να κατανοηθούν από εκείνον τον κόσμο.
Και δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν ούτε από εμάς οι οποίοι ζούμε στον 21ο αιώνα. Αυτό που τελούμε εμείς σήμερα μας βοηθάει να καταλάβουμε. Η Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς υπενθυμίζει ότι μας δόθηκε ένα μεγάλο δώρο. Ποιό είναι αυτό το δώρο; Είναι ο καθαγιασμένος άρτος που διαρκεί αιώνια, και ο οποίος χαρίζει μια νέα ζωή, μια ζωή που δεν θα έχει τέλος.
Οι ακροατές του Ιησού τον ρώτησαν με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να προμηθευτούν αυτόν τον άρτο που δεν τελειώνει και χαρίζει μια νέα ζωή που δεν χάνεται (βλ. Ιω. 6,28). Και ο Ιησούς απάντησε ως εξής: “Να πιστέψετε σε Εκείνο που ο Θεός απέστειλε”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε εδώ. Εμείς πιστεύουμε, και λέμε σε όλους πως πιστεύουμε. Πράγματι η δημόσια ομολογία μας με το Αγιότατο Μυστήριο διακυρήτει την πίστη μας στον Κύριο Ιησού παρόν στη Θεία Ευχαριστία.
Εμείς πιστεύουμε, πιστεύουμε πως ο Θεός έγινε άνθρωπος μέσω του Ιησού Χριστού και πως με το θάνατο και την Ανάστασή του μας χάρισε ένα απερίγραπτο δώρο: μια ζωή που δεν θα έχει τέλος, που είναι μια Ζωή εν Αυτώ, τώρα σε αυτόν τον κόσμο, και μια ζωή με Αυτόν, για πάντα, στον Παράδεισο.
Γνωρίζουμε, πως αρκετοί από τους μαθητές του Κυρίου μας, βρήκαν δυσκολία στο να πιστέψουν στον Ιησού και στο Μήνυμά του. Εκείνοι ζητούσαν ένα σημάδι από τον ουρανό. Δώσε μας ένα σημάδι, έλεγαν, κάνε μας άλλο ένα θαύμα, όπως ο Μωυσής έκανε στην έρημο με το Μάννα. Τότε θα μπορέσουμε να πιστέψουμε (βλ. Ιω. 6, 30-31).

Ο Ιησούς μας χάρισε και άλλο ένα θαύμα.
Μας έδωσε τον Εαυτό του για τροφή μας. Εκείνος είναι το νέο μάννα. Εκείνος είναι ο άρτος που κατέβηκε από τον ουρανό. Εκείνος είναι ο άγιος άρτος που ικανοποιεί κάθε μας επιθυμία, καθησυχάζει τους φόβους μας, ανακουφίζει τα δάκρυά μας, μας δίνει την αληθινή ειρήνη, μας διαβεβαιώνει πως δεν πρέπει να φοβόμαστε, ούτε το θάνατο. Ο καλός Θεός, που υποφέρει μαζί μας και για χάρη μας, και που μας επιτρέπει να συμμετέχουμε στις οδύνες των άλλων και να τις μετατρέπουμε σε θαύματα αγάπης, αυτός ο Θεός μας χαρίζει τον άρτο που αλλάζει τη ζωή μας και την κάνει νέα χωρίς τέλος.
“Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής· όποιος έρχεται σε εμένα δεν θα πεινάσει, κι όποιος πιστεύει σε μένα δε θα διψάσει ποτέ… Και όποιος τρώει τη σάρκα μου και πίνει το αίμα μου θα έχει την αιώνια ζωή” (Ιω. 6,54). Τι δώρο μας έκανε ο Κύριος σε μας που πιστεύουμε! Ο Υιός του Θεού δόθηκε για μας, και απόδειξη γι αυτό είναι το Αγιότατο Μυστήριο του Σώματος και του Αίματός του.
Σήμερα, αποδίδοντας τιμή και δόξα στον Κύριο παρόν στο Αγιότατο Μυστήριο της Ευχαριστίας, του απευθύνουμε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε η λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων στους γραφικούς δρομίσκους του ιστορικού Κάστρου και αφού στάθμευσε δύο φορές, μία μπροστά στο ιδιωτικό Ενετικό Μουσείο του κυρίου Νίκου Καραβία και μία στην πανέμορφη «καπέλα του Σανούδου», επανέκαμψε στο Ναό, όπου αναπέμφθηκε ειδική δέηση και δόθηκε η τελική ευλογία για του Παναχράντου Μυστηρίου.
Πριν την απόλυση η χορωδία του Ναού έψαλε πολυχρόνιο ευφημισμό γισ τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο, τον Αποστολικό Νούντσιο, Σεβασμιότατο κ. Edward-Joseph Adams και για τον Αρχιεπίσκοπο΄μας π. Νικόλο.
Μετά την απόλυση έγινε η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα υποδοχής της Αρχιεπισκοπής στην οποία προσκαλέστηκε όλη η Εκκλησία και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού.

Ευχαριστούμε όλους εκείνους που φρόντισαν και συνέβαλαν με τα χαρίσματά τους στην πανηγυρική τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας και στη λιτάνευση των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων, που είναι η Μεγάλη και Αγία Δωρεά του Κυρίου.
Εχαριστούμε επίσης τις πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του νησιού που μας τίμησαν με την παρουσία τους.


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο    17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου