«Αγαπητοί ιερείς, η ανάπαυση είναι ανάγκη, όχι πολυτέλεια»

Ο Αρχιεπίσκοπος Fortunatus Nwachukwu, Γραμματέας της Ποντιφικής Συνόδου για τον Ευαγγελισμό, απηύθυνε έκκληση στους ιερείς να φροντίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπαυση «δεν είναι πολυτέλεια», αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιή και καρποφόρα ιερατική διακονία.

Μιλώντας στις 26 Αυγούστου, μέσω διαδικτύου, κατά την έναρξη ενός εξαήμερου προγράμματος επιμόρφωσης για την ιερατική ζωή στη Νιγηρία, ο Νιγηριανός Ιεράρχης αναφέρθηκε στους κινδύνους της εξάντλησης, της κατάθλιψης και της επαγγελματικής εξουθένωσης που αντιμετωπίζουν αρκετοί ιερείς και επίσκοποι.

«Χρειαζόμαστε επαρκή ανάπαυση, υγιή όρια, σχέσεις που μας στηρίζουν και, όταν είναι αναγκαίο, επαγγελματική βοήθεια», τόνισε. Η προσωπική φροντίδα, εξήγησε, δεν αποτελεί απομάκρυνση από την ιερατική διακονία, αλλά προϋπόθεση ώστε ο ιερέας να μπορεί να συνεχίζει να υπηρετεί με δύναμη και εσωτερική ισορροπία.

Το πρόγραμμα, με τίτλο «Πλήρως ζωντανοί εν Χριστώ: φροντίζοντας τον εαυτό μας – ο ιερέας ως ζωντανό δώρο», εξετάζει ζητήματα όπως η συναισθηματική ευεξία, η επαγγελματική εξουθένωση, οι υγιείς σχέσεις και η πνευματική ανανέωση, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις χαρές και τις προσδοκίες όσο και τους φόβους και τις αγωνίες που συνοδεύουν την ιερατική ζωή.

Ο Αρχιεπίσκοπος μοιράστηκε και μια προσωπική εμπειρία. Κατά τις επισκέψεις του στο κοιμητήριο των ιερέων της Επισκοπής Άμπα στη Νιγηρία, όπως ανέφερε, τον συγκλονίζει η νεαρή ηλικία πολλών από τους κληρικούς που έχουν ταφεί εκεί. Πολλοί πέθαναν πριν από την ηλικία των πενήντα ετών, ενώ ελάχιστοι ξεπέρασαν τα εξήντα ή τα εβδομήντα. Η πραγματικότητα αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νεότερων ιερέων, καθιστά αναγκαία μια σοβαρή μέριμνα για την υγεία και την ευημερία των κληρικών.

Ως σημείο αναφοράς ο Nwachukwu υπέδειξε το ίδιο το Ευαγγέλιο. Ο Ιησούς, βλέποντας τους Αποστόλους εξαντλημένους από τη διακονία τους, τους λέει: «Ελάτε εσείς οι ίδιοι σε έναν έρημο τόπο και αναπαυθείτε λίγο» (Μκ 6,31). Και ο ίδιος ο Χριστός γνωρίζει την ανάγκη της απομόνωσης και της ανάπαυσης, ιδιαίτερα σε στιγμές κόπωσης και πόνου.

Η χριστιανική ανάπαυση, όμως, δεν είναι απλώς απομάκρυνση από την εργασία. Είναι χρόνος ανανέωσης και επανασύνδεσης με τον Θεό. «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας αναπαύσω» (Μτ 11,28), λέει ο Χριστός.

Για τον ιερέα, επομένως, η ανάπαυση σημαίνει περιοδική απομάκρυνση από τις καθημερινές δραστηριότητες, ώστε να ανακτήσει τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις και να ανανεώσει τη σχέση του με τον Θεό, τους αδελφούς του στην ιεροσύνη, την οικογένειά του και τους πιστούς.

Η ανάπαυση, επομένως, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέρος της ίδιας της διακονίας.

ΠΗΓΗ: AVVENIRE

                    +Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος, πρώην Νάξου-Τήνου κλπ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Σύντομη ανεπίσημη επίσκεψη

Ο Εκλεγμένος Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026, πραγματοποίησε σύντομη και ανεπίσημη επίσκεψη στην μελλοντική επισκοπική Έδρα του

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 4 Σεπτεμβρίου 2026 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου