Αυτό που καθιστά μια οικογένεια αγία

Αυτό που καθιστά μια οικογένεια αγία

Αποσπάσματα από την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, κλείνοντας το προσκύνημα των οικογενειών του κόσμου στη Ρώμη για το Έτος της Πίστεως, στις 27 Οκτωβρίου 2013:

Τα Αναγνώσματα αυτής της Κυριακής μάς προσκαλούν να μελετήσουμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά της χριστιανικής οικογένειας.

  1. Η οικογένεια που προσεύχεται

Θα επιθυμούσα να σας ρωτήσω, αγαπητές οικογένειες: προσεύχεστε κάποιες φορές, όλοι μαζί ως οικογένεια; Μερικοί το κάνουν, ναι, το ξέρω. Αλλά πολλοί μου λένε: μα όλοι μαζί ως οικογένεια, πώς γίνεται αυτό; Επειδή η προσευχή φαίνεται να αποτελεί προσωπική υπόθεση και έπειτα δεν υπάρχει ποτέ κάποια στιγμή ευνοϊκή, ήρεμη, οικογενειακή… Ναι, είναι αλήθεια, αλλά είναι και ζήτημα ταπεινοφροσύνης, να αναγνωρίζουμε ότι έχουμε ανάγκη τον Θεό… Έχουμε ανάγκη τον Θεό: όλοι, όλοι! Έχουμε ανάγκη τη βοήθειά του, τη δύναμή του, την ευλογία του, την ευσπλαχνία του, τη συγχώρεσή του. Και χρειάζεται απλότητα! Προσευχηθείτε όλοι μαζί απαγγέλλοντας το «Πάτερ Ημών», γύρω από το τραπέζι, δεν είναι κάτι το φοβερό: είναι εύκολο. Και προσευχηθείτε απαγγέλλοντας το άγιο ροδάριο όλοι μαζί, ως οικογένεια, είναι πολύ ωραίο, μας δίνει πολλή δύναμη! Επίσης προσευχηθείτε οι μεν για τους δε: ο σύζυγος για τη σύζυγο, η σύζυγος για τον σύζυγο, και οι δύο μαζί για τα παιδιά, τα παιδιά για τους γονείς, για τους παππούδες και τις γιαγιάδες… Προσευχηθείτε οι μεν για τους δε. Αυτό σημαίνει προσευχόμαστε ως οικογένεια, και αυτό ενδυναμώνει την οικογένεια: η προσευχή!

  1. Η οικογένεια διατηρεί την πίστη

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να θέσουμε την εξής ερώτηση στους εαυτούς μας: με ποιο τρόπο εμείς, ως οικογένεια, διατηρούμε την πίστη μας; Την φυλάμε για εμάς, μέσα στην οικογένειά μας, σαν ένα ιδιωτικό αγαθό, όπως έναν λογαριασμό τραπέζης, ή ξέρουμε να τη μοιραζόμαστε με τη μαρτυρία, την αποδοχή, και το άνοιγμά μας προς τους άλλους; Όλοι γνωρίζουμε ότι οι οικογένειες, ιδιαίτερα οι νέες, συχνά είναι «πιεσμένες», πολύ απασχολημένες, αλλά μερικές φορές σκεφτείτε ότι αυτός ο «αγώνας δρόμου» μπορεί επίσης να αποτελέσει τον αγώνα δρόμου για την πίστη; Οι χριστιανικές οικογένειες είναι οικογένειες ιεραπόστολοι… Είναι και ιεραπόστολοι κατά την καθημερινή ζωή, κάνοντας καθημερινά πράγματα, θέτοντας παντού το αλάτι και τη μαγιά της πίστεως! Διατηρήστε την πίστη στην οικογένεια και θέστε το αλάτι και τη μαγιά της πίστεως στην καθημερινότητά σας.

  1. Η οικογένεια που βιώνει τη χαρά

Σήμερα, θα επιθυμούσα να θέσω μια ερώτηση. Αλλά, ο καθένας να την φέρει μέσα στην καρδιά του, μέσα του, σαν ένα καθήκον που πρέπει να κάνει. Και να απαντήσει μόνος του. Πώς πάει η χαρά, μέσα σου; Πώς πάει η χαρά στην οικογένειά σου;

Αγαπητές οικογένειες, το ξέρετε καλά: η αληθινή χαρά την οποία γευόμαστε ως οικογένεια δεν αποτελεί κάτι επιφανειακό, δεν προέρχεται από τα αντικείμενα, από τις ευνοϊκές καταστάσεις… Η αληθινή χαρά προέρχεται από τη βαθιά αρμονία μεταξύ των ατόμων, την οποία όλοι αισθάνονται στην καρδιά τους και η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε την ομορφιά που βρισκόμαστε μαζί, που αλληλοϋποστηριζόμαστε στην πορεία της ζωής. Αλλά στη βάση αυτής της αίσθησης βαθιάς χαράς, υπάρχει για όλο τον κόσμο, η παρουσία του Θεού, η παρουσία του Θεού στην οικογένεια, υπάρχει η φιλόξενη, η φιλεύσπλαχνη, αγάπη του που ξέρει να σέβεται. Και πάνω απ’ όλα, μια αγάπη υπομονετική: η υπομονή είναι μια αρετή του Θεού και μας διδάσκει, ως οικογένεια, να έχουμε αυτή την υπομονετική αγάπη, ο ένας για τον άλλο. Να έχουμε υπομονή μεταξύ μας. Υπομονετική αγάπη. Μόνο ο Θεός ξέρει να δημιουργεί την αρμονία της διαφορετικότητας. Αν απουσιάζει η αγάπη του Θεού, η οικογένεια επίσης χάνει την αρμονία της, επικρατεί ο ατομικισμός και η χαρά σβήνει. Ωστόσο, η οικογένεια που βιώνει τη χαρά της πίστεως την μεταδίδει αυθόρμητα, είναι το αλάτι της γης και το φως του κόσμου, είναι η μαγιά για ολόκληρη την κοινωνία.

Αγαπητές οικογένειες, να ζείτε πάντα με πίστη και απλότητα, όπως η αγία οικογένεια της Ναζαρέτ. Η χαρά και η ειρήνη του Κυρίου να είναι πάντοτε μαζί σας!

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου