Αφρική και Ευρώπη, ενωμένες με την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Αφρική και Ευρώπη, ενωμένες με την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Αφρική και Ευρώπη, δύο ήπειροι που συνδέονται με κοινές ρίζες και γεωγραφική εγγύτητα, τώρα επίσης από την ανησυχία για τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19 στις οικογένειες και τις κοινότητες, «ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε καταστάσεις δυσκολίας, ευπάθειας και αδυναμίας, και στις δύο ηπείρους ". Εξ ου και η απόφαση του Comece, της Επιτροπής των διασκέψεων των επισκόπων της ΕΕ και της Secam, του Συμποσίου των διασκέψεων των επισκόπων της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης, να συντάξει, ενόψει της 6ης συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής τον Οκτώβριο, μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ-Αφρικής.

Ευρώπη και Αφρική, κινητήρια δύναμη της επανέναρξης της συνεργασίας
Οι πρόεδροι των Comece και Secam, καρδινάλιοι Jean-Claude Hollerich και Philippe Nakellentuba Ouédrago, αντίστοιχα από τα κεντρικά τους γραφεία στις Βρυξέλλες και την Άκρα, εκτός από το να επαινέσουν τις προπαρασκευαστικές προσπάθειες των ευρωπαίων και αφρικανικών υπευθύνων χάραξης πολιτικής, παροτρύνουν και ενθαρρύνουν τους τελευταίους "να καθοδηγήσουν τους προπαρασκευαστικές εργασίες για τις αρχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ευθύνης και της αλληλεγγύης, δίνοντας έμφαση στην προτιμησιακή επιλογή για τους φτωχούς, στη φροντίδα της Δημιουργίας και στην επιδίωξη του κοινού αγαθού ". "Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Αφρική και η Ευρώπη μπορούν να γίνουν οι κινητήριες δυνάμεις της αναζωογόνησης της πολυμερούς συνεργασίας", δηλώνουν οι δύο Πρόεδροι, με τη διευκρίνιση του Καρδιναλίου Hollerich σχετικά με την "ευθύνη της Ευρώπης να μοιραστεί την ειρήνη και ευημερία με τους γείτονές μας ".

Εταιρική σχέση: υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ευθύνης και αλληλεγγύης
Το έγγραφο με τίτλο "Η δικαιοσύνη θα ακμάσει και η ειρήνη θα αφθονήσει", που λαμβάνονται από τον Ψαλμό 72 της Βίβλου, προσφέρει επομένως μια σειρά συγκεκριμένων πολιτικών συστάσεων που στοχεύουν στην αναμόρφωση των διηπειρωτικών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων που οδηγούν σε μια δίκαιη και υπεύθυνη εταιρική σχέση που θέτει τους λαούς στο κέντρο. Εξ ου και το αίτημα των επισκόπων της Αφρικής και της Ευρώπης για μια «εταιρική σχέση για ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη, ολοκληρωμένη οικολογία, ανθρώπινη ασφάλεια και ειρήνη και για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε δράση».

Ανησυχία για τις πιο ευάλωτες και αδύναμες κοινότητες
Η Καθολική Εκκλησία και των δύο ηπείρων συμμερίζεται την ανησυχία κυρίως για εκείνους τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τις κοινότητες που, ήδη σε συνθήκες ευπάθειας και αδυναμίας, τώρα λόγω του Covid 19 βρίσκονται ακόμη περισσότερο σε μια κατάσταση «ακραίας φτώχειας και πείνας, επίμονης έλλειψης δίκαιης πρόσβασης σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, διαφθορά, βία, τρομοκρατικές επιθέσεις και διώξεις ευάλωτων θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και εκμετάλλευση φυσικών πόρων και περιβαλλοντική υποβάθμιση ". Μεταξύ των αιτημάτων, αυτό του Cardinal Ouédrago σχετικά με την «ολική ακύρωση του χρέους των αφρικανικών χωρών, επιτρέποντάς τους έτσι να αναβιώσουν τις οικονομίες τους».

Εκκλησία στην Αφρική, ένας φάρος ακόμα και μετά από 25 χρόνια
Στην κοινή δήλωση, οι δύο καρδινάλιοι υπενθυμίζουν επίσης την ελπίδα που ενέπνευσε η μετασυνοδική αποστολική προτροπή "Εκκλησία στην Αφρική", του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β ', ο οποίος, 25 χρόνια αργότερα, "μας γεμίζει ακόμα σήμερα με ενθάρρυνση και ζήλο να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων". "Πιστεύουμε – είναι το συμπέρασμα των Hollerich και Ouédrago – ότι θα προωθηθούν οι αρχές και οι αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, της προτιμησιακής επιλογής για τους φτωχούς, της παγκόσμιας διάθεσης των αγαθών, της προώθησης της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης και της υπεύθυνης διαχείρισης των πάντων. Η δημιουργία, καθώς και η επιδίωξη του κοινού αγαθού, είναι απαραίτητοι οδηγοί και προσανατολισμοί για τον καθορισμό των αντίστοιχων αντιδράσεων και πολιτικών ενεργειών


 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου