Ο Πάπας δημιουργεί ένα ταμείο για εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του Covid-19
Η ανάσταση της Ρώμης ξεκινά από τους αδύναμους. Από την επιστροφή στους ανθρώπους του απαραίτητου, στο αόρατο κάτω από το κατώφλι της προσοχής, η αξιοπρέπεια που οι εβδομάδες καραντίνας έχουν μειωθεί σε σκόνη με τη βραδύτητα μιας δραματικής κλεψύδρας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τον Φραγκίσκο, ο οποίος ανησυχώντας για τις κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας πριν από λίγο καιρό είχε συστήσει την Επιτροπή μετά την Covid. Το βλέμμα του έχει σταματήσει αυτή τη φορά στην πόλη της οποίας είναι Επίσκοπος, Ρώμη στην οποία λέει "βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι ζητούν βοήθεια, και φαίνεται ότι" τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια "δεν είναι αρκετά".
Για όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο
Η νέα συγκεκριμένη χειρονομία του Πάπα γεννήθηκε από αυτήν την παρατήρηση, η οποία κοινοποιήθηκε σε μια επιστολή που στάλθηκε στον καρδινάλιο βικάριο Angelo De Donatis. Το Ταμείο «ο Θεϊκός Εργάτης Ιησούς», με ένα πρώτο εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε από την Caritas της Ρώμης, θέλει να «υπενθυμίσει – γράφει – την αξιοπρέπεια της εργασίας» για εκείνη τη «μεγάλη ομάδα καθημερινών και περιστασιακών εργαζομένων», εκείνων» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώνονται "," Όσοι πληρώθηκαν ανά ώρα "και ο Φραγκίσκος τους απαριθμεί ρητά" σε ασκούμενους, οικιακούς εργαζόμενους, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενους, ειδικά εκείνους στους τομείς που πλήττονται περισσότερο και στις βιομηχανίες τους ". Μεταξύ αυτών, σημειώνει, "πολλοί είναι πατέρες και μητέρες οικογενειών που αγωνίζονται σκληρά για να είναι σε θέση να θέσουν το τραπέζι για τα παιδιά τους και να τους εγγυηθούν το ελάχιστο απαραίτητο".
"Μου αρέσει να πιστεύω ότι μπορεί να γίνει η ευκαιρία μιας πραγματικής συμμαχίας για τη Ρώμη στην οποία όλοι, από την πλευρά τους, αισθάνονται τον πρωταγωνιστή της αναγέννησης της κοινότητάς μας μετά την κρίση"
Για το κοινό καλό
Ο Πάπας γνωρίζει ότι μιλά σε ευαίσθητο ανθρώπινο ιστό. Δείχνει, αναγνωρίζει, "ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν σηκώσει τα μανίκια τους για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τους αδύναμους αυτές τις μέρες". Αυτό αποδεικνύεται από την «αύξηση των δωρεών» για όσους βοηθούν τους άρρωστους και τους φτωχούς και γενικά όλες αυτές τις «εκδηλώσεις που είδαν τους Ρωμαίους να εμφανίζονται στα παράθυρα και τα μπαλκόνια για να χειροκροτούν τους γιατρούς και τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, να τραγουδούν και να παίζουν, δημιουργώντας κοινότητα και σπάζοντας τη μοναξιά που υπονομεύει την καρδιά πολλών από εμάς ". Παραδείγματα όχι για ένα συναίσθημα που περνά, αλλά για άτομα που θέλουν να ενεργήσουν "για το κοινό καλό"
Πολιτικές προστασίας
Η δημιουργία του Ταμείου για τον Φραγκίσκο είναι το βήμα μιας Εκκλησίας που γνωρίζει και μοιράζεται το άγχος εκείνων που σήμερα έχουν περισσότερες αβεβαιότητες από οτιδήποτε άλλο, που «συνοδεύει τους αδύναμους με τη φιλανθρωπία τους και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με θεσμούς της πόλης και με όλους κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες. Και εδώ ο Πάπας απευθύνεται άμεσα στους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και του κόσμου της εργασίας, "κάλεσε να ακούσει αυτό το αίτημα και να το μετατρέψει σε συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις για το καλό της πόλης". Πολιτικές που "προστατεύουν – ισχυρίζεται ακόμα – ειδικά εκείνους που κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη θεσμική προστασία και χρειάζονται υποστήριξη που να τους συνοδεύει και να μπορούν να περπατούν ξανά αυτόνομα".
Το λουλούδι της αλληλεγγύης
Η ελπίδα του Πάπα είναι ότι η συλλογική βοήθεια και αλληλεγγύη ως αντίδραση στις συνέπειες της πανδημίας θα δημιουργήσει «μια πραγματική συμμαχία για τη Ρώμη στην οποία όλοι, από την πλευρά τους, θα αισθανθούν τον πρωταγωνιστή της αναγέννησης της κοινότητάς μας μετά την κρίση». Ο Φραγκίσκος ενθαρρύνει τους ιερείς να «είναι οι πρώτοι που θα συνεισφέρουν στο ταμείο και ενθουσιώδεις υποστηρικτές του να μοιράζονται τις κοινότητές τους». Και η τελευταία προσευχή είναι «προς την καλή καρδιά των Ρωμαίων»: τώρα, καταλήγει, «δεν αρκεί να μοιραζόμαστε μόνο το περιττό. Θα ήθελα να δω την αλληλεγγύη της «διπλανής πόρτας» να ευδοκιμεί στην πόλη μας, τις ενέργειες που θυμούνται τις στάσεις του ιωβηλαίου έτους, στο οποίο τα χρέη χαρίζονται, οι διαφορές απορρίπτονται, το τέλος ζητείται ανάλογα με την ικανότητα του οφειλέτη και όχι της αγοράς ".
Η ευγνωμοσύνη του De Donatis
Αισθανόμενος «βαθύτατα ευγνώμων» για τον θεσμό του Ταμείου, ο Καρδινάλιος De Donatis – αναφέρει ένα σημείωμα από το Βικαριάτο – καταγράφει στην επιστολή "όλη την αγάπη και την ανησυχία" που ο Πάπας, επίσκοπος της Ρώμης, "συνεχίζει να δείχνει προς οι άνδρες και οι γυναίκες της πόλης μας ". Και λέει "σίγουρα ότι μαζί με τα θεσμικά όργανα – ξεκινώντας από την περιφέρεια του Λάτσιο και από την πρωτεύουσα της Ρώμης -" το καθένα από την πλευρά του ", όλοι θα ανταποκριθούμε μαζί και με τη δέσμευση να δώσουμε ζωή σε" μια πραγματική συμμαχία για τη Ρώμη, για να είναι «πρωταγωνιστές της αναγέννησης της κοινότητάς μας μετά την κρίση». Το Ταμείο, σημειώνει η ανακοίνωση του Βικαριάτου, θα παρουσιαστεί στα μέσα ενημέρωσης την επόμενη Παρασκευή στις 11 π.μ., στο Ugo Poletti Cardinal Room του Αποστολικού Οίκου του Λατερανού.
+Ν