Αδελφοσύνη και προστασία της Δημιουργίας μοναδική οδός για ανάπτυξη και ειρήνη

1

Αδελφοσύνη και προστασία της Δημιουργίας μοναδική οδός για ανάπτυξη και ειρήνη

Ο Πάπας Φραγκίσκος μετά το Angelus, υπενθύμισε τη χθεσινή επίσκεψη στην Ασίζη, για να υπογράψει την νέα Εγκύκλιο «Fratelli tutti». «Την πρόσφερα στο Θεό – είπε – στον τάφο του αγίου Φραγκίσκου, ο οποίος μου την ενέπνευσε, όπως και την προηγούμενη Laudato si’». «Τα σημεία των καιρών – πρόσθεσε – δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ανθρώπινη αδελφοσύνη και η προστασία της Δημιουργίας αποτελούν μοναδική οδό για ολοκληρωτική ανάπτυξη και ειρήνη, που ήδη έχουν υποδείξει οι άγιοι Πάπες Ιωάννης 23ος, Παύλος 6ος και Ιωάννης Παύλος 2ος.
Η νέα εγκύκλιος, στην εξαιρετική έκδοση του Osservatore Romano, διανεμήθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Και με αυτή την ειδική έκδοση, εξήγησε ο Πάπας, «ξεκινά εκ νέου η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας Osservatore Romano”. «Είθε ο άγιος Φραγκίσκος – είπε στη συνέχεια ο Άγιος Πατέρας – να συνοδεύει την πορεία αδελφοσύνης μέσα στην Εκκλησία μεταξύ των πιστών κάθε θρησκείας και μεταξύ όλων των λαών».

Η ώρα της Δημιουργίας
Ο Πάπας υπενθύμισε επίσης ότι σήμερα ολοκληρώνεται η Ώρα της Δημιουργίας που είχε ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου. «Γιορτάσαμε ένα «Ιωβηλαίο για τη Γη» μαζί με τα αδέλφια μας διαφορετικών χριστιανικών Εκκλησιών». Και σε αυτό το σημείο, ο Φραγκίσκος χαιρέτισε τους εκπροσώπους του Παγκόσμιου Καθολικού Κινήματος για το Κλίμα, τους διάφορους κύκλους Laudato si’ και τις οργανώσεις αναφοράς που ασχολούνται με την ολοκληρωμένη οικολογία.

Ελβετική Φρουρά
Έναν ιδιαίτερο χαιρετισμό απηύθυνε επίσης, ο Πάπας και προς τις οικογένειες των νέων στρατολογημένων στην Ποντιφική Ελβετική Φρουρά που έφτασαν στην Ρώμη για να παρευρεθούν σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας. «Αυτοί οι νέοι – είπε – είναι άξιοι! Η Ελβετική Φρουρά κάνει μια διαδρομή ζωής στην υπηρεσία της Εκκλησίας, στον Ανώτατο Ποντίφικα. Είναι νέοι άξιοι που έρχονται εδώ για δύο, τρία, τέσσερα χρόνια ή και περισσότερο. Ζητώ από εσάς ένα θερμό χειροκρότημα για την Ελβετική Φρουρά».

Ο Μακάριος Olinto Marella
Μια από τις σκέψεις του Φραγκίσκου μετά το Angelus, στράφηκε στην σημερινή τελετή στην Μπολόνια για την μακαριωνυμία του δον Olinto Marella, πρεσβύτερου από την επισκοπική διοίκηση Chioggia, «ποιμένας σύμφωνος με την καρδιά του Χριστού, πατέρας των φτωχών, υπερασπιστής των αδύναμων». «Είθε η εξαιρετική μαρτυρία του να αποτελέσει πρότυπο για πολλούς ιερείς, που καλούνται να είναι ταπεινοί και θαρραλέοι υπηρέτες του λαού του Θεού».

Stella Maris
Ο Άγιος Πατέρας τέλος, υπενθύμισε μια ειδική επέτειο: στις 4 Οκτωβρίου, πριν από 100 χρόνια, γεννήθηκε στη Σκοτία το έργο «Stella Maris» για την υποστήριξη των ανθρώπων της θάλασσας. «Κατ’ αυτή την σημαντική επέτειο, ενθαρρύνω τους ιερείς και τους εθελοντές να μαρτυρούν με χαρά την παρουσία της Εκκλησίας στα λιμάνια, μεταξύ των ναυτικών, των ψαράδων και τις οικογένειές τους».

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ 8ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Μαρτίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Φόβος να πιστέψουμε και να αγαπήσουμε

ΦΟΒΟΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ «Μη φοβάστε, εγώ νίκησα τον κόσμο»   Σήμερα ακούγεται όλο και περισσότερο: «Εγώ δεν εμπιστεύομαι πιά κανέναν, ούτε τον

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου