Ξεκινά το ταξίδι μας προς την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Νότια Κορέα


Ξεκινά το ταξίδι μας

προς την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας στη Νότια Κορέα:

 

Ορισμένοι συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Καλλιγραφίας με πινέλα, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της Ημέρας του Χανγκέουλ, του κορεατικού αλφαβήτου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ τον Αύγουστο του 2027, θα λάβει χώρα σε μια κοινωνία που κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, όπου πολλοί νέοι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες και η Εκκλησία γεννήθηκε με έναν μοναδικό τρόπο, χάρη στην πρωτοβουλία των λαϊκών πιστών. Μία από τις λιγότερο γνωστές όψεις αυτής της πραγματικότητας είναι η κατάσταση των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτήν την πραγματικότητα σας παρουσιάζουμε.

Έχει δύο μεγάλες φτερούγες ζωγραφισμένες στα πλευρά του και δεν ακολουθεί προκαθορισμένη διαδρομή. Κάθε απόγευμα αρχίζει να περιφέρεται στους δρόμους της Σεονγκνάμ, στα νοτιοανατολικά προάστια της Σεούλ, και συνεχίζει μέχρι το βράδυ. Ονομάζεται Azit και είναι ένα λεωφορείο που αναζητεί νέους οι οποίοι δύσκολα θα περνούσαν από μόνοι τους το κατώφλι κάποιου κέντρου για να ζητήσουν βοήθεια: νέους που εγκατέλειψαν το σπίτι τους εξαιτίας οικογενειακών συγκρούσεων, βιαιοπραγιών ή καταστάσεων που είχαν καταστεί αφόρητες.

Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 νέοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους υπό αυτές τις συνθήκες. «Τουλάχιστον το 80% των νέων που φροντίζουμε υφίσταται βία μέσα στην οικογένεια, τόσο λεκτική όσο και σωματική, και αποφασίζει να φύγει από το σπίτι», εξηγεί ο πατέρας Vincenzo Bordo, ιεραπόστολος των Αδελφών της Αμώμου Συλλήψεως της Θεοτόκου (ΟΜΙ), ο οποίος ζει στη Νότια Κορέα εδώ και περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Δική του ήταν η ιδέα, πριν από δέκα χρόνια, να βγει στους δρόμους για να βοηθήσει αυτούς τους νέους.

«Όταν σταθμεύουμε, στήνουμε σκηνές δίπλα στο λεωφορείο, ώστε να υπάρχει χώρος για όλους τους νέους που έρχονται. Υπάρχει φαγητό, κάποιος για να συζητήσουν μαζί τους, καθώς και υποστήριξη για την εξεύρεση καταλύματος. Όλα όσα χρειάζονται οι νέοι, τα βρίσκουν στο Azit».

Από εδώ ξεκινά το «Qui Corea. Storie da Seoul verso la Gmg» («Εδώ Κορέα. Ιστορίες από τη Σεούλ προς την ΠΗΝ»), το νέο podcast της εφημερίδας Avvenire, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την υποστήριξη της Εθνικής Υπηρεσίας Ποιμαντικής της Νεολαίας της Συνόδου της Ιταλικής Ιεραρχίας, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στη Σεούλ τον Αύγουστο του 2027.

Στην Κορέα υπάρχει η έκφραση ppalli ppalli: γρήγορα, γρήγορα. Οι μαθητές μελετούν μέχρι το βράδυ, οι νέοι ανταγωνίζονται για την εισαγωγή στα καλύτερα πανεπιστήμια και οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα. Είναι η χώρα της ταινίας Παράσιτα (Parasite), των BTS και της Samsung, όπου η ιλιγγιώδης νεωτερικότητα συνυπάρχει με πανάρχαιες παραδόσεις, ναούς, σαμάνους και αρχαίες τελετουργίες.

Περισσότεροι από τους μισούς Κορεάτες δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε κάποια θρησκεία. Ωστόσο, ο Βουδισμός, ο Χριστιανισμός, ο Κομφουκιανισμός και ο Σαμανισμός εξακολουθούν να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή.

Τον Αύγουστο του 2027, η Κορέα θα φιλοξενήσει την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας. Εμείς θα φθάσουμε εκεί μέσα από έντεκα επεισόδια, συναντώντας νέους που αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην πίεση της τελειότητας, οικογένειες που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου, κοινότητες που οικοδομούν δεσμούς αλληλεγγύης και μια Εκκλησία με μοναδική ιστορική πορεία.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται πλέον πολύ πιο κοντά μας απ’ όσο υποδηλώνει η γεωγραφική απόσταση. Η K-pop, οι κορεατικές τηλεοπτικές σειρές (K-drama), η κορεατική βιομηχανία ομορφιάς (K-beauty), ο κινηματογράφος και η τεχνολογία έχουν μετατρέψει ένα γράμμα, το «Κ», σε παγκόσμιο εμπορικό σήμα. Ωστόσο, αυτή η «Κ» παρουσιάζει μόνο ένα μέρος της χώρας που θα υποδεχθεί νέους από ολόκληρο τον κόσμο.

Πίσω από αυτήν την εικόνα βρίσκεται μια κοινωνία που μέσα σε λίγες γενιές βίωσε τον πόλεμο, τη δικτατορία, τη βιομηχανοποίηση και τον εκδημοκρατισμό.

Πρόκειται για μια κοινωνία που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όπου οι σπουδές, η εργασία και η επαγγελματική επιτυχία ασκούν μεγάλη πίεση στη ζωή των νεότερων ανθρώπων. Είναι μια χώρα που εξακολουθεί να παραμένει διαιρεμένη από τον Βορρά και να φέρει το βάρος ενός πολέμου που δεν έχει τερματιστεί με συνθήκη ειρήνης. Είναι, επίσης, μια κοινωνία βαθιά εκκοσμικευμένη, στην οποία, ωστόσο, εξακολουθούν να συνυπάρχουν ο Καθολικισμός, ο Προτεσταντισμός, ο Βουδισμός και οι σαμανικές παραδόσεις.

Αν ανατρέξουμε στους προηγούμενους αιώνες, θα ανακαλύψουμε μια ασυνήθιστη ιστορία: η πρώτη καθολική κοινότητα της Κορέας γεννήθηκε με πρωτοβουλία ορισμένων λαϊκών πιστών και όχι χάρη σε ιεραποστόλους που έφθασαν από το εξωτερικό. Πρόκειται για μοναδική περίπτωση σε ολόκληρη την ιστορία της Εκκλησίας.

Από αυτήν ακριβώς την Κορέα, η οποία απέχει πολύ από τη λαμπερή εικόνα που προβάλλει το κορεατικό πολιτιστικό κύμα σε ολόκληρο τον κόσμο, ξεκινά και η πορεία προς την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων θα εξεταστούν και άλλες σημαντικές πτυχές της κοινωνίας και της ιστορίας της χώρας: η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και η διαίρεση της κορεατικής χερσονήσου, οι κοινωνικές ανισότητες που αναδεικνύονται και μέσα από τον κινηματογράφο, το ανθρώπινο τίμημα του ανταγωνισμού και της βιομηχανίας της εικόνας, η μοναξιά, η μνήμη της δικτατορίας και οι βιαιότητες που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμειναν στο περιθώριο της δημόσιας ιστορικής αφήγησης.

Συνδετικός κρίκος σε αυτήν την πορεία θα είναι και ορισμένες από τις λέξεις που συνοδεύουν την προετοιμασία για τη συνάντηση της Σεούλ: ειρήνη, αλήθεια, θάρρος, αγάπη. Οι λέξεις αυτές, όμως, θα εξεταστούν υπό το πρίσμα της πραγματικής ζωής.

Τι σημαίνει να μιλάμε για ειρήνη σε μια χώρα που εξακολουθεί να είναι διαιρεμένη; Τι σημαίνει να αναζητούμε την αλήθεια σε μια κοινωνία που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα; Και τι σημαίνει να επιδεικνύουμε θάρρος, όταν οι κοινωνικές πιέσεις ωθούν τόσους πολλούς ανθρώπους στα όριά τους;

Στο πρώτο επεισόδιο συμμετείχαν ο πατέρας Vincenzo Bordo και ο Don Antonio Dong-Won Cho, ο οποίος συνέβαλε στην προετοιμασία του βοηθητικού υλικού για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας. Συμμετείχαν επίσης η Mariasole Maggiolo και ο Emanuele Francescut, οι οποίοι βρίσκονται στη Σεούλ ως διεθνείς εθελοντές της Συνόδου της Ιταλικής Ιεραρχίας(CEI).

ΠΗΓΗ: AVVENIRE

+Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος, πρώην Νάξου -Τήνου κλπ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Δεν απαιτείται καμία θεραπεία

«Χθες ολοκληρώθηκαν και εκδόθηκαν τα οριστικά πορίσματα των ιστολογικών εξετάσεων και των μοριακών βιολογικών αναλύσεων στο υλικό που αφαιρέθηκε κατά τη χειρουργική επέμβαση στον Άγιο