25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή

 

Εβραίος στην καταγωγή γεννήθηκε πιθανότατα λίγο έξω από την Παλαιστίνη σε μια ευκατάστατη οικογένεια. Ήταν συνεργάτης των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Άγιος Πέτρος ο οποίος τον αποκαλεί πνευματικό του υιό (Α’ Πετρ. 5, 13) συνοδευόταν από το Μάρκο στα αποστολικά του ταξίδια προς την Ανατολή και τη Ρώμη.

Συνάντησε για πρώτη φορά τον Παύλο το έτος 44 κατά την επιστροφή του Αποστόλου και του Βαρνάβα από την Αντιόχεια στην Ιερουσαλήμ. Είναι ο συγγραφέας του ομώνυμου Ευαγγελίου το οποίο είναι το αρχαιότερο από τα 4 Ευαγγέλια.

Πέθανε πιθανότατα το 68 από φυσικά αίτια. Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση θανατώθηκε μαρτυρικά στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τα λείψανά του σώθηκαν από μια καταστρεπτική πυρκαγιά που ξέσπασε το 644 στο Ναό που φυλάσσονταν στην Αλεξάνδρεια, κινδύνεψαν να χαθούν εκ νέου από τις επιδρομές των αράβων και το 828 μεταφέρθηκαν στη Βενετία όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα στην Πατριαρχική Βασιλική που είναι αφιερωμένη στη χάρη του.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΟΚΚΟΥ

  Ο Ρόκκος γεννήθηκε στο Μονπελιέ της Γαλλίας το έτος 1346. Ήταν γόνος ευκατάστατης οικογένειας όμως ύστερα από τον πρόωρο χαμό των γονέων του άφησε

Άγγελος Κυρίου,  Σάββατο 15-8-2026

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΙΔ’ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Καστέλ Γκαντόλφο  Σάββατο, 15 Αυγούστου 2026   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, 

20η Κυριακή του Έτους (Α)

20η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 84[83], 10-11                          Κοίταξε Θεέ, υπερασπιστή μας, στρέψε το βλέμμα Σου στο πρόσωπο του